Etelämantereen merijääpeite oli ennätyksellisen pieni kuluneena talvena

0
Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen mukaan merijään maksimilukema oli Etelämantereella kuluneena talvena ennätyksellisen pieni. Kuva vuodelta 2017. LEHTIKUVA/AFP/INACH
Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen mukaan merijään maksimilukema oli Etelämantereella kuluneena talvena ennätyksellisen pieni. Kuva vuodelta 2017. LEHTIKUVA/AFP/INACH

Merijääpeite Etelämantereella on ollut ennätyksellisen pieni kuluneena talvena, selviää yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen tekemästä satelliittidatan alustavasta analyysistä.

Yhdysvaltain lumi- ja jäätietokeskus NSIDC:n mukaan jääpeitteen laajuus oli suurimmillaan syyskuun alkupuolella.

– Tämä on matalin merijään maksimilukema vuosien 1979–2023 merijäätilastoissa selkeällä erolla, NSIDC kertoi.

Suurimmillaan se peitti alleen noin 17 miljoonaa neliökilometriä, mikä jäi noin miljoonan neliökilometrin päähän edellisestä pienimmästä lukemasta.

Eteläisellä pallonpuoliskolla talviaika on pohjoisen kesäkuukausina. Etelässä vuodenaika on jo kääntymässä kevääseen.

Tämän vuoden helmikuussa NSIDC kertoi Etelämantereen merijääpeitteen kutistuneen ennätyspieneksi.

NSIDC:n mukaan Etelämantereen merijään laajuus on ollut vuodesta 2016 kutistumaan päin lähes jokaista kuukautta tarkastellessa.

Ilmastomallien avulla on ollut vaikea ennakoida Etelämantereen merijään muutoksia. Kutistuvan merijään syyksi on arveltu meren pintakerroksen lämpenemistä.

Vähentynyt merijääpeite ei vaikuta suoraan merenkorkeuteen. Jää kuitenkin heijastaa auringosta tulevia säteitä takaisin avaruuteen enemmän kuin jäätön meri, minkä vuoksi jääpeitteen väheneminen voi voimistaa ilmastonmuutosta.