Fed pitää hengähdystauon eikä koskenut ohjauskorkoon

0
Vaikka inflaatio on hidastunut, se on pysynyt sitkeästi yli kahden prosentin tavoitetason. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP
Vaikka inflaatio on hidastunut, se on pysynyt sitkeästi yli kahden prosentin tavoitetason. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed jätti ohjauskorkonsa ennalleen keskiviikkona, kuten markkinoilla oli lähes yksituumaisesti odotettu. Luvassa saattaa kuitenkin olla vielä yksi korotus ennen vuodenvaihdetta.

– Olemme vahvasti sitoutuneita tavoitteeseemme inflaation palauttamisesta kahteen prosenttiin, Fedin pääjohtaja Jerome Powell sanoi lehdistötilaisuudessa päätöksen jälkeen.

Powellin mukaan edessä on vielä pitkä tie ennen kuin inflaatio saadaan tavoitetasolleen. Fed on nostanut ohjauskorkoa tätä ennen jo 11 kertaa sitten viime vuoden maaliskuun, ja korko on nyt vaihteluvälillä 5,25–5,5, eli ylimmillään sitten vuoden 2001.

Inflaatio Yhdysvalloissa on laskenut huipuistaan, mutta on vielä nopeampaa kuin Fedin tavoitteenaan pitämä kaksi prosenttia.

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi päätöksen kertovan siitä, että keskuspankki haluaa nyt seurata talouden ja hintapaineiden kehitystä rauhassa.

– Ohjauskorkoa on nostettu niin aggressiivisesti viime vuoden kevään jälkeen, että varovaisuus on nyt perusteltua, hän sanoi kommentissaan.

Fedin tavoite on pitää Yhdysvaltojen talous tasapainossa niin, että inflaatio hidastuu, mutta työttömyys ei riistäydy käsistä ja talouskasvu pysyy vireänä.

Keskuspankki nosti korkopäätöksen yhteydessä arviotaan tämän ja ensi vuoden talouskasvusta ja ennakoi nyt, että Yhdysvallat yltää tänä vuonna 2,1 prosentin kasvuun ja ensi vuonna 1,5 prosenttiin. Maan talous olisi siten välttämässä taantuman.

Ensi vuonna alaspäin

Ennen vuodenvaihdetta saattaa olla tulossa vielä yksi 0,25 prosenttiyksikön korotus, mutta monet tarkkailijat ennakoivat, että se voi jäädä tulematta. Jos korkoja nostetaan liikaa, voi se jarruttaa talouskasvua toivottua enemmän.

– Vaikka Fed vihjailee lisätoimien mahdollisuudella, ennakoimme silti koronnostosyklin tulleen jo päätepisteeseen, Hännikäinen sanoo.

Yleinen odotus on, että Fed alkaa ensi vuoden puolella laskea ohjauskorkoa, mutta vielä on epävarmaa, missä vaiheessa se tapahtuu ja kuinka nopeasti. Koroista päättävässä avomarkkinakomitean jäsenet arvioivat, että ensi vuoden korkotason voi olla 0,5–0,75 prosenttiyksikköä nykyistä alempana.

—–

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Nina Törnudd, Lassi Lapintie