Perttelin ja Perniön kirjastoihin pääsee pian omin päin – Halikko hyppäsi nopeasti tilastokärkeen

0
Etenkin viikonloppujen jäljiltä omatoimikirjastoissa on paljon hyllytettävää. Halikon kirjastossa palautettuja dvd-elokuvia hyllyttämässä kirjastovirkailija Marja Parviainen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Omatoimikirjastoksi alkukeväällä muutettu Halikon kirjasto on otettu hyvin vastaan. Kirjastonhoitaja Päivi Lavosen mukaan asiakkaita käy paljon etenkin viikonloppuisin.

– Maanantaisin on aina vinot pinot hyllytettävää, vahvistaa kirjastovirkailija Marja Parviainen.

Halikon kirjasto onkin lainausmäärissä katsoen Salon suosituin omatoimikirjasto. Kesällä eli kesä-elokuussa kirjastosta tehtiin peräti 27 482 lainausta, kun mukaan lasketaan myös uusintalainaukset.

Toiseksi eniten lainauksia tehtiin kesällä omatoimikirjastoista Suomusjärven kirjastossa, kaikkiaan 5 730 kappaletta.

Kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lindin mukaan myös Muurlan ja Kiskon omatoimikirjastoja käytetään ahkerasti.

– Molempien kirjastojen lähellä on koulu, joiden oppilaat ovat ahkeria lainaajia, hän sanoo.

Muurlan ja Kiskon kirjastoista tehtiin myös kesällä paljon lainauksia, vaikka koululaiset olivat kesälomalla. Muurlassa kokonaislainausten määrä oli 4 828 ja Kiskossa 4 781.

Salon omatoimikirjastojen kesä

  • Halikko 27 482 lainaa
  • Suomusjärvi 5 730
  • Muurla 4 828
  • Kisko 4 781
  • Kuusjoki 4 535
  • Kiikala 2 358
  • Särkisalo 1 210
  • Lähde: Salon kirjastopalvelut

Turussa ei enää käytetä omatoimikirjasto-nimitystä, vaan turkulaiset tuntevat omatoimikirjastot nykyään lähikirjastoina, joissa on omatoimiaikaa.

Lind sanoo suuntauksen olevan myös Salossa samankaltainen.

– Perusteluna on muun muassa se, että jokainen omatoimikirjasto tarvitsee automatisoinnista huolimatta edelleen ihmistyövoimaa. Aineistojen järjestämiseen, kuten hyllyttämiseen ja varattujen aineistojen käsittelyyn menee huomattavasti työtunteja, Lind sanoo.

Lindin mukaan omatoimikirjastojen sijaan parempi nimitys olisi jokin vastaava kuin muissa Pohjoismaissa ja osin Suomessakin käytetty mer öppet bibliotek (suom. enemmän auki oleva kirjasto).

Omatoimikirjasto otettiin Salon lähikirjastoista ensimmäisenä käyttöön Kiikalassa vuonna 2017. Omatoimikirjastot ovat nykyään avoinna joka päivä kello 7–20. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon kirjastojen kokonaislainausmäärät ovat pudonneet jopa liki puolella miljoonalla kymmenessä vuodessa. Lindin mukaan ensin kirjastoja kuritti Nokian loppuminen, joka käänsi kaupungin väkiluvun laskuun.

– Nokian toimintojen alasajo on suorassa syy-yhteydessä lainausten laskuun. Kirjaston toiminnasta säästettiin aineistojen määrärahoissa ja henkilöstömenoissa, Lind toteaa.

Vuonna 2020 vuorossa oli korona, joka sulki Salonkin kirjastot hetkellisesti.

– Koronanotkahdus lainausmäärissä on nyt onneksi selätetty, Lind sanoo.

Viime vuonna Salon kirjastoista tehtiin kaikkiaan 759 196 lainausta, kun vuotta aikaisemmin lainauksia oli hieman vähemmän eli 747 268.

Koronavuonna eli vuonna 2020 lainauksia oli kaikkiaan 710 899 ja vuonna 2019 lainauksia tilastoitiin 823 375.

”Lukeminen on mieluista, kun käsitöiden tekeminen ei enää luonnistu”

Yksi Halikon kirjaston vakiokävijöistä on halikkolainen Raili Patrakka. Tuttuun lähikirjastoon hän suuntaa yleensä kerran viikossa, ja mukaan kotiin lähtee neljästä viiteen kirjaa.

– Lukeminen on mieluista ajankulua, kun käsitöiden tekeminen ei enää luonnista, hän sanoo.

Patrakan lainaamien kirjojen aihealueet vaihtelevat laidasta laitaan.

– Pidän eritoten historiakirjoista, mutta melkeinpä kaikki muu menee paitsi liian jännittävät kirjat, Patrakka hymähtää.

Vaikka Halikon kirjastoon pääsisi omin päin, Patrakka käy Halikon kirjastossa pääasiassa silloin, kun paikalla on henkilökuntaa.

– Henkilökunta on täällä avuliasta ja he tietävät paljon, hän sanoo.

Halikkolainen Raili Patrakka on Halikon kirjaston vakiokävijä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perttelin ja Perniön kirjastot muutetaan omatoimikirjastoiksi

Salossa on parhaillaan seitsemän omatoimikirjastoa, joista Halikon kirjastossa palvelu on otettu käyttöön viimeisimpänä alkukeväästä. Seuraavana omatoimikirjastoiksi muuttuvat Perttelin ja Perniön kirjastot.

– Perttelin kirjastossa ollaan muutostöissä aivan loppuvaiheessa. Kirjastosta tulee omatoimikirjasto lokakuun aikana, jos kaikki menee suunnitellusti, sanoo kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind.

Perttelin ja Perniön kirjastot ovat jatkossa avoinna joka päivä kello 7–20 muiden omatoimikirjastojen tapaan.

Lindin mukaan Perniössä muutostöitä joudutaan tekemään enemmän kuin Perttelissä.

– Perniössä joudutaan muun muassa rakentamaan pari väliseinää ja vaihtamaan ulko-ovet. Perniössäkin on jo asennettu valvontakamerat ja muu tekniikka, joten parhaassa tapauksessa Perniön kirjastokin saadaan muutettua omatoimikirjastoksi vielä tämän vuoden aikana, Lind sanoo.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments