Haluatko säästää rahaa ja ympäristöä? Salon seudulta etsitään taloyhtiöitä energiaremonttiin

0
Aurinkovoimalan ei tarvitse sijaita taloyhtiön välittömässä läheisyydessä, eikä energiayhteisön perustamiseen ole pakko saada mukaan kaikkia taloyhtiön jäseniä.

Valonia ja Turun ammattikorkeakoulu etsivät tänä syksynä Varsinais-Suomesta taloyhtiöitä, joissa selvitetään niiden mahdollisuuksia hiilineutraaliin energiaremonttiin. Taloyhtiöt voisivat ryhtyä esimerkiksi tuottamaan aurinkosähköä, varastoimaan energiaa ja järjestämään sähköautojen latauspisteitä.

Pilottikohteiden etsintä on osa Taloyhtiöiden energiamurros (TEMU) -hankkeen seutukuntakiertuetta. Toistaiseksi hankkeeseen on saatu taloyhtiöitä vain Turusta, Naantalista ja Marttilasta. Salon seudulta toivotaan mukaan kiinnostuneita taloyhtiöitä.

– Kyselyjen mukaan taloyhtiöiden suurimpana esteenä uusiutuvan energian tehokkaammassa hyödyntämisessä on tiedon puute. Esimerkkejä ja kokemuksia kaivataan, ja siksi olemme lähteneet maakuntaan kiertueelle, avaa Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula.

Kaikki halukkaat taloyhtiöt eivät välttämättä tule valituksi hankkeeseen, vaan mukaan koetetaan saada keskenään mahdollisimman erilaisia taloyhtiöitä pilottikohteiksi. Niissä selvitetään vähähiilisen energiankäytön mahdollisuuksia ja energiaturvallisuutta, ja muutoksista kerätään seurantadataa.

– Hankkeeseen osallistuminen ei maksa taloyhtiölle mitään, emmekä me vastaavasti maksa taloyhtiöiden energiainvestointeja. Autamme kuitenkin kartoittamisessa, kilpailutuksissa ja hankinnoissa ja jaamme vinkkejä, selventää Harju.

Esimerkiksi hiljattain voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa oman sähköntuotannon taloyhtiöissä aiempaa kannattavammin. Taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisön, jolloin esimerkiksi omassa aurinkovoimalassa tuotetun sähköenergian pystyy vähentämään suoraan taloyhtiön asuntojen kulutuksesta. Taloyhtiön asukkaat säästävät sähkön ostossa, verkkomaksuissa ja sähköveroissa.

Hankkeen kimmokkeena on, että taloyhtiöillä nähdään olevan tärkeä rooli hiilineutraaliuteen siirtymisessä. Asumisen osuus kaikesta energian loppukäytöstä Suomessa on noin 20 prosenttia, ja merkittävä osa siitä syntyy taloyhtiöissä, joissa asuu noin puolet suomalaisista.

Taloyhtiöiden lisäksi uusiutuvan energian yrityksiä voi ilmoittautua mukaan hankkeeseen. Yrityksille annetaan räätälöityä koulutusta taloyhtiöiden energiaremonteista.

Hanketta esittelevä seutukuntakiertue pysähtyy Salossa syyskuussa. Hanke kestää huhtikuuhun 2026, ja se on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta.

Taloyhtiöiden energiamurros (TEMU) -hanketta esitellään Salossa ti 19.9. klo 18–20 Salo IoT Campuksella. Ilmoittaudu etukäteen osoitteessa valonia.fi/taloyhtiökiertue.