Helander kiskaisi Timanttiliigan keihäsfinaalissa kolmanneksi – Murto taivutti seiväshypyssä neljänneksi: ”Ihan salonkikelpoinen lopetus tälle kaudelle”

0
Oliver Helander heitti parhaallaan 83,74. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Oliver Helander heitti parhaallaan 83,74. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Suomen kärkiyleisurheilijat Oliver Helander ja Wilma Murto jatkoivat varmoja otteitaan myös kauden huipennuksessa eli Timanttiliigan finaalitapahtumassa Yhdysvaltain Eugenessa. Helander sijoittui miesten tasaisessa keihäsfinaalissa kolmanneksi tuloksella 83,74, ja Murto oli naisten seiväskilvassa neljäs ylitettyään 471.

Sijoitukset toivat kaksikolle mukavasti palkintorahaa, sillä Helander kuittasi kolmossijasta 7 000 dollaria (noin 6 500 euroa) ja Murto nelossijasta 4 000 dollaria (noin 3 700 euroa). Helander jäi Tshekin Jakub Vadlejchin kärkituloksesta ja 30 000 dollarin mojovasta voittopotista vain 50 sentin päähän. Intialainen maailmanmestari Neeraj Chopra kiilasi toiseksi tuloksella 83,80.

– Olen ihan tyytyväinen, kisassa oli hyvää tekemistä. Vähän jäi harmittamaan, kun voitto jäi noin lähelle, mutta sille ei voi mitään, Budapestin MM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut Helander tuumi C Moren lähetyksessä.

Tällä kaudella parhaimmillaan 87,32 metrin heiton rojauttanut Helander kertoi pitävänsä nyt parin viikon loman. Tulevaa kautta juonitaan sen jälkeen valmentaja Tero Pitkämäen kanssa.

– Tämä oli ihan hyvä kausi. Olen päässyt kilpailemaan paljon, eikä ollut mitään isoja loukkaantumisia.

Budapestin MM-pronssimitalisti ja heinäkuussa Lontoon Timanttiliiga-kisan voittanut Murto osoitti sitkeyttä ylittämällä 471:n kolmannella yrityksellään. Salolaisurheilija pudotti kertaalleen korkeudesta 481 ja kahdesti SE-korkeudesta 486.

– Vähän kaksijakoisia fiiliksiä. Odotin vähän parempaa, mutta tämä oli ihan salonkikelpoinen lopetus tälle kaudelle, Murto kertaili.

Budapestissä Yhdysvaltain Katie Moon ja Australian Nina Kennedy jakoivat MM-kullan, mutta kaksikosta vain Moon loisti Eugenessa. Moon vei kisan voiton ennen Slovenian Tina Sutej’ta, kun yhdysvaltalainen ylitti uusintakierroksella korkeuden 486. Kennedy jäi tulokseen 456.

Hurjia aikoja radalla

Kenian Faith Kipyegon, Yhdysvaltain Rai Benjamin ja Norjan Jakob Ingebrigtsen olivat finaalikilpailun avauspäivän suurimmat tähdet. Budapestin kaksinkertainen MM-kultamitalisti Kipyegon juoksi naisten 1 500 metrillä vain 1,61 sekunnin päähän omasta, kesäkuun alussa syntyneestä ME:stään 3.49,11.

Benjamin pyyhkäisi miesten 400 metrin aidoissa kaikkien aikojen nelosajan 46,39 ja kukisti loppukirissä norjalaisen ME-miehen Karsten Warholmin. Benjaminin oma ennätys 46,17 ja Warholmin ME 45,94 syntyivät Tokion olympialaisissa.

Keskimatkojen hirmu Ingebrigtsen oli vähällä lyödä marokkolaisen Hicham El Guerrouj’n maailmanennätyksen mailin juoksussa (1 609 metriä), mutta vuoden 1999 tulos pysyi voimassa 0,6 sekunnin turvin. Ingebrigtsen pysäytti kellon aikaan 3.43,73 murskaten britti Steve Cramin Euroopan ennätyksen 3.46,32 vuodelta 1985.

Juttua korjattu klo 00.30: norjalaisurheilija Ingebrigtsenin etunimi on Jakob, ei Jacob, kuten aiemmin kerrottiin.

Paavali Pastila

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments