Hollywoodissa päästy alustavaan sopuun, joka voisi lopettaa käsikirjoittajien lakon

0
Käsikirjoittajien työtaistelu alkoi toukokuun alussa, ja näyttelijät liittyivät mukaan heinäkuussa. Lakot ovat yhdessä lamauttaneet Yhdysvaltain televisio- ja elokuvatuotannon. LEHTIKUVA/AFP
Käsikirjoittajien työtaistelu alkoi toukokuun alussa, ja näyttelijät liittyivät mukaan heinäkuussa. Lakot ovat yhdessä lamauttaneet Yhdysvaltain televisio- ja elokuvatuotannon. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa Hollywood-studioiden ja käsikirjoittajia edustavan ammattiliitto Writers Guild of American (WGA) neuvotteluissa on saatu aikaan alustava sopu. Alustava sopimus voisi lopettaa kuukausia jatkuneen lakon.

WGA:n mukaan sopimus toisi liiton jäsenille huomattavia helpotuksia ja turvaa. Liitto ei toistaiseksi ole paljastanut sopimuksen yksityiskohtia.

– Selvyyden vuoksi, kenenkään ei vielä tule palata töihin ennen kuin liitto on antanut siihen luvan. Olemme edelleen lakossa, kirjoitti WGA jäsenilleen lähettämässään kirjeessä.

Käsikirjoittajien työtaistelu alkoi toukokuun alussa, ja näyttelijät liittyivät mukaan heinäkuun puolivälissä. Näyttelijöiden ja kirjoittajien lakot ovat yhdessä lamaannuttaneet Yhdysvaltain televisio- ja elokuvatuotannon. Niin kutsuttu tuplalakko on ensimmäinen sitten vuoden 1960.

Kiistaa muun muassa palkkioista

Liitot ovat vaatineet parempia palkkioita suoratoiston aikakaudella ja jäsenten työuria uhkaavan tekoälyn vuoksi. Studiot puolestaan haluavat leikata kulujaan.

Sekä käsikirjoittajat että näyttelijät vaativat muun muassa selkeyttä rojalteihin, joita saadaan sarjojen ja elokuvien uusinnoista ja mahdollisesta menestyksestä. Tällaiset piirteet ovat menneet Hollywoodissa uusiksi suoratoistopalvelujen jakelulogiikassa, jossa teos pysyy yhdellä alustalla vuosikausia.

Aiemmin rojalteja kertyi esimerkiksi eri televisiokanavilta, ja ne olivat merkittävä osa palkkioiden ennakoitavaa kokonaisuutta.

Näyttelijöitä edustava ammattiliitto SAG-AFTRA ei ole tiettävästi ollut samassa neuvottelupöydässä Hollywood-studioiden kanssa sen jälkeen, kun näyttelijöiden lakko alkoi heinäkuussa. Vaikka käsikirjoittajien tilanteeseen saataisiin nyt sopu, näyttelijöiden lakko jatkuisi edelleen.

Liittojen vaatimukset ovat monilta osin yhteneväiset. Sisäpiiriläisten mukaan käsikirjoittajien sopimus voisi helpottaa myös näyttelijöiden lakon sovittelemista.