HS: Vaimonsa murhasta tuomittu vankikarkuri elää vapaana Suomessa, sillä palautuskielto estää miehen viemisen takaisin Irakiin

0

Norjalaisen vaimonsa palkkamurhasta tuomittu irakilainen vankikarkuri elää vapaana Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat laajassa selvityksessään.

Lehti kirjoittaa, että mies pakeni kymmenkunta vuotta sitten irakilaisesta vankilasta. Itse murha tapahtui jo vuonna 2004 Irakin Kurdistanissa. Paon jälkeen mies katosi. Hän saapui eri vaiheiden jälkeen Suomeen vuonna 2014 ja esiintyi täällä valeidentiteetillä syyrialaisena pakolaisena ja sai oleskeluluvan. Sittemmin mies jäi kiinni väärästä henkilöllisyydestä.

Miestä ei voi karkottaa Suomesta, sillä oleskelua Suomessa suojaa muun muassa palautuskielto. Siksi häntä ei voi luovuttaa maahan, jossa häntä voisi uhata kuolemantuomio.

Miehen siirto hänen entiseen kotimaahansa Norjaan puolestaan ei näytä mahdolliselta lakiteknisen ongelman takia.

HS päättelee, että mies on onnistunut tekemään täydellisen paon: Jos syyllistyy murhaan valtiossa, jossa teosta saa kuolemanrangaistuksen ja onnistuu pakenemaan Suomeen, viranomaisten kädet on sidottu.

Suojelupoliisi antoi vuonna 2017 miehestä lausunnon, jonka mukaan tämä voi aiheuttaa uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle, HS kirjoittaa.

Lehti löysi miehen Vantaalta yhteistyöprojektissa norjalaisten tiedotusvälineiden Verdens Gangin ja Namdalsavisan kanssa. Mies itse kertoo HS:lle, että hänellä on nykyisin suomalainen vaimo.

Irak ja Norja eivät ole pyytäneet miehen luovuttamista.