Hylättyjä kissoja tiputettiin viikonloppuna ympäri Saloa – ”Kaikki ilmestyivät kuin tyhjästä”

10
Kaksi Kiskosta löytynyttä pentua on sijaiskodissa Emmi Saksmanin hoivissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ympäri Saloa on löytynyt viikonlopun aikana useita hylättyjä kissanpentuja. Tähän mennessä löytyneet kissat ovat sijainneet Kiskossa ja Inkereentiellä.

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry:n varapuheenjohtaja ja kissakentän vastaava Elina Launiainen uskoo, että kissat on viety paikkoihin tarkoituksella.

– Ei liene sattumaa, että Kiskosta löytyi pentuja lyhyellä välimatkalla toisistaan samana päivänä. Kaikki ilmestyivät kuin tyhjästä.

Launiainen oli itse tekemässä viikonlopun loukutuksia, jotka alkoivat lauantai-iltapäivänä Kiskosta.

Reilu kilometrin säteellä toisistaan oli kolme kissanpentua. Kaksi niistä oli yhdessä ja yksi erillään.

Kissat oli tiputeltu autioiden mökkien pihoihin. Ne vaikuttivat saman pentueen jäseniltä.

– Pennut olivat saman ikäisiä ja melko samanvärisiä. Lisäksi ne olivat selkeästi ihmisiin tottuneita.

 

Emmi Saksman on Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen. Hän huolehtii kahdesta Kiskosta löytyneestä kissanpennusta kotonaan. Kuva: SSS/KIrsi-Maarit Venetpalo

 

SSEY sai kaikki Kiskon pennut lauantain ja sunnuntain aikana vapaaehtoisten sijaiskoteihin. Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan Kiskoon on saattanut jäädä vielä lisää pentuja.

Kissavyyhti ei kuitenkaan päättynyt Kiskoon. Sunnuntaina puolenpäivän aikoihin Launiainen sai uuden puhelun löytyneistä kissanpennuista.

– Koiranulkoiluttaja kuuli Inkereentien varrelta kissan naukumista muistuttavaa ääntä.

Launiainen lähti paikan päälle katsomaan tilannetta. Ääntelyn perusteella kissanpentuja oli selvästi enemmän kuin yksi.

Ainoastaan yksi pennuista kuitenkin näyttäytyi. Launiainen sai sen kiinni heittäytymällä pellolle. Kissanpentu puri häntä, mutta Launiainen ei irrottanut otettaan.

– Puremasta päätellen kissanpentu ei ollut aivan yhtä kesy kuin Kiskon pennut.

Inkereentieltä on toistaiseksi löytynyt vain Launiaisen kiinnisaama yksilö. Eläinsuojeluyhdistys ei kerro kissojen tarkkaa sijaintia, jotta paikka saataisiin rauhoitettua hälinältä.

Inkereentien pellolla on ruokintahäkkejä, ja SSEY yrittää loukuttaa loputkin kissanpennuista.

Kiskon kirkonkylältä löytynyt kissa oli selvästi kesy, sillä se pysyi rauhallisena Launiaisen käsissä. Kuva: Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Kaikki löytyneet kissat ovat Launiaisen arvion mukaan seitsemän viikon ikäisiä. Ne eivät siis ole luovutusikäisiä, eivätkä olisi selvinneet kauaa luonnossa.

– Näin pienet kissanpennut kylmettyvät herkästi. Ne eivät saa itse hankittua ruokaansa, joten pennut sinnittelevät hengissä ehkä enintään pari päivää.

Loukuttamisella on kiire, ja siksi Launiainen toivoo yhteydenottoja SSEY:lle kaikista luonnonvaraisista pentukissoista välittömästi.

– Pari viikkoa sitten Isokyläntiellä Piihovin läheisyydessä huomattiin kissanpentu. Saimme havainnon kuitenkin viikon liian myöhässä, ja kissanpentu ehti melko varmasti menehtyä luontoon.

– Jos koiranpentu olisi ulkona vapaana, meille tulisi varmasti useampi puhelu välittömästi. En ymmärrä, mikseivät kissat saa osakseen samanlaista arvostusta.

Tällä hetkellä SSEY:n hoivissa on 30 kissanpentua. Se on Launiaisen mukaan poikkeuksellisen paljon tähän aikaan vuodesta.

– Yleensä hylättyjä kissoja tulee meille pitkin kesää, mutta nyt ne ovat pakkautuneet syksylle. Tilanne on vaikea vapaaehtoistemme rajallisen määrän vuoksi.

Sekä Kiskosta että Inkereentieltä löytyneitä kissanpentuja yhdistää vanhahtava kesäkissailmiö. Pentujen kanssa saatetaan leikkiä kesän ajan mökkipihoilla, mutta syksyn tullen ne hylätään luontoon.

– Vaikka elämme hyvinvointivaltiossa, kesäkissojen suhteen olemme jääneet ajassa 1970-luvulle.

Launiainen toivoo kissoihin liittyen kahta asiaa. Ensimmäinen niistä koskee kissoista luopumista.

– Jos kissan pitämiseen ei ole mahdollisuutta, jätä kissa meille. Älä missään tapauksessa hylkää sitä luontoon.

Toinen toiveista koskee resursseja.

– Tarvitsemme etenkin kenttätyöhön paljon vapaaehtoisia, jotka auttavat pulaan joutuneita eläimiä.

Kuvan kissanpentu löytyi Kiskon Uudenmaantieltä. Kuva: Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Ensimmäiset havainnot Kiskosta

Pahaa-aavistamattomat mökkiläiset saapuivat Kiskon kirkonkylälle lauantai-iltapäivänä.

Mirka Heikkilä parkkeerasi puolisoineen auton kesäasuntonsa pihalle. Heikkilä tyhjensi kaikessa rauhassa auton kyydistä tavaroita, kun hän havahtui kissan naukumista muistuttavaan ääneen.

– Naapurin vapaa-ajan asunnolla on toisinaan pari kissaa. Ajattelin automaattisesti, että ääni kuuluu niistä.

Heikkilä tarttui seuraavaksi pihatöihin, eikä ajatellut kissan ääntä sen enempää. Jonkin ajan kuluttua ääni kuitenkin selvästi voimistui.

Vaikkei Heikkilä tunne kissoja eläiminä erityisen hyvin, hänen hälytyskellonsa kilahtivat. Aluksi Heikkilä epäili, että jossakin kissa on jäänyt jumiin.

– Lähdin seuraamaan ääntä naapurimökin ulkorakennukselle. Yllättäin ääni hiljeni, mutta poistuttuani paikalta se kuului uudestaan.

Heikkilä meni kertomaan asiasta puolisolleen. Hänen puolisonsa osasi matkia kissan äännähtelyä, ja pariskunta lähti yhdessä käymään naapurimökin pihassa.

Jonkin ajan päästä näkyville tuli pieni, vaaleankirjava kissanpentu.

Pariskunta ei kauan pohtinut, mitä pitäisi tehdä. Aivan ensimmäiseksi kissanpennut pitäisi saada lämpimään turvaan.

 

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys sai kaikki Kiskon pennut viikonlopun aikana vapaaehtoisten sijaiskoteihin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Heikkilä tiesi eläinsuojelua harjoittavan ystävänsä kautta loukuttamisesta. Hän soitti sekä ystävälleen että mökkinaapurilleen.

Ystävä antoi ohjeeksi laittaa loukutushäkkiin tonnikalaa ja pyyhkeen häkin seinustoille niin, että häkki muistuttaisi kissan silmissä putkea. Lisäksi ystävä lähetti linkin, josta Heikkilä pystyisi soittamaan kissan kutsumaääntä.

Mökkinaapuri sai hankittua paikalle minkkien loukutushäkin.

– Sillä välin mieheni näki toisenkin kissanpennun pihapiirissä.

Muutaman tunnin houkuttelun seurauksena toinen kissanpennuista meni loukkuun. Toinen jäi juuri ja juuri häkin ulkopuolelle.

– Silloin Soitin Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen apuun.

SSEY liikkui Heikkilän puhelun kanssa samaan aikaan jo muutenkin Kiskossa. Heille oli nimittäin tullut toinenkin havainto kissanpentujen äänistä Uudenmaantieltä.

Eläinsuojeluyhdistys pääsi Heikkilöiden mökkipihaan kymmeneltä illalla. SSEY sai nopeasti loukutettua vapaana ulkoilevan kissan.

Samaan aikaan Uudenmaantiellä odotti loukku, jonne kissa sujahti vapaaehtoisten poissaollessa.

Mökkipihaltaan pennut löytänyt Heikkilä on kiitollinen dramaattisten tapahtumien lopputulemasta, mutta pelkää mahdollisten muiden luonnonvaraisiksi joutuneiden kissojen puolesta.

– Kunpa kissan arvoa saataisiin nostettua, ettei kukaan enää tekisi tällaista.

SSEY:n kissapäivystyksen puhelinnumero: 044 778 4617.

 

Kymmeniä tuhansia hylättyjä

  • Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n tutkimuksen (2019) mukaan Suomen löytöeläintaloihin toimitettiin neljä vuotta sitten miltei 8 000 kissaa. Lisäksi eläinsuojeluyhdistykset pelastivat 5 000 kissaa, jotka ovat esimerkiksi löytöeläimiä ja populaatiokissoja.
  • Tutkimuksen perusteella Suomessa elää yli 20 000 kissaa hylättyinä luonnossa. Suuri osa näistä kuolee kylmyyden, petoeläinten, sairauksien tai onnettomuuden vuoksi.
Emmi Saksman tarjosi kahdelle Kiskosta viikonloppuna löytyneelle kissanpennulle sijaiskodin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Subscribe
Huomio
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
26 päivää sitten

Ihmisen todellinen luonne mitataan siinä, miten hän kohtelee eläimiä. Sanomattakin selvää, että osa tämänkään maan kansalaisista ei omaa minkäänlaista luonnetta.

Ossi
25 päivää sitten
Reply to  Johanna

Ihmisen todellinen luonne mitataan miten hän suhtautuu muihin ihmisiin. Kysykää ensin miksi näin, ennen kuin syytätte. Syyttely kun tekee syyttäjän omasta mielestään kauhean hyvän ihmisen. Siinä pahasti erehtyen.

ossi
26 päivää sitten

Ihmiset haluaa pitää kissoja, niinkuin aina ennenkin. Enne ylimääräiset pennut sai itse tappaa, tänään syytetään jos niin tekee eläinrääkkäyksesta.Monilla ihmisillä ei ole varaa viedä esim. 5 pentua eläilääkärin piikille. Onneksemme vielä saa itse tappaa kalan ilman eläinlääkäriä ja metsästyslupaa.

Laitakaupungin likka
25 päivää sitten
Reply to  ossi

Miksei pentuja laitettu myyntiin? Monet haluavat nykyään helpon lemmikin ja ympäristön suojelian. Tiedän kissanpennusta maksetun jopa 200e.

pertti
25 päivää sitten

Pitåiskö tehdä lakialoite, ettei köyhät saa pitää kissoja. Heillä ei varaa leikkauttaa , eikä viedä pentuja eläinlääkärin lopettavaksi.Yhteiskuntaan on tehty lakeja, heikennetty vähävaraisten elinoloja niin , ettei ole varaa läkkeisiin ja ruokaan. Kielletään kissojenpito.

Biologi maalta
25 päivää sitten
Reply to  pertti

Ei siihen mitään lakia tarvita. Vain laskutaitoa, onko varaa pitää kissaa tai koiraa.

Pertti
25 päivää sitten
Reply to  Biologi maalta

Te haluatte eriarvoistaa ihmistä. Jos esim. vanhempi pariskunta haluaa seurakseen kissan joka tiettävästi parantaa elämälaatua ja saattaa vaikuttaa terveyteen niin, ettei tarvitse yhtä paljon terveyspalveluja. Te olette sitä mieltä, että hän ei sitä kissaa ottaa koska ei rahat riitä lain määräämiin pykäliin.
Minä sanon, että laki on väärä! Ne ketä on sitä mieltä, että ei saa ottaa kissaa jos ei ole varaa leikkaukseen ja pentujen lopettamiseen eläinlääkärillä En halua olla Teidän kanssa missään tekemisissä. Haluan tukea ihmisiä ja parantaa heidän olojaan, toisin kuin Te.

Marko
25 päivää sitten
Reply to  pertti

Kuka on kieltänyt kissan pidon? Jos ei ole vraa vaikka mersuun ,niin onko se yhteiskunnan vika?

Tammisiltalainen
25 päivää sitten
Reply to  pertti

Kissojen sirutus ja rekisteröinti tulee pakolliseksi 2026. Toinen asia on valvooko asiaa kukaan. Koirillahan se on nyt jo pakollista, siitä saadaan ehkä osviittaa. Olisi hyvä jos vaikka eläinsuojeluyhdistyksiltä saisi lainata lukijalaitetta, jolla voi varmistaa että eläimet on lainmukaisesti sirutettu ja sirun numero vastaa myyjän esittämää paperia.
Joillekin myös maatiaiskissojen kasvatus on bisnestä, josta ei veroja makseta. Kauniista maatiaisesta voidaan pyytää satoja euroja. Eikä rotukissojen kasvattajatkaan aina niin pyhimyksiä ole. On jäänyt vuosien takaa mieleen eräs pienessä kerrostalokaksiossa sijainnut ”kissala”, jossa oli ainakin 10 kissaa ja hirveä kissanpissan haju. Ei, emme hankkineet jo edesmennyttä norskiamme sieltä.

Anneli
25 päivää sitten

Järkyttävää ja surullista. Kovemmat rangaistukset paikallaan. Esineinä kohdellaan eläimiä ja ihmisiäkin, puretaan pahaa oloa? -Entäpä itse tekijöille. Sama kohtelu?!