Ilmavoimien pääsotaharjoitus alkaa, mukana brittihävittäjiä suoraan lentotukialukselta

0
Brittien F-35B-hävittäjät lentävät harjoittelemaan Suomeen Norjan rannikon edustalla olevalta Queen Elizabeth -lentotukialukselta. Kuva vuodelta 2021. LEHTIKUVA/AFP
Brittien F-35B-hävittäjät lentävät harjoittelemaan Suomeen Norjan rannikon edustalla olevalta Queen Elizabeth -lentotukialukselta. Kuva vuodelta 2021. LEHTIKUVA/AFP

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 23 alkaa tänään eri puolilla Suomea. Lauantaihin asti kestävään harjoitukseen osallistuu noin 60 ilma-alusta ja noin 4 500 sotilasta, joista yli puolet on reserviläisiä.

Mukana on myös noin kymmenen hävittäjää Ruotsista ja Britanniasta. Brittien F-35B-hävittäjät lentävät harjoittelemaan Suomeen Norjan rannikon edustalla olevalta Queen Elizabeth -lentotukialukselta. Koneet eivät laskeudu tukikohtiin Suomessa.

Ruotsin Gripen-hävittäjät toimivat Ruska-harjoituksessa Pirkkalan tukikohdasta. Ruotsiin Kallaxin tukikohtaan on vastavuoroisesti sijoitettu suomalaisia Hornet-hävittäjiä.

Ruska 23 -harjoituksessa lennetään sekä matalilla korkeuksilla että tehdä yliäänilentoja, jotka lennetään yli 10 kilometrin korkeudessa mantereen päällä. Maanantaina ja tiistaina lentotoiminta loppuu iltakymmeneltä, siitä eteenpäin lennetään vuorokauden kaikkina aikoina.

Suurin osa harjoitukseen osallistuvista koneista on Hornet-monitoimihävittäjiä. Niiden lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien yhteys- ja kuljetuskonekalustoa sekä Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita.

Ilmasotaharjoituksen päätukikohtia ovat Pirkkala, Rovaniemi ja Rissala, minkä lisäksi käytössä ovat muun muassa Tervon ja Vieremän maantietukikohdat Pohjois-Savossa.

Niilo Simojoki