Ilmoitukset epäillyistä nuorista rikoksentekijöistä lisääntyivät kesän loppuessa

0
Helsingin poliisin nuorisoryhmän rikoskomisario Marja Väättin mukaan myös nuorten tapaaminen koulussa kesän jälkeen voi nostaa pintaan vanhoja erimielisyyksiä. LEHTIKUVA / Kimmo Penttinen
Helsingin poliisin nuorisoryhmän rikoskomisario Marja Väättin mukaan myös nuorten tapaaminen koulussa kesän jälkeen voi nostaa pintaan vanhoja erimielisyyksiä. LEHTIKUVA / Kimmo Penttinen

Kesän loppuminen ja koulujen alkaminen näkyy epäillyistä nuorista rikoksentekijöistä tulevissa ilmoituksissa selvästi, kertoo Helsingin poliisin nuorisoryhmän rikoskomisario Marja Väätti. Työmäärä on hänen mukaansa kokoajan lisääntymässä.

– Kun koulut alkoivat, meille alkoi tulla enemmän ilmoituksia. Sehän ei aina välttämättä tarkoita sitä, että rikosten määrä olisi juuri sillä hetkellä lisääntynyt, vaan myös sitä, että kouluun palanneet lapset ovat kertoneet koulussa, että kesällä on tapahtunut jotain, joista koulu sitten ilmoittaa poliisille.

Väättin mukaan myös nuorten tapaaminen koulussa kesän jälkeen voi nostaa pintaan vanhoja erimielisyyksiä.

Nuorten uhriksi valikoituu usein toisia nuoria

Nuorten epäiltyjen kohdalla uhreiksi valikoituu rikoskomisario Väättin mukaan usein toisia nuoria, lapsia tai nuoria aikuisia. Useimmiten ryöstetään jotain helposti mukaan otettavaa, kuten vaatteita, pienelektroniikkaa ja käteistä rahaa.

– Jos ajatellaan, että mitä eroa on aikuisten tekemiin (ryöstöihin), niin kyllä tutuilta ja puolitutuilta ryöstäminen on yleisempää, Väätti arvioi, mutta sanoo, että myös täysin tuntemattomia joutuu nuorten epäiltyjen ryöstön uhriksi.

Silminnäkijä kertoi STT:lle, kuinka vanhempien poikien joukko ryösti Helsingissä elokuun loppupuolella nuoremman pojan, joka oli liikkunut metrolla kavereidensa kanssa. Silminnäkijän mukaan vanhemmat pojat seurasivat nuorempia poikia metrosta ulos, veivät pojan omaisuutta ja löivät tätä.

Silminnäkijä kertoi vanhempien poikien vetäneen kasvojensa peitoksi huivit.

Rikoskomisario Väätti vahvistaa, että Helsingin poliisille on tullut kuvailuun sopivasta tapauksesta ilmoitus ja se on poliisin tutkinnassa. Hän ei tutkinnallisista syistä voi kertoa asiasta enempää.

Vastaavanlaisesta tapauksesta kertoi ensin Lauttasaari-lehti.

Tekoja saatetaan kuvata

Nuorten väkivalta- ja erityisesti ryöstörikollisuus on kehittynyt huolestuttavalla tavalla viime vuosien aikana, kertoi Poliisihallitus elokuun puolessa välissä. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuotiaana.

Alle 21-vuotiaiden nuorten väkivaltarikoksia eli pahoinpitelyjä, ryöstöjä ja henkirikoksia kirjattiin Poliisihallituksen mukaan viime vuonna lähes 10 000 eli lähes neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Nuorten väkivalta- ja ryöstörikollisuus kytkeytyy Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan sosiaaliseen mediaan. Tekoja saatetaan kuvata ja julkaista sosiaalisessa mediassa.

– Se lähtee jostakin kiusaamisesta tai jonkun pilkkaamisesta ja muuttuu sitten väkivallaksi. Henkilöltä otetaan jotakin, jolloin ryöstön tunnusmerkistö täyttyy. Osa teoista saattaa olla sellaista porukassa tyhmyys tiivistyy -tekemistä.

Kuluvana vuonna alle 14-vuotias nuori on ollut epäiltynä pahoinpitelystä hieman yli 2 000 tapauksessa, kun 18–20-vuotiaita on ollut epäiltyinä noin 1 350 tapauksessa. STT:n näkemät tilastot koskevat väkivaltarikos- ja ryöstötapauksia, joissa rikoksesta epäilty henkilö on alle 21-vuotias. Tietoja on tämän vuoden osalta elokuun lopulle.

Jäävuoren huippu

Heikkisen mukaan tulee kuitenkin muistaa, että nuoriso on aina oireillut ja kokoontunut.

Poliisitarkastajan mukaan on myös hyvin ilmeistä, että kaikki tapahtumat eivät tule poliisin tietoon. Poliisissa ollaan kuitenkin hänen mukaansa vahvasti sitä mieltä, että poliisille tehdään tapauksista entistä herkemmin ilmoituksia.

– Poliisin tietoon tullut rikollisuus on varmaan monta kertaa osa totuutta, jäävuoren huippu. Nuorten asioihin liittyy usein häpeä ja kiusaamisen kuvioita.

Väätti Helsingin poliisista taas sanoo rikosprosessin ratkovan nuorten ongelmia jäljessä.

– Rikosprosessilla ei juurisyitä paranneta, vaan se apu tulee jostain ihan muualta, ja siinä ennaltaehkäisevällä työllä on roolinsa, Väätti sanoo.

Heikkisenkään mukaan poliisi ei pysty yksin puuttumaan nuorisorikollisuuteen. Myös hän korostaa ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä.

– Siinä vaiheessa, kun asia tulee poliisin tietoon, on moni asia mennyt jo pieleen.

Minja Viitanen