Isännöintiliiton toimitusjohtaja Someron kohusta: ”Valitettava tapaus koko alalle”

1
Mia Koro-Kanerva toteaa, että isännöintialan valvontajärjestelmää ollaan uudistamassa. Kuva: Aleksi Poutanen

– Pidän epäiltyä tapausta erittäin valitettava niin taloyhtiöille kuin koko isännöintialalle, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva tiedotteessa, jonka liitto lähetti tiedotusvälineille saatuaan tiedot Salon Seudun Sanomien uutisoimista somerolaisen tilitoimiston kavallusepäilyistä.

– Jos julkisuudessa olevat tiedot pitävät paikkaansa, kyseessä on rikos, jonka osalta poliisi vastaa jatkotoimista, hän huomauttaa.

Koro-Kanerva perää isännöintialalle lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, ja toteaa Isännöintiliiton työskennelleenkin paljon niiden eteen.

– Ne ovat avainasemassa väärinkäytösten ehkäisemisessä sekä asiakastyytyväisyyden ja luottamuksen saavuttamisessa.

Mia Koro-Kanerva sanoo, että väärinkäytöksiä voidaan tehokkaasti valvoa ja estää isännöintiyrityksen omilla prosesseilla:

– On vaarallista, jos saman isännöitsijän tehtäviin kuuluu sekä laskujen tekeminen, hyväksyminen, kirjaaminen että maksaminen. Laskutuksen tehtäviä pitää eriyttää useammalle ihmiselle tai ainakin huolehtia, että taloyhtiöllä on täysi näkyvyys laskujen hyväksyntää, hän korostaa.

Koro-Kanerva muistuttaa, että on olemassa myös erinomaisia yhden ihmisen isännöintitoimistoja, joissa kaikki sujuu luotettavasti.

– Läpinäkyvyyttä voidaan lisätä talousraportointivälineiden avulla niin, että taloyhtiön hallitus pääsee katsomaan taloyhtiön tili- ja laskutustietoja ja tarkastamaan niitä reaaliajassa.

Koro-Kanerva pahoittelee, että alalla suomalaisten taloyhtiöiden eteen tehty hyvä työ jää turhaan piiloon.

– Uudistimme vuoden alussa isännöinnin eettiset ohjeet, joihin jäsenyrityksemme ovat sitoutuneet. Myös alan valvontajärjestelmä on uudistuksen alla.

Kohun keskelle noussut somerolainen tilitoimisto on Isännöintiliiton jäsen. Yrityksen epäillään siirtäneen useiden isännöimiensä taloyhtiöiden rahoja perusteettomasti omalle tililleen sekä yhdistykselle, jonka kirjanpitäjänä isännöitsijä toimii. Epäillyt kavallukset koskevat useita taloyhtiöitä. Rahaa on siirretty ainakin useita kymmeniä tuhansia euroja.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Jälkijättöistä toimintaa
3 kuukautta sitten

Miksi vasta nyt vaikka näitä tapauksia on ollut jo aikaisemmin.