Lisää kavallusepäilyjä Somerolta: isännöitsijä siirsi kerrostaloyhtiöltä toiselle liki 20 000 euroa, rivitaloyhtiö etsii sataa tonnia

0
Asunto-osakeyhtiöt ovat hakeneet jonossa mappeja ja avaimia kavalluksista epäillystä tilitoimistosta. Monessa taloyhtiössä tehdään nyt omia selvityksiä kirjanpidosta ja maksetuista laskuista. Kuva: SSS/Päivi Malin

Somerolaisen tilitoimiston kavallusvyyhti ottaa lisää kierroksia, kun esille on noussut taas uusia epäilyjä. Kymmenien asunto-osakeyhtiöiden isännöintiä ja kirjapitoa hoitaneen tilitoimiston laskutuksesta väärinkäytöksiä paljastanut lakimies Juho Eloranta sanoo, että paikalliselta kerrostaloyhtiöltä on kavallettu ainakin 24 900 euroa suorina tilisiirtoina.

Yhtiöltä on lokakuussa 2022 siirretty toisen kerrostaloyhtiön tilille 18 900 euroa viitteellä ”palautus”. 6 000 euroa on siirretty isännöintiä hoitaneen tilitoimiston tilille ilman perustetta.

– Asia selvisi, kun rikoksista epäilty isännöitsijä toimitti väärät tiliotteet kavalluksen kohteeksi joutuneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, mutta oli unohtanut mappeihin myös alkuperäisiä tiliotteita, Eloranta kertoo.

Kummastakaan taloyhtiöstä ei vielä haluta kommentoida asiaa.

Salon Seudun Sanomat on aiemmin kertonut muun muassa rivitaloyhtiöstä, jonka rahoista oli perusteetta siirretty kesäkuussa 1 700 euroa tilitoimistolle ja toukokuussa 1 500 euroa paikalliselle yhdistykselle, jonka kirjanpitäjänä toimii epäilysten keskiössä oleva isännöitsijä. Elorannan tuoreiden selvitysten mukaan samalta taloyhtiöltä on siirretty kyseiselle yhdistykselle vielä 3 800 euroa elokuussa. Taloyhtiö ei ole ostanut liiketoimintaa harjoittavalta yhdistykseltä mitään palveluja.

Eloranta on paljastanut tilitoimiston tehneen perusteettomia tilisiirtoja useiden muidenkin asunto-osakeyhtiöiden tileiltä. Hän epäilee isännöitsijän kavaltaneen rahaa useista kohteista.

– Kavallettuja rahoja on kanavoitu eteenpäin. Toiminta vaikuttaa laajamittaiselta rahanpesulta, Eloranta miettii.

Taloyhtiöiltä on hävinnyt paljon rahaa Somerolla. Eloranta kertoo mittavan remontin rivitaloissaan teettäneestä asunto-osakeyhtiöstä, jossa kirjanpidon ja yhtiölainan saldon välillä on yli 100 000 euron erotus.

– Rahoja etsitään yhä, hän toteaa.

Muutama osakas on maksanut lainaosuutensa, mutta Elorannan mukaan näitä kertamaksuja ei ole kirjattu asunto-osakeyhtiön lainaosuuskirjanpitoon.

– Jos maksetuilla lyhennyksillä ei lyhennetä yhtiölainaa, vaan jätetään summat pyörimään taseeseen, ovat väärinkäytökset mahdollisia. Tililtä voidaan nostaa kerralla kymmeniä tuhansia euroja ilman, että asia herättää sen suurempaa huomiota kirjanpidollisesti. Silloin vain tiliote paljastaa väärinkäytökset.

Isännöinnin kavallusepäilyt selvitystensä jälkeen julki tuonut lakimies Juho Eloranta jatkaa somerolaisten asunto-osakeyhtiöiden tilien tutkimista. Kuva: SSS/Minna Filppu

Eloranta mainitsee löytäneensä epäselvyyksiä myös joidenkin taloyhtiöiden teettämistä urakoista, joissa useissa on ollut sama suunnittelija ja valvoja.

– Taloyhtiöiden tileiltä on maksettu urakoista ennen kuin ne ovat valmistuneet. Sen jälkeen yritys on tehnyt konkurssin ja urakka jäänyt suorittamatta, mutta rahat ovat menneet.

Viime viikonloppuna Somerolta ilmoitettiin sekä Salon Seudun Sanomille että Juho Elorannalle useita havaintoja, joiden mukaan tilitoimiston kirjanpitomateriaalia kuljetettiin peräkärryllä pois Someron keskustassa sijaitsevalta toimistolta.

Epäily: Monien taloyhtiöiden tilit tarkastamatta

Somerolaisen asunto-osakeyhtiön entinen hallituksen jäsen kertoo, ettei hänen ollut mahdollista osallistua viime vuoden yhtiökokoukseen, mutta siellä hänet oli lupaa kysymättä nimetty taloyhtiön toiseksi toiminnantarkastajaksi. Häntä ei informoitu valinnasta jälkikäteenkään eikä hänelle ole toimitettu kirjanpitoa tarkastettavaksi. Osakas miettii, onko taloyhtiön viime vuoden tilejä tarkastettu lainkaan.

Taloyhtiön isännöitsijä on epäilyksen polttopisteeseen joutunut tilitoimistoyrittäjä. Lakimies Juho Eloranta arvioi menettelyn olleen tyypillistä tämän isännöimissä taloyhtiöissä. Eloranta on saanut tietoa monista vastaavista tapauksista. Kaikissa taloissa ei ole aina edes pidetty yhtiökokouksia ja jos onkin, ei siellä ole esitetty kirjanpitoaineistoa.

– Toiminnan- ja tilintarkastuspalkkiot vuosilta 2021–2023 puuttuvat kokonaan lukuisten taloyhtiöiden pääkirjoista. Siitä voidaan päätellä, että ainakaan tilintarkastusyhteisöt tai ammattimaiset toiminnantarkastajat eivät ole tilejä tarkastaneet, Eloranta sanoo.

Taloyhtiöiden papereiden alustavan läpikäynnin perusteella Eloranta sanoo, että tilin- ja toiminnantarkastuskertomukset puuttuvat kokonaan yli puolesta taloyhtiöitä.

– Hallitusten puheenjohtajien mukaan kertomuksia on kuitenkin esitelty yhtiökokouksissa, joten niitä on mahdollisesti väärennetty. Kokouksessa on voitu esittää jonkun toisen taloyhtiön tilinpäätös, johon on vaihdettu etusivu. Silloin esimerkiksi vastikerahoituslaskelmat tai edes toimintakertomus eivät ole vastanneet kyseisten yhtiöiden kokonaispinta-alaa tai huoneistojen lukumäärää.

Taloyhtiöiden osakkaat ovat kyselleet Elorannalta mahdollisuuksista erottaa taloyhtiön hallitus.

– Ylimääräinen yhtiökokous on järjestettävä, jos kymmenen prosenttia osakkaista sitä vaatii, hän sanoo.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments