ISW: Venäjä haluaa 130 000 varusmiestä lisää – kutsunnat alkavat huomenna

0
Venäjän vuosi sitten julistama osittainen liikekannallepano sysäsi liikkeelle taisteluikäisten miesten ja reserviläisten maastapaon.  LEHTIKUVA/AFP
Venäjän vuosi sitten julistama osittainen liikekannallepano sysäsi liikkeelle taisteluikäisten miesten ja reserviläisten maastapaon. LEHTIKUVA/AFP

Venäjä kasvattaa jälleen varusmiestensä määrää käynnistämällä huomenna kutsunnat. Tämän syksyn kutsunnoissa armeijaan otetaan 130 000 varusmiestä, joista osa halutaan ottaa Venäjän laittomasti Ukrainassa miehittämiltä alueilta.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) viimeisimmässä raportissaan.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti eilen asetuksen, jossa ilmoitettiin aikeesta värvätä Venäjän armeijaan 130 000 asevelvollista joulukuuhun mennessä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä järjestää kutsunnat myös laittomasti itseensä liittämillä Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla Ukrainassa. Länsimaat ovat tuominneet alueliitokset sekä siellä järjestetyt kansanäänestykset ja äskettäiset ”vaalit” laittomina.

Kasvatetaanko joukkoja Ukrainassa kutsuntojen varjolla?

Edellisellä kutsuntakierroksella Venäjällä viime keväänä asepalvelukseen kutsuttiin 147 000 ihmistä.

Kutsunnoista vastaavan osaston apulaispäällikkö, kontra-amiraali Vladimir Tsimljanski on raportin mukaan vakuuttanut, ettei varusmiehiä lähetetä sotimaan Ukrainaan, vaan he suorittavat 12 kuukauden asepalveluksen. Venäjän kuitenkin tiedetään käyttäneen Ukrainassa rintamalla myös varusmiehiä.

Venäjän vuosi sitten julistama osittainen liikekannallepano sysäsi liikkeelle taisteluikäisten miesten ja reserviläisten maastapaon. Siksi on myös epäilty, että Venäjä haluaa vahvistaa joukkojaan Ukrainassa puolivuosittaisten kutsuntojensa varjolla, julistamatta uutta liikekannallepanoa.

Zelenskyi avasi aseteollisuusfoorumin Kiovassa – mukana yli 30 maata

Tällä välin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi isännöi ensimmäistä kansainvälistä aseteollisuusfoorumia maan pääkaupungissa Kiovassa. Foorumin tarkoituksena on houkutella enemmän puolustus- ja asetarvikkeiden valmistusta Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Paikalle on saapunut viranomaisia yli 30 maasta sekä 250 puolustusalan yritystä.

Zelenskyi on viime aikoina pyytänyt Ukrainaa tukevilta mailta, myös Suomelta, että ne valmistaisivat aseitaan Ukrainassa lähellä rintamaa. Ukraina tarvitsee kipeästi aseita yrittäessään työntää pois venäläisjoukkoja ja edistäessään kesäkuussa aloittamaansa vastahyökkäystä.

– Ensimmäinen tehtävämme on voittaa tämä sota ja palauttaa ihmisillemme kestävä rauha, ja mikä tärkeintä, rauha, jonka pysyvyyteen voimme luottaa. Saavutamme tämän yhteistyöllä teidän kanssanne, Zelenskyi sanoi avajaispuheessaan osallistujille foorumissa.

–  Olemme kiinnostuneita paikallistamaan puolustukseemme tarpeellisten tarvikkeiden (sekä) sotilaidemme käyttämien kehittyneiden puolustusjärjestelmien tuotannon, jotka tarjoavat Ukrainalle parhaan lopputuloksen rintamalla tänä päivänä, hän sanoi.

Aseiden valmistaminen Ukrainassa vähentäisi riippuvuutta tukipaketeista

Taustalla on ilmeisesti myös pelko siitä, että länsimaiden tuki Ukrainalle ehtyy ajan kuluessa, jos sota jatkuu vielä pitkään. Valmistamalla tarvikkeet paikan päällä Ukraina voi vähentää riippuvuuttaan aina uusista aseapupaketeista, jotka on täytynyt hyväksyttää tukijamaiden parlamenteissa. Aseiden saaminen rintamalle voi myös kestää kauan.

Kuluneella viikolla Ukraina yritti edistää vastahyökkäystään lännessä Zaporizhzhjan alueella sekä Bahmutin ympäristössä.

Vastahyökkäys on kuitenkin edennyt paljon toivottua hitaammin, ja asiantuntijat varoittavat ajan käyvän Ukrainalle vähiin talvisäiden lähestyessä.

Ayla Albayrak