Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi USA:n pakotelistalle päätyneen toimitusjohtajan epäiltynä puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta ja törkeästä säännöstelyrikoksesta

0
Pakotelistalle joutuneen toimitusjohtajan vangitsemista käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tänään. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Pakotelistalle joutuneen toimitusjohtajan vangitsemista käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tänään. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut Yhdysvaltain Venäjä-pakotelistalle päätyneiden suomalaisyritysten toimitusjohtajan Gabriel Teminin. Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta sekä puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Epäiltyjen rikosten tekopaikka on Vantaa ja tekoaika viime vuoden huhtikuun loppupuolelta viime viikon perjantaihin. Vangitsemista vaati Tulli.

Luminor Oy ja Siberica Oy ovat Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tuoreen pakotelistauksen mukaan toimittaneet Venäjälle ulkomaisia elektroniikkatuotteita, kuten lennokeissa käytettäviä kameroita, tehokkaita optisia suodattimia ja litiumparistoja.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen oli aiemmin maanantaina vaitonainen tapauksesta eikä esimerkiksi kertonut, onko asiassa muita epäiltyjä.

– Sen voin kertoa, että tämä kuvio liittyy Venäjälle asetettuihin pakotteisiin ja sitä kautta epäillään syyllistytyn törkeään säännöstelyrikokseen, hän sanoi STT:lle.

Perjantai-iltana Sinkkonen kertoi STT:lle, että Tulli oli tehnyt kiinniottoja esitutkinnassa, jossa tutkitaan törkeää säännöstelyrikosta. Hän ei tuolloin kuitenkaan kommentoinut tai yksilöinyt, mihin tutkintaan kiinniotot liittyvät ja kuinka monta ihmistä on tutkinnassa otettu kiinni.

Yhtiöt samassa osoitteessa

Luminor ja Siberica ovat työntekijämäärältään pieniä, ja ne ovat kytköksissä toisiinsa. Molemmissa yhtiöissä toimitusjohtajana toimii Temin, joka Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan on Ranskan kansalainen.

Vantaalla toimiva huolinta- ja rahtausyhtiö Luminor työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan yhden henkilön. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 14,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi viime vuonna rajusti, peräti yli 600 prosenttia. Yhtiö teki voittoa 447 000 euroa.

Samassa osoitteessa Vantaalla toimiva varastointialan yritys Siberica työllistää Suomen Asiakastiedon tietojen mukaan kaksi henkilöä. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 700 000 euroa, ja se teki tappiota 23 000 euroa.

Yhtiöiden ohella myös Gabriel Temin ja Siberica-yhtiössä johtotehtävissä toiminut virolainen Catherine Esther Temin ovat joutuneet henkilöinä Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pakotelistalle.

Satoja pakotteisiin liittyviä esitutkintoja

Luminor ja Siberica ovat mukana Yhdysvaltain valtiovarainministeriön viime torstaina julkistamalla pakotelistalla, jolla on yhteensä yli 150 yritystä ja henkilöä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan uudet pakotetoimet kohdistuvat tahoihin, jotka pyrkivät mahdollistamaan Venäjälle kyvyn hankkia huipputeknologiaa ja kaksikäyttötuotteita. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan sitä, että ne soveltuvat sekä siviilikäyttöön että sotilaallisiin tarkoituksiin.

Osana EU:n Venäjä-pakotteita on asetettu vientikieltoja muun muassa kaksikäyttötuotteille. Vientikielloista ohjeistaa Suomessa ulkoministeriö, ja niiden valvonnasta vastaa Tulli.

Venäjän suurhyökkäyksen alettua Suomessa on Tullin valvontajohtajan Sinkkosen mukaan aloitettu noin 600 pakotteisiin liittyvää esitutkintaa. Tapauksista on nostettu jonkin verran syytteitä. Osa tapauksista on johtanut tuomioihin, osa syytteiden hylkäämiseen. Monimutkaisempien tapauksien oikeusprosesseissa voi Sinkkosen mukaan kestää vielä pitkään.

Johanna Latvala

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments