Jokainen tarvitsee medialukutaitoa

2
Kun uutiset, mielipiteet ja huhut näyttävät esimerkiksi kännykän ruudun informaatiovirrassa samanlaisilta, tarvitaan medialukutaitoa. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Vapaan journalistisen median tuottama luotettava tieto on erittäin tärkeä demokratialle. Tätä mieltä on valtaosa Uutismedian liiton tuottamaan mielipidemittaukseen osallistuneista suomalaisista. Demokratian uhiksi mittauksessa mainitaan muun muassa valeuutiset, ääriliikkeet ja populismi. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että suomalaisten medialukutaitoa pitää vahvistaa.

Pelastakaa lapset ry julkaisi vastikään selvityksen, jossa avataan muun muassa, mitä harhaanjohtavalla tiedolla tarkoitetaan ja miksi sitä levitetään.

Medialukutaito tarkoittaa muun muassa kykyä ymmärtää lukemaansa ja näkemäänsä ja kykyä tunnistaa erilaisten viestien tarkoituksia ja tavoitteita, esimerkiksi erottaa asiajournalismi mainonnasta tai dokumentti fiktiosta.

Tehtävä ei ole helppo. Eri tiedotusvälineissä ja eri alustoilla asioita käsitellään eri tavoin. Myös vastaanottajan tai rooli on aivan erilainen esimerkiksi painetun sanomalehden kuluttajana tai internetin käyttäjänä.

Medialukutaitoa vaativampaa on ylläpitää kriittistä medialukutaitoa, jossa korostuu analyyttisyys ja luettujen sisältöjen arviointi ja vertailu. Kriittinen median käyttäjä osaa arvioida luotettavuutta ja uskottavuutta. Häntä on vaikeampi höynäyttää kuin niitä, jotka joko nielevät kaiken sellaisenaan tai ovat niin epäluuloisia, että eivät varmuuden vuoksi usko mihinkään.

Tosiasioihin perustuva kriittisyys on käytännössä välttämätön ominaisuus laadultaan vaihtelevien viestien viidakossa kulkevalle kansalaiselle. Kriittisyys ei tarkoita sitä, että haukkuu kaikkea, mikä liikkuu.

Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisussa listataan asioita, jotka ovat kriittisen lukutaidon ytimessä. Niitä ovat muun muassa kyky arvioida tietolähteiden luotettavuutta sekä analysoida ja tulkita väitteitä ja niille esitettyjä todisteita. Hyvä on tunnistaa myös, millainen vaikutus tunteilla on omaan ajatteluun.

Pelastakaa lapset ry:n julkaisu on suunnattu varsinaisesti huoltajille ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille – siis aikuisille, jotka kasvattavat ja ohjaavat nuoria.

Tiivistä pakettia voi suositella opetusmateriaaliksi muillekin. Erilaiset verkon keskustelufoorumit paljastavat nopeasti, että monella täysi-ikäiselläkin on opittavaa vaikka tietolähteiden luotettavuudesta tai ilmaisun tyylilajeista.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
2 kuukautta sitten

Kirjoitus on hyvä ja pitää paikkaansa. Seuraavaksi kannattaa käsitellä median toimintaa. Salkkarissakin on monen muun lehden tavoin pääkirjoitusta seuraavalla sivulla merkintä vastuullisesta journalismista. Tehdäänkö jutut yhdestä näkökulmasta kerrallaan ja puhutaan lukijan vastuusta vai otetaanko tavoitteeksi joku muu linjaus.

Ei hyvä
2 kuukautta sitten

Pitäisi ensin saada se kirjoitustaito kuntoon ennenkuin alkaa lukijoita haukkumaan.