Kaikki katseet Vilppaan tupladeessä – ”Hän ei ole vielä edes 80 prosentin kunnossa”

0
198-senttinen DeAndre Dishman ei tullut Saloon parhaassa mahdollisessa kunnossa. (Kuva: SSS/Minna Määttänen)

Perinteinen Hanhivaara-turnaus on tunnetusti yksi salolaisen koripallokauden mielenkiintoisimmista viikonlopuista. Vilpas tekee ensiesiintymisensä kotiyleisön edessä, ja kannattajat pääsevät tekemään omat – yleensä aivan liian nopeat – johtopäätöksensä ensi viikolla alkavan kauden odotuksista.

Tällä kertaa Vilpas kohtaa perjantaina Korihait ja lauantaina Kouvot. Kumpikin ottelu näkyy suorana lähetyksenä Salkkarin digitilaajille.

Vilpas lähtee kenraaliharjoitusturnaukseen ilman kapteeni Mikko Koivistoa, joka potee selkäänsä. Päävalmentaja Jussi Savolaisen mukaan kyseessä on varotoimenpide, jolla pyritään varmistamaan se, että joukkueen ehkä tärkein yksittäinen pelaaja olisi pelikunnossa liiga-avauksessa.

– Huili kannattaa ottaa nyt, kun tuntemukset ovat vasta pieniä. Ettei mennä sen rajan yli, että olisi pakko huilata, Savolainen muotoili.

Suurin huomio Hanhivaara-turnauksessa kohdistuu luonnollisesti Vilppaan amerikkalaisnelikkoon.

Aiempien harjoitusotteluiden (BC Nokia ja Korihait) perustella katse kannattaa kiinnittää erityisesti sentteri DeAndre Dishmaniin, joka on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava. Korihaita vastaan Dishman pelasi 19 minuuttia, jonka aikana hän heitti vain kahdesti ja menetti pallon seitsemän kertaa.

Savolainen myöntää suoraan, että Dishman ei ole siinä kunnossa, mitä Vilpas häneltä odotti.

– Hankimme hänet liikkuvuuden ja syöttötaitojen vuoksi. Nyt hän ei ole siinä juoksukunnossa, että liike olisi haluamallamme tasolla.

Korisliigan sarjajärjestelmä on tutun raaka eli 22 kierroksen jälkeen sarja jaetaan kahtia. Jos haluaa pelata mitaleista, 22 kierroksen jälkeen on oltava kuuden parhaan joukossa.

Onko Vilppaalla varaa odottaa, että Dishmanin jalka alkaa nousta?

– Helvetin hyvä kysymys. Toisaalta hän ei ole vielä edes 80 prosentin kunnossa, mutta pystyy jo nyt tekemään niitä asioita, mitä haluamme.

– Pitää muistaa, että hän ei ole koskaan pelannut aktiivista palloskriinipuolustusta, eikä hänen ole tarvinnut rullata hyökkäyksissä syvälle, Savolainen pohti.

Mutta jos viikonloppuna ei tapahdu merkittävää parannusta, istutaanko alas ja pohditaan sitä lopullista ratkaisua?

– Näillä jenkeillä lähdetään kauteen. Haluan katsoa tämän kortin loppuun asti. Luottoa löytyy, Savolainen vakuuttaa.

Dishman onkin toistaiseksi ainoa suuri kysymysmerkki Vilppaan joukkueessa. Savolainen on erityisen innoissaan Vilppaan viiden miehen takakentästä.

– Siinä on hyvä balanssi heittovoimaa, puolustuskykyä sekä edun luontia.

Syytäkin on, sillä jos pitää osoittaa kaksi kohtaa kentästä, joissa Vilpas petti pahimmin viime kaudella, niin ne löytyvät kummankin kolmoskaaren takaa. Vilpas ei pysynyt kaaripuolustuksessa oman miehen edessä, eikä pystynyt luomaan etuja hyökkäyskaarella.

Nyt tähän on kaiken järjen mukaan tulossa muutos, sillä uusista takamiehistä Tavon King pystyy luomaan etuja hyökkäyksessä ja Teemu Suokas pysyy pallon ja korin välissä. Tosin King saattaa luoda etua enemmän itselleen kuin muille.

– King irtoaa lattiasta kevyesti ja pysyy myös kauan ilmassa… Ja saa kolmen pisteen heiton ilmaan käytännössä aina kun haluaa, Savolainen kuvailee ja lisää, että tarvittaessa myös donkkaaminen onnistuu, vaikka varsi on vain 180 senttiä pitkä.

Toinen avainhankinta Djimon Henson on taas enemmän korintekijä, joka luottaa kierteettömään hyppyheittoonsa.

– Yllätti, miten hyvin hän osaa myös puolustaa, Savolainen paljasti.

Matalammalla odotusarvolla varustetun Tyree Eadyn vahvuudet ovat puolustuspäässä, mutta pelkäksi palloseinäksi häntäkään ei Vilppaaseen toki hankittu.

Vilppaan perjantain vastustaja Korihait on lähtökohtaisesti selvästi vahvempi kuin viime kaudella.

Bojan Sarcevicin johtamassa joukkueessa on vahva korinaluspari Javon OgunyemiMikael Aalto ja kokenut laituri Jalen Jackson on tällä kertaa heti kauden alusta asti mukana.

Lauantain vastustaja Kouvot on taas suurempi kysymysmerkki, mutta kun kyseessä on Jyri Lehtosen valmentama joukkue, ei sitä Korisliigan kaanonissa saa koskaan aliarvioida.

Vaikka tulos onkin viikonloppuna toissijainen asia, ei voittoja kannata silti missään nimessä aliarvioida.

Hanhivaara-turnaus Salohallissa. Perjantaina Pyrintö–Kouvot kello 17.30 ja Vilpas–Korihait kello 20. Lauantaina Korihait–Pyrintö kello 14 ja Vilpas–Kouvot kello 16.30. 

Henri Kantosen paluu Karhubasketiin jäi viikon mittaiseksi. (Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Karhu menetti Kantosen

Korisliigan mestaruustaistelu sai torstaina merkittävän käänteen, kun Karhubasket kertoi Henri Kantosen käyttävän sopimuksessa olevan purkupykälän.

Kantonen siirtyi pelaamaan ulkomaille. Karhubasket kertoi Kantosen tulevan seuran maksaneen sopimuksessa olleen purkusumman ja näin ollen Kantonen on vapaa edustamaan uutta seuraansa.

Karhubasket teki Kantosen kanssa jatkosopimuksen vajaat kolme viikkoa sitten, eikä MM-kisoissa pelannut Kantonen ehtinyt olla joukkueen mukana kuin viikon.

Viime kaudella Kantonen oli yksi Korisliigan parhaista kotimaisista pelaajista. Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies kertoi seuran nettisivuilla, että seura kartoittaa vaihtoehtoja Kantosen korvaajaksi.