Kanada syyttää Intiaa sikhijohtajan kesäkuisesta surmasta, diplomaattisuhteet kiristyivät

0
Pääministeri Justin Trudeaun mukaan Kanadan tiedustelupalvelu on löytänyt luotettavia viitteitä siitä, että Intia on Nijjarin surman takana. Intia tyrmää väitteen. LEHTIKUVA/AFP
Pääministeri Justin Trudeaun mukaan Kanadan tiedustelupalvelu on löytänyt luotettavia viitteitä siitä, että Intia on Nijjarin surman takana. Intia tyrmää väitteen. LEHTIKUVA/AFP

Intian ja Kanadan diplomaattisuhteet ovat kiristyneet Kanadassa kesällä tapetun sikhijohtajan surman vuoksi. Intia karkotti tiistaina korkea-arvoisen kanadalaisdiplomaatin vain tunteja sen jälkeen kun Kanada oli toiminut samoin intialaisdiplomaatin kohdalla.

Sikhijohtaja Hardeep Singh Nijjar ammuttiin kesäkuun puolivälissä sikhitemppelin parkkipaikalle Vancouverin itäpuolella. Pääministeri Justin Trudeaun mukaan Kanadan tiedustelupalvelu on löytänyt luotettavia viitteitä siitä, että Intia on Nijjarin surman takana.

– Minkä tahansa vieraan valtion sekaantuminen Kanadan kansalaisen murhaan Kanadassa on suvereniteettimme loukkaus, jota ei voi hyväksyä, Trudeau sanoi asian vuoksi koolle kutsutussa parlamentin istunnossa.

Intia tyrmäsi Trudeaun väitteet täysin.

– Väitteet Intian hallinnon osuudesta mihinkään väkivaltaan Kanadassa ovat absurdeja. Olemme demokraattinen valtio, joka on täysin sitoutunut lakien noudattamiseen, sanottiin Intian ulkoministeriön lausunnossa.

Samalla Intia painotti, että kanadalaisdiplomaatin karkottaminen heijastaa ”kasvavaa huoltamme kanadalaisdiplomaattien sekaantumisesta sisäisiin asioihimme ja heidän Intian vastaisiin toimiinsa”.

Nijjar oli etsintäkuulutettu Intiassa epäiltynä terroriteoista. Hän kiisti osallistuneensa terroriin.

Tapetulla sikhijohtajalla oli yhteyksiä liikkeeseen, joka ajaa itsenäistä valtiota sikheille Punjabiiin Intian ja Pakistanin rajalle.

Kanadassa on maailman suurin Intian ulkopuolinen sikhiyhteisö.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments