Kaupparekisteri täynnä taloyhtiöiden vääriä hallituksen jäseniä – somerolaisen kohuisännöitsijän hoitamien yhtiöiden tietoja ei ole päivitetty vuosiin

8
Asunto-osakeyhtiöiden hallituksen, isännöitsijän ja tilintarkastajien muutokset täytyy ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukseen, josta ne siirtyvät kaupparekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus perustuu lakiin. Kuva: SSS/Päivi Malin

Kavalluskohun keskelle joutuneen somerolaisen tilitoimiston asiakasyritysten tiedoissa kaupparekisterissä on paljon puutteita. Asunto-osakeyhtiöiden tiedot pitäisi ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallitukselle, kun hallituksissa tapahtuu vaihdoksia. Kaupparekisteristä selviää, että monien taloyhtiöiden hallitustiedot eivät vastaa tällä hetkellä nykytilannetta.

Asunto Oy Someron Jokipuiston rekisteritiedoissa on hallitukseen merkitty kolme jäsentä, joista yksikään ei istu enää hallituksessa. Myös hallituksen puheenjohtaja on vaihtunut sitten vuoden 2016, jolloin viimeinen ilmoitus kaupparekisteriin on tehty.

– Olen ollut puheenjohtajana muutaman vuoden, Mikko Mäkinen kertoo.

Asunto Oy Someron Rantakaislan viimeisin ilmoitus on vuodelta 2015.

– Tulin puheenjohtajaksi vuonna 2020, sanoo Jari Pusa, jonka nimeä ei löydy kaupparekisteristä.

Saman tilitoimiston isännöimien somerolaisten taloyhtiöiden joukosta löytyy Asunto Oy Päivänsalo, jonka tietoja on ilmoitettu kaupparekisteriin viimeksi vuonna 2005. Päivänsalon hallituksen puheenjohtaja on vaihtunut tuon jälkeen jo pariinkin kertaan.

Asunto Oy Someron Jokipuiston kaupparekisteritiedoista löytyy kolmen hallituksen jäsenen nimet, joista yksikään ei istu enää hallituksessa. Viimeisin ilmoitus on tehty vuonna 2016. Jokipuisto on yksi niistä julkisuuteen tuoduista asunto-osakeyhtiöistä, joiden on epäilty joutuneen isännöintitoimiston kavalluksen kohteeksi.

Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteripäällikkö Ville Tornberg korostaa, että asunto-osakeyhtiöiden velvollisuus ilmoittaa tietojaan perustuu lakiin. Tiedot menevät Patentti- ja rekisterihallituksen kautta kaupparekisteriin.

– Lähtökohta on, että vaihdoksista hallituksissa ilmoitetaan, kun niitä tapahtuu, Tornberg sanoo.

Tornberg toteaa, että rekisteri-ilmoituksen myötä taloyhtiön hallituksen jäsenet saavat oikeuden edustaa asunto-osakeyhtiötä ja tehdä sopimuksia.

– Toiminta vaikeutuu, jos rekisteritiedot eivät ole ajan tasalla. Huolelliset toimijat tarkastavat tiedot kaupparekisteristä.

Tornberg huomauttaa, että sähköisten palveluiden lisääntymisen myötä ajantasaisten tietojen merkitys vain kasvaa.

– Sähköisten kanavien käyttö edellyttää, että kaupparekisteristä löytyy käyttäjän tiedot.

Tornberg kehottaa asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä tarkistamaan, että oman yhtiön tiedot ovat oikein.

– Suurimmalla osalla tiedot ovat onneksi ajan tasalla. Oikeat tiedot ovat tärkeitä myös viranomaisten kannalta, sillä rekisteri on tarkoitettu myös niiden tiedonhakuun.

Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen alueen toiminnanjohtaja Juuso Kallio huomauttaa, että tietojen ilmoittamisesta kaupparekisteriin huolehtivat yleensä ammattimaiset isännöitsijät, jotka taloyhtiö on palkannut hoitamaan hallintoa ja taloutta.

Kallio toteaa vanhentuneiden tietojen tuovan asunto-osakeyhtiöille käytännön ongelmia pankkiasioinnin yhteydessä.

– Pankit eivät yleensä myönnä lainaa, jos kaupparekisterin tiedot eivät ole ajan tasalla.

Kallio sanoo ongelmien lisääntyvän, jos puutteita on paljon.

– Jos yhdenkään nimenkirjoittajan tiedot eivät ole ajan tasalla, taloyhtiön ei pitäisi pystyä tekemään mitään sopimuksia. Sama koskee myös tilinkäyttövaltuuksia, sillä yleensä myös niihin tarvitaan ajantasaiset tiedot. Tämä edellyttää tietysti sitä, että toinen osapuoli tarkistaa viralliset tiedot.

Taloyhtiöissä nimenkirjoitusoikeus on pääsääntöisesti myös isännöitsijällä.

Someron Säästöpankin lakiasiainpalvelujen päällikkö Mikko Mäkelä kertoo pankin lähtevän toiminnassaan siitä, että asunto-osakeyhtiöiden tiedot ovat Patentti- ja rekisterihallituksessa ajan tasalla.

– Esimerkiksi lainanannossa ja tilin avauksessa tarkistamme aina taloyhtiöiden tiedot kaupparekisteristä. Tämä on jo meidän velvollisuutemme, Mäkelä korostaa.

Pankki ryhtyy lisäselvityksiin, jos kaupparekisteriin merkityt asunto-osakeyhtiön hallitustiedot eivät ole ajan tasalla.

– Puutteelliset rekisteritiedot tietävät pankille ja asunto-osakeyhtiölle aina ylimääräistä haastetta ja mutkaa asioiden hoitoon.

Myös Mäkelä muistuttaa, että asunto-osakeyhtiöiden ajantasaisten tietojen ilmoittaminen Patentti- ja rekisterihallitukseen on laissa määrätty velvollisuus.

– Se on viranomaisrekisteri, jonka tietoihin pitää voida luottaa. Jos meille selviää, että jonkun asunto-osakeyhtiön tiedot eivät ole kunnossa, pyydämme yhtiötä hoitamaan asian kuntoon.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Niko
3 kuukautta sitten

Kyllä tässä asiassa pitäisi taloyhtiön hallituksen olla herännyt jo vuosia sitten, kun on väärät nimet ja kirjanpito ei täsmää ja entä toiminnantarkastaja? Miettikää asukkaat keitä valitsette sinne hallitukseen.

Tosi on
3 kuukautta sitten
Reply to  Niko

Vaikea niistä numero ja koodi listoista on ottaa selvää.
Niin kauan meni hyvin kun oli mappi ja fyysiset kuitit niitä helppo tarkkailla ja kyseenalaistaa mikä tämä hankinta.
Kyllä olen huomannut muutaman satasen ihme hankintoja vanhaan kuitti aikaan kyseenalaistanut ja isännöitsijä selityksiä antanut vähän epäillen olen hyväksynyt.
Vanha kuittimappi järjestelmä takaisin tai sitten skannatut laskut ja kuitit pakolliseksi että toiminnan tarkastajan on vaivatonta todeta hankinnat.

Justiinsa
3 kuukautta sitten
Reply to  Niko

No kun ei ole mitään kirjattavaa. Ja jos sitten lähetät ne uudet tiedot, niin sanovat siellä virastossa tietysti, että se on väärin täytetty, pilkku on väärässä paikassa. Se jää lomakkeen lähettäminen sitten siihen. Virkamies voisi katsoa siihen peiliinsä.

Tähän on tultu nykyaikana
3 kuukautta sitten

Nykyään taloyhtiön hallitukseen pyrkivät sellaiset asukkaat jotka eivät ymmärrä taloyhtiön talousasioista mitään. Myös kiinnostus taloyhtiön asioista on nykyään vähäistä, asutaan ja toivotaan että joku hoitaisi asiat ettei vaan itse tarvitsisi osallistua mihinkään.

Tarkkailija A
3 kuukautta sitten

Aika vähän hallitus tai yhtiökokous saa tietoja, koska kaikki menee isännöitsijän/tilitoimiston kautta. Tämä vyyhtihän paljastui vasta, kun tilitoimistoon palkattu uusi työntekijä huomasi tileissä ongelmia. Jos PRH:lle ei ilmoiteta nimenmuutoksista, niin sehän ei näy missään.

pertti
3 kuukautta sitten

Kun narsistiset pomo hahmot pyrkii hallitukseen, ne valitaan yleensä. On hyvin eriikoista kun ihmiset juoksee ämpärien perässä ja hakee kahvitarjouksia mutta eivät yhtään välitä ja ymmärrä ketä on hallituksessa. Vaikkakin suurella osasta ihmisiä se on suurin kuluerä ja mahdolllisuus säästöön. Siinä on monen omausuus pelissä. On tästä omakohtaisia kokemuksia.Ihan Salon Valhojalta.

Kuntalainen K
3 kuukautta sitten

Kyllä jokaisen, joka on lupautunut vastuullisiin hallitustehtäviin tai eronnut niistä, tarkistaa ajantasaiset tietonsa vaikka Suomi.fi palvelun kautta, josta löytyy linkit tärkeimpiin rekistereihin.

tilitietoinen osakas
3 kuukautta sitten

Tässä keskustellaan varainkäytön selvistä rikkeistä. Mutta isännöisitjät kerää nykyään kustannuksina eriä jotka ennen oletettiin kuuluvan peruspalveluihin. Jos taloyhtiölle on hankittu esim nettipalvelut on syytä aina tarkastajien tutkia hinnoittelu ja nettioperaattorin omistussuhteet isännöintiyritykseen.