Kesäiset lämpötilat palaavat hetkeksi osaan maata – mittari voi näyttää jopa yli 20 asteen lukemia

0
Torstaina ja perjantaina osassa maata saatetaan nauttia jopa yli 20 asteen lämpötiloista, kertoo Foreca. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Torstaina ja perjantaina osassa maata saatetaan nauttia jopa yli 20 asteen lämpötiloista, kertoo Foreca. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Säässä tapahtuu lähipäivinä hetkellinen käänne kesäisiin lukemiin. Osassa maata voidaan tänään ja huomenna nauttia jopa yli 20 asteen lämpötiloista, kertoo sääpalveluyritys Forecaverkkosivullaan.

– Torstaina 20 astetta ylittyy lounaisrannikolla, perjantaina kesäinen lämpö ulottuu Pohjois-Pohjanmaalle asti. Viikonloppuna palataan sitten syksyisiin lukemiin, kertoo meteorologiharjoittelija Sara Salonen Forecan verkkosivulla.

Kesän tuulahduksen takana on lämmin eteläinen ilmavirtaus. Lämmin rintama, johon liittyy myös sateita, ylittää maan keski- ja pohjoisosan tänään. Sateet ovat enimmäkseen vettä, mutta osa sateista tulee illalla Pohjois-Lapissa lumena.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä Käsivarren Lapissa torstai-illasta perjantaiaamuyöhön. Varoituksen mukaan ajokeli muuttuu huonoksi jäätävän vesisateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lämpötiloissa isoja eroja

Etelän ja pohjoisen välillä onkin nyt huomattavia eroja lämpötiloissa. Pohjoiseen ennustetaan ensi yöksi pakkasta, eikä siellä ylletä päivälläkään yhtä kesäisiin lukemiin kuin etelämpänä.

Tänään lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa laajalti 15–20 astetta, kun taas pohjoisessa mittari näyttää enimmäkseen 5–10 astetta. Rintaman etupuolella päivälämpötila voi Lapissa jäädä jopa alle viiteen asteeseen.

Huomenna sää on poutainen ja melko aurinkoinen Pohjois-Pohjanmaalle asti, mutta Lapissa on enimmäkseen pilvistä. Pohjois-Lapin yli liikkuu päivän aikana hajanaisia vesisateita.

Forecan mukaan päivälämpötila on perjantaina laajalti 17–22 astetta, ja lämpimintä on länsirannikon lähettyvillä.

Lapissa on viileämpää. Etelä- ja Keski-Lapissa lämpötilat ovat 11–17 astetta ja Pohjois-Lapissa viiden asteen tuntumassa.

Epävakaista ja tuulista

Osittain kesäisistä lämpötiloista huolimatta sää jatkuu Suomessa epävakaisena. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateita on luvassa loppuviikon aikana koko maahan. Sää on myös melko tuulinen.

– Vaikka varoitusrajat eivät välttämättä ylittyisikään, kyllä ulkona ollessa varmasti tuntee, että on tuulista, päivystävä meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Tällä haavaa lauantai vaikuttaisi olevan lähipäivistä kaikkein tuulisin.

– Silloin voi esiintyä reilut 15 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia varsinkin Pohjois-Suomessa, Keränen sanoo.

Lämpötila myös laskee viikonloppuna aiempien päivien lukemista erityisesti etelässä. Keräsen mukaan isoa tiputusta ei kuitenkaan olisi tiedossa.

– Edelleen pysytellään monin paikoin melko tukevasti 15 asteen yläpuolella.