Keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn: Toimin mieluummin kärjistävän keskustelun purkajana kuin kiihdyttäjänä

0
Olli Rehn sanoo haluavansa erottautua presidenttiehdokkaana arvojensa, tavoitteidensa ja kokemustensa ohella myös toimintatavoillaan. Kuvassa vasemmalla puoliso Merja Rehn. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Olli Rehn sanoo haluavansa erottautua presidenttiehdokkaana arvojensa, tavoitteidensa ja kokemustensa ohella myös toimintatavoillaan. Kuvassa vasemmalla puoliso Merja Rehn. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn sanoo puheessaan puoluekokouksessa, että presidentin on oltava kaikkien suomalaisten presidentti. Rehn sanoo, että tämän takia hänen presidentinkampanjansa käynnistettiin ensin valitsijayhdistyksen kautta.

Rehn sanoo haluavansa erottautua presidenttiehdokkaana arvojensa, tavoitteidensa ja kokemustensa ohella myös toimintatavoillaan. Hän sanoo toimivansa mieluummin kärjistävän keskustelun purkajana kuin sen kiihdyttäjänä. Hän lisäksi sanoo rakentavansa mieluummin kuin räjäyttävänsä sekä kehuvansa mieluummin kuin lannistavansa.

Rehn sanoo, että tämä rooli sopii hänelle ja näin hän toimisi myös presidenttinä.

Rehn asetettiin tänään virallisesti keskustan presidenttiehdokkaaksi. Aluksi hän oli valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Valitsijayhdistys sai tarvittavan määrän kannattajakortteja kokoon. Rehn on siis sekä keskustan että valitsijayhdistyksen ehdokas.

Siskon kuolema jätti vakavamielisyyden

Rehn liikuttui puheessaan kertoessaan siskonsa kuolemasta. Rehnin sisko kuoli auto-onnettomuudessa, kun Rehn oli 25-vuotias.

– Suruamme oli mahdoton kuvailla. Vanhempani eivät koskaan toipuneet siitä. Tuosta kylmästä tammikuusta minulle jäi pysyvä vakavuus ja pitkä surumielisyys, joka väistyi vasta tavattuani vaimoni Merjan ja tyttäreni Silvan myötä. Perhe on minun turvasatamani, Rehn sanoo.

Rehn sanoo, että siskonsa kuoleman jälkeen hänen pitää elää merkityksellinen elämä.

– Asetin päämääräkseni edistää oikeudenmukaisuutta ja yrittää tehdä maailmasta parempi paikka. Niin se oli ja niin se on edelleen, Rehn sanoi saaden raikuvat aplodit.

Ydinaseuhkailu ei leikin asia

Rehn sanoo puheessaan, että Venäjän hyökkäyssodan myötä syntyi uusi eurooppalainen turvallisuusjärjestys.

– Ukrainan puolustustaistelu ratkaisee, millainen siitä tulee. Venäjän voitto merkitsisi syvän epävarmuuden aikakautta kaikille meille etulinjan maille. Kyse on Suomen ja Euroopan turvallisuudesta. Kyse on maailmanrauhasta, hän sanoo.

Rehnin mukaan viime aikoina esiin on noussut mahdollisuus sodan laajenemisesta ja jopa suursodan mahdollisuudesta.

– Sitä on lietsonut Venäjän holtiton puhe ydinaseista. Ydinaseilla uhkailu ei ole leikin asia. Neuvostoliitto käytti sitä lännen vastaisena poliittisena aseena.

Rehnin mukaan tämän ei saa antaa horjuttaa päättäväisyyttä.

– Epäröinti Ukrainan tukemisessa vain pitkittäisi sotaa ja lisäisi sen laajenemisen riskiä, Rehn sanoo.

Gallupit eivät huoleta

Rehniltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miten hän näkee mahdollisuutensa presidenttikilpailussa. Rehn sanoo, ettei ole lainkaan huolissaan gallupeista.

– Kampanjat ovat vasta käynnistymässä. Olemme syyskuussa. Meillä on neljä kuukautta aikaa käydä keskusteluita ja ihmisillä on aikaa verrata ehdokkaita. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua minuun paremmin.

Rehn sanoo, että hänellä on neljä kuukautta aikaa vakuuttaa ihmiset siitä, miksi hän olisi paras ehdokas ja paras valinta seuraavaksi presidentiksi.

Hän lisää, että hänet on monissa kriiseissä ja liemissä keitetty.

Rehniltä kysyttiin myös kantaa siihen, pitäisikö Suomen irtautua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

– Voidaan keskustella, oliko se oikea vai väärä. Se on tehty. Puolustusvoimat on saanut ja hankkinut jo aikaa sitten korvaavia järjestelmiä. En näe tarpeellisena avata tätä keskustelua uudelleen, Rehn sanoo.

Hän lisää, että on aivan välttämätöntä pitää huoli Suomen kansallisesta puolustuskyvystä myös jatkossa. Rehn sanoo, että vaikka Suomi voi tukeutua nyt Natoon ja Yhdysvaltojen tukeen, konfliktin iskiessä Suomea puolustamme suomalaiset itse.

– Sen takia on välttämätöntä pitää hyvä huoli meidän kansallisesta puolustuskyvystämme, Rehn sanoo.

Viivi Salminen