Keskustaväki sankoin joukoin koolla Turussa – puolue nimesi odotetusti Olli Rehnin presidenttiehdokkaakseen

0
Keskustalla on vahva luottamus hiukan harmaana ja tylsänäkin pidetyn Olli Rehnin (keskellä) mahdollisuuksiin. Kuvassa myös Riikka Pakarinen, puoliso Merja Rehn, Annika Saarikko ja Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Keskustalla on vahva luottamus hiukan harmaana ja tylsänäkin pidetyn Olli Rehnin (keskellä) mahdollisuuksiin. Kuvassa myös Riikka Pakarinen, puoliso Merja Rehn, Annika Saarikko ja Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa on ilmassa suorastaan Rehn-huumaa, kun se odotetusti valitsi Suomen Pankin pääjohtajan, filosofian tohtori Olli Rehnin puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa.

Kukituksen aikana salissa pauhasi Tina Turnerin Simply the Best, joka vaikuttaa sanoittavan puoluekokousväen ajatukset, Rehn on heidän mielestään yksinkertaisesti paras.

Keskustaväki on kokoontunut sankoin joukoin ylimääräiseen puoluekokoukseen Turun messukeskuksessa. Ennakkoon ilmoittautuneita oli noin 1 700.

Rehn on jo entuudestaan presidenttiehdokas valitsijayhdistyksen kautta, mutta se on STT:n haastattelemien puoluekokousedustajien mielestä vain hyvä asia. Se tarkoittaa heidän mielestään sitä, että hän voi saada laajempaa kannatusta.

Puolueella on vahva luottamus hiukan harmaana ja tylsänäkin pidetyn Rehnin mahdollisuuksiin.

Useampi edustaja sanoi, ettei keskusta kaipaa presidentiksi mitään rocktähteä, vaan rauhallisen asiaosaajan.

Kaikilla keskustan piireillä ja järjestöillä oli oikeus tehdä kokoukseen esitys presidenttiehdokkaasta, eikä niissä esitetty ketään muuta kuin Rehniä. Useiden puoluekokousedustajien rintapieleen on kiinnitetty R-rintanappi.

Yksi heistä on Liisa Rampa Nokialta. Hänen mielestään Rehnissä on samoja rauhallisia, harkitsevia piirteitä kuin nykyisessä presidentissä Sauli Niinistössä. Se, että Rehn on keskustan lisäksi myös valitsijayhdistyksen ehdokas, on hänen mielestään tätä päivää.

– Jotkut tykkää, ettei presidentti saa olla poliittisesti leimattu, silti joka ikinen ehdokas tullaan jollain tavalla poliittisesti leimaamaan oli valitsijayhdistys tai ei.

Kylmäpäisyyttä tarvitaan

Rehn ilmoitti viime viikon perjantaina saaneensa kokoon tarvittavan määrän kannattajakortteja ja avasi samalla kampanjansa.

Valitsijayhdistyksen perustaminen presidentinvaaleissa edellyttää vähintään 20 000 äänioikeutetun ihmisen allekirjoittamaa kannattajakorttia. Keräämisessä Rehniä auttoi moni keskustalainen.

– Se osoittaa sen, että kannatusta voidaan saada muualtakin ja että hän on koko kansan ihminen. En näe siinä mitään ongelmaa, vaan pelkästään hyvää. Näkyvyyskin on laajempaa, sanoo Kaukolan kansallispukuun pukeutunut Maija Kymäläinen Salosta.

Kymäläisen mielestä Rehn ei ole liian harmaa ja tylsä presidentiksi.

– Jos katsotaan edeltäjää, niin meidän instituutio on mitä on. Koen, että juuri sellaista vakautta ja hyviä hermoja ja kylmäpäisyyttä tarvitaan. Ei sooloilua tai kiehuntaa, vaan puhdasta diplomatiaa.

Samoilla linjoilla on Etelä-Savon keskustanuorten puheenjohtaja Lenni Lindblad.

– Minusta tuntuu, että Suomi kaipaa juuri sitä jämäkkyyttä ja asiantuntevuutta. On hyvä idea olla myös valitsijayhdistyksen ehdokas. Kyllähän sitä muutkin tekevät. Sillä saa muutakin äänestäjäkuntaa ja pääsee erottautumaan joukosta.

Jukka Vainionpää Etelä-Pohjanmaalta luonnehtii Rehniä ”sopivan harmaantuneeksi ja arvokkaasti käyttäytyväksi nuoreksi mieheksi”. Ehdokkuus myös valitsijayhdistyksen kautta on hänen mielestään trendi, eikä se häntä haittaa.

Puoluesihteeriksi Antti Siika-aho

Ylimääräisessä puoluekokouksessa valittiin myös uudeksi puoluesihteeriksi Antti Siika-aho. Siika-aho toimii tehtävässä keskustan seuraavaan sääntömääräiseen puoluekokoukseen asti. Se järjestetään ensi kesänä Jyväskylässä.

Siika-aho sai 670 ääntä. Kaikkiaan ääniä annettiin 1142, ja tyhjiä oli neljä. Ehdolla olivat myös Pirjo Ala-Hemmilä ja Pauliina Maukonen.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin toisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi Asikkalasta. Myös hän toimii tehtävässä seuraavaan sääntömääräiseen puoluekokoukseen asti.

Kemppi sai 760 ääntä. Kaikkiaan ääniä annettiin 1145 ja yksi oli tyhjä. Ehdolla oli myös toisen kauden kansanedustaja Hanna Huttunen Outokummusta.

—-

Korjattu aiempaa uutista kello 16.22: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Maija Kymäläinen olisi pukeutunut Varsinais-Suomen kansallispukuun. Todellisuudessa Kymäläisellä oli päällään Kaukolan kansallispuku.

Korjattu aiempaa uuutista klo 17.47: Lenni Lindblad on Etelä-Savon keskustanuorten puheenjohtaja, ei Etelä-Suomen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Sanna Nikula