Kolumni: Keskustelun rajoittaminen viestii Jokerien pelkoa jääkiekkoliigan taholta

0
Jokerien uusi tuleminen aiheuttaa monenlaista vaikutusta suomalaiseen jääkiekkoiluun. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Liigakauden alku on perinteisesti ollut riemukasta ilotulitusta vastineeksi patoutuneelle kiekkonälälle. Siinä vaiheessa teoriassa kaikki on vielä mahdollista. Tällä kertaa Liiga ajautui rajuun uutiskierteeseen kauden alla.

Liigaseurojen kapteenit ja päävalmentajat kokoontuivat viime tiistaina medialle järjestettyyn kauden avaustilaisuuteen. Leppoisan haastattelukimaran sijaan tilaisuudesta kantautui nolo tieto: Liiga oli pyrkinyt vaimentamaan kapteenit koskien kysymyksiä tulevasta sarjajärjestelmästä.

Tämä selvisi muun muassa Suomen jääkiekkoilijat ry:n kannanotosta, jossa pelaajayhdistys moittii pelaajien äänen hiljentämistä ja painottaa yhdessä keskustelemisesta vapaasti kaikista aiheista. Samassa tiedotteessa muistutettiin, että 98 prosenttia Liigan ja Mestiksen kantansa ilmoittaneista pelaajista kannattaa sarjan avaamista.

Jos aihe olisikin jääkiekkoa yhteiskunnallisesti tärkeämpi, Suomesta ei puhuttaisi demokratian mallimaana. Keskeisen perusoikeuden, sananvapauden, pitäisi olla itsestäänselvyys – Liigalle se ei sitä ollut. Mielenkiintoiseksi tapahtuneen tekee se, että Liigan viestintäjohtaja Tuomas Nyholm oli äänekäs sarjan avaamisen puolestapuhuja ennen nykyistä pestiään.

Keskustelun rajoittaminen sarjajärjestelmästä viestii selvästi pelkoa, eikä syyttä. Mestiksessä vaanii kaksi elinvoimaista ja kasvavaa seuraa, Kiekko-Espoo ja Jokerit. Kiekko-Espoo voitti viime kaudella Mestiksen näytöstyyliin ja Suomen maaperälle uudistetusti palaava Jokerit synnytti välittömästi kiekkobuumin. Esimerkiksi joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen myytiin loppuun jo elokuussa.

Liigan kärkijoukkueet varustelivat tällekin kaudelle hurjia kokoonpanoja täynnä tähtiä, mutta häntäpäässä tilanne on toisin. Vaikka kausi ei ole edes alkanut, SaiPan liigajoukkueen taustayhtiöllä (Liiga-SaiPa oy) on luottotietorekisterin perusteella maksuviiveitä peräti noin 40 000 euroa. Uutinen todistaa ainoastaan, etteivät vuosi toisensa jälkeen tapahtuvat tyhjennysmyynnit ole oikotie onneen.

Mitä enemmän Liiga viivyttelee sarjajärjestelmästä puhumisen kanssa, sitä kiusallisemmaksi tilanne muuttuu. Tällä hetkellä Liiga pyrkii itse kaivamaan omaa kuoppaansa yhä syvemmälle.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments