Konkurssien määrä kasvanut Varsinais-Suomessa

7
Elokuussa pantiin vireille kaikkiaan 283 konkurssia. LEHTIKUVA / EEVA-MARIA BROTHERUS
Konkurssiin on tänä vuonna haettu 181 varsinaissuomalaista yritystä. Lehtikuva/Eeva-Maria Brotherus

Varsinais-Suomessa konkurssien määrä on kasvanut 37 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Varsinais-Suomen Yrittäjien mukaan konkurssiin on tänä vuonna haettu 181 varsinaissuomalaista yritystä. Vauhti on kovinta koko Suomen mittakaavassa.

Vuodentakaiseen verrattuna merkille pantavaa on etenkin rakennusalan yritysten konkurssien määrän kasvu.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter pitää tilannetta huolestuttava. Varsinais-Suomen Yrittäjät kehottaakin vauhdittamaan julkisia rakennus- ja infrahankkeita.

– Rakennusalan ahdinko näkyy Varsinais-Suomessa, missä toimiala on pitkään toiminut yhtenä kasvun veturina. Pienillä ja keskisuurilla alan yrityksillä ei ole taloudellisia puskureita, joilla tätä monisyistä haastavaa tilannetta voitaisiin paikata, Munter sanoo tiedotteessa.

– Lapio on saatava rivakasti maahan ja valtion infrahankkeet ja kuntien julkisrakentaminen aloitettava etupainotteisesti.

Turun tunnin junaa koskevat päätökset on tarkoitus tehdä hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa myöhemmin. Ratainvestointia rahoitetaan valtion omistusta myymällä.

– Askelmerkit Turun tunnin junan osalta on kerrottava ripeästi, jotta investointeja saadaan liikkeelle ja maakunnalle näkymää tulevaisuuteen, Munter sanoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää rakennusalan yrittäjille keskustelutilaisuuden 28.9. Turussa.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tätä mieltä
2 kuukautta sitten

Ja lisää varmaan tulee, veikkaisin, kun työntekijät nytkin lakkoilullaan rankaisevat työnantajiaan hallituksen päätösten vuoksi. Päätösten, jotka ovat ihan asiallisia ja välttämättömiä nykyisessä taloustilanteessa. Jos ei työnteko ihmisille maistu, silloin ei yrityksilläkään ole mahdollisuutta jatkaa.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Tätä mieltä

Kerroppas yksi firma, joka on mennyt tänä vuonna konkurssiin lakkoilun vuoksi tai koskaan. Vai rankaisevat työntekijät työnantajiaan! Eiköhän lakot synny ihan toisista syistä kuin halusta rangaista työnantajaa. Tässä taas yksi omituisimmista tietämättömyyden osoituksista. Haluatko paluun feodaaliaikaan, jolloin oltiin orjan asemassa? Työntekijät eivät muuten päätä lakkoilusta, pitäisi kait joku taso olla siinä mitä puhuu tai kirjoittelee.

Tätä mieltä
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Yrityshän siinä tuloja menettää, kun työntekijät lakkoilevat eivätkä tee tuottavaa työtä. Monelle pikkuyritykselle se voi olla kohtalon kysymys. Turha vetää esiin mitään ”orjan asemassa olemista”.

Ossi
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Konkurssiin mennään se takia, etteivät rahat riitä maksuihin. Silloin kun on tämän tyyppinen aika, on yrityksillä pienempi mahdollisuus tuloksellisesti päihittää lakon aiheuttamat tappiot. Ne voivat olla suuretkin, jos yritys saa vielä myöhästymissakkoja. Tällaisena aikana ei olisi syytä lakkoilla, kun kannattavuus varsinkin pienillä yrityksillä on heikko. Tällaisessa nykytilanteessa voi lakko aiheuttaa sen, että yritys tekee konkurssin, vaikka se ei tietenkään ole ainoa syy.

Siiri salolainen
2 kuukautta sitten
Reply to  Ossi

Ja paljonko on 1,2,3,4 tai useammankin henkilön pikkufirmoja, jotka alkuavustusten jälkeenkään eivät saa toimintaansa toimimaan ja sujumaan, niin konkurssihan siitä tulee.

Marko
2 kuukautta sitten

No kertokaa nyt mikä firma on mennyt tänä vuonna konkurssiin lakkoilun vuoksi? Ossi ei vastaa, hän ei tiedä, tiedätkö sinä?

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Ei tuohon ole vastausta, eikä konkurssit yleensä johdu jostain yksittäisestä syystä. On silti selvää, että toiminnan täytyy kannattaa ja siihen vaikuttaa monta asiaa.
Kilpailukyky muodostuu niiden summasta.

Sinunkaan talous ei romahda, vaikket saa 2% palkankorotusta. Silti liitot korotuksia kynsin hampain ajaa.