Kovimmat tuulet siirtyneet itärajan yli Venäjän puolelle – loppuviikolle jopa kesäisiä lämpöasteita

0
Varpu-myrskyksi nimetty syysmyräkkä on itää kohti liikkuessaan kaatanut puita ja aiheuttanut pelastuslaitoksille yhteensä satoja vahingontorjuntatehtäviä ainakin Suomen etelä- ja keskiosissa. Kuva on Helsingin Lauttasaaresta. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Varpu-myrskyksi nimetty syysmyräkkä on itää kohti liikkuessaan kaatanut puita ja aiheuttanut pelastuslaitoksille yhteensä satoja vahingontorjuntatehtäviä ainakin Suomen etelä- ja keskiosissa. Kuva on Helsingin Lauttasaaresta. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Keskiviikkona riehunut syysmyräkkä katkoi sähköjä, kaatoi puita teille ja rakennusten päälle sekä aiheutti häiriön rautatieliikenteessä Oulun ja Kontiomäen välillä.

Varpuksi nimetty myrsky aiheutti satoja vahingontorjuntatehtäviä etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Yksistään Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli keskiviikkona aamuyön ja aamupäivän aikana noin 60 lähinnä kaatuneiden puiden raivaustehtävää.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos puolestaan ilmoitti puolenpäivän jälkeen noin 50 vahingontorjuntatehtävästä. Eniten tehtäviä oli Juuassa ja Lieksassa. Koska tehtäviä oli vielä odottamassa, määrän odotettiin nousevan 70–80:een.

Myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen alueella oli noin 30 tehtävää, joissa kyse oli pääasiassa puiden raivaamisesta.

Helsingissä vahingontorjuntatehtäviä oli aamun aikana noin 40, pääasiassa niin ikään kaatuneiden puiden raivaamisia. Tapauksista aiheutui pelastuslaitoksen mukaan pientä liikennehaittaa.

Vaikka myräkkä ei yltynyt pohjoisempana aivan hirmuisiin lukemiin, radalle kaatuneet puut aiheuttivat sähköratavaurion Oulun ja Kontiomäen välillä varhain keskiviikkoaamuna. Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan vaurio saatiin korjattua iltapäivällä. Häiriön aikana henkilöliikenteen junat korvattiin linja-autoilla Vaalan ja Paltamon välillä.

Sähköt olivat illansuussa poikki vielä noin 4 500:lta sähköverkkoyhtiöiden asiakkaalta.

Varpun takana vikkeläliikkeinen matalapaine

Varpu-myrsky siirtyi puolenpäivän jälkeen itärajan yli Venäjän puolelle, ja kovimmat tuulet loppuivat meillä, kertoi päivystävä meteorologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta. Illansuussa laitoksen varoituskartalla lähes koko maa oli jo vihreänä. Vain Enontekiöllä, Inarissa ja Utsjoella oli varoitus mahdollisesti vaarallisesta tuulesta.

Varpu-myrskyn aiheutti nopealiikkeinen matalapaine. Siksi kovimmat tuulet meillä kestivät merellä ja maa-alueilla vain muutaman tunnin.

Maa-alueiden kovin puuskalukema aamulla oli Tampere-Pirkkalan lentoasemalla, jossa tuuli puhalsi noin 30 metriä sekunnissa. Pariinkymmeneen metriin sekunnissa yltäviä puuskia mitattiin lisäksi useilla maa-alueiden asemilla. Rannikolla esimerkiksi Helsingin ja Helsinki-Vantaan asemilla mitattiin puuskissa noin 20–25 metriä sekunnissa.

Keskiviikon vastaisen yön aikana maan keskivaiheilla liikkui myös ukkoskuuroja, joihin liittyi niin ikään voimakkaita puuskia.

Myös merellä tuuli yltyi myrskylukemiin ainakin pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella rannikon edustalla.

Myrskyn jälkeen on – kesäiset lukemat

Keskiviikko toi runsaan ensilumen Lappiin varsin kapealle kaistaleelle. Iltapäivällä lumensyvyys oli Inarissa ja Saariselällä noin 25 senttiä ja Kittilän Kenttärovalla 24 senttiä.

Jos ajatuksissa on lähteä suksilla sivakoimaan, niin kiirettä pitää, sillä loppuviikkoa kohti tultaessa Lapin lumet alkavat Jantusen mukaan jo sulaa.

Syysmyräkän jälkeen Suomeen virtaa lähipäivinä lämpöä etelästä, lupaa sääpalveluyritys Forecaverkkosivullaan. Osassa maata saatetaan torstaina ja perjantaina mitata jopa yli 20 asteen lämpötiloja. Epävakainen sää kuitenkin jatkuu.

Eeva Nikkilä-Kiipula, Anne Salomäki, Maiju Ylipiessa, Anniina Korpela