Kruununprinsessa Victoria ylisti Suomen ja Ruotsin läheisiä suhteita: ”Olemme samaa perhettä ja ystäviä”

0
Suomessa vieraileva Ruotsin kruununprinsessa Victoria on ylistänyt Hanasaaren kulttuurikeskuksessa pitämässään puheessaan Suomen ja Ruotsin läheisiä suhteita. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Suomessa vieraileva Ruotsin kruununprinsessa Victoria on ylistänyt Hanasaaren kulttuurikeskuksessa pitämässään puheessaan Suomen ja Ruotsin läheisiä suhteita. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Suomessa vieraileva Ruotsin kruununprinsessa Victoria ylisti pitämässään puheessa Suomen ja Ruotsin läheisiä suhteita. Ruotsi ja Suomi ovat samaa perhettä ja ystäviä, hän totesi puheessaan Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Espoossa.

– Tällä hetkellä maidemme väliset suhteet ovat ehkä läheisemmät kuin koskaan aiemmin nykyaikana, kruununprinsessa totesi.

Hän muun muassa totesi, että maiden välinen historia ja kulttuuri sitovat Suomen ja Ruotsin ainutlaatuisella tavalla yhteen.

Kruununprinsessa muistutti siitä, että sotavuosina moni ruotsalainen koki Suomen asian omakseen. Ruotsalaisia taisteli tuolloin Suomen rinnalla vapaaehtoisina talvi- ja jatkosodassa.

– Monella ruotsalaisella on juuria Suomessa tai muulla tavalla läheiset suhteet, hän sanoi.

Hän myös muisteli presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion viime vuoden valtiovierailua Ruotsissa.

Victoria päätti puheensa kiittämällä yleisöä suomeksi. Kruununprinsessa vieraili Hanasaaressa juhlistamassa keskuksen perustamissopimuksen 50-vuotispäivää.

Victoria ja Daniel tervehtivät yleisöä huomenna

Vihreään asuun pukeutunut Victoria hymyili iloisesti saapuessaan tilaisuuteen, mutta ei antanut medialle haastatteluita. Hän saapui paikalle tiukkojen turvajärjestelyiden keskellä ja poliisisaattueessa. Paikalla Victoriaa oli odottamassa myös pieni joukko tavallisia kansalaisia Ruotsin lippujen kanssa.

Myös presidentti Niinistö antoi tilaisuudessa videotervehdyksen. Niinistö on parhaillaan New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa.

– Tänä vuonna meillä (Suomella ja Ruotsilla) on monia syitä juhlia yhdessä, Niinistö sanoi viitaten paitsi Hanasaareen myös muun muassa kuningas Kaarle Kustaan vallassaolon vuosipäivään. Kuningas Kaarle Kustaalle tuli perjantaina täyteen tasan 50 vuotta maan monarkkina.

– Elämme monimutkaisessa tilanteessa maailmassa — mutta emme mene eteenpäin yksin, Niinistö lisäsi viitaten Ruotsin ja Suomen suhteisiin.

Victorian ja hänen puolisonsa prinssi Danielin vierailu jatkuu huomenna esimerkiksi Helsingissä Hankenilla, Loviisassa ja Fazerilla Vantaalla.

Loviisassa Victorian on määrä vihkiä Loviisan Kuningattarenrannassa sijaitseva aukio Victorianaukioksi.

Tätä ennen kuninkaalliset tervehtivät yleisöä Loviisan torilla noin kello 13.45. Kutsuvieraiden siirtyminen Raatihuoneelta Kuningattarenrantaan tapahtuu jalan.

Kulttuurikeskus vastalahja sotavelkojen anteeksiannosta

Hanasaaren kulttuurikeskuksen historia ulottuu vuoteen 1967, jolloin Ruotsi antoi Suomelle anteeksi sata miljoonaa kruunua sodanaikaisia velkoja.

Suomen hallitus päätti vastata eleeseen vastalahjalla ja perustaa yhteisesti hallinnoidun kulttuurikeskuksen, jonka tehtävänä olisi kehittää maiden välisiä suhteita. Hanasaaren perustamissopimus allekirjoitettiin 50 vuotta sitten, 20. syyskuuta 1973.

Kulttuurikeskuksen vihkivät käyttöön 1. kesäkuuta 1975 kuningas Kaarle Kustaa ja presidentti Urho Kekkonen.

Sanna Raita-aho