Kukonkallio ja Hintta suljetaan, kun Salon uusi Senioritalo valmistuu

5
Hyvinvointialue aikoo luopua Kukonkallion hoivakodista, kun Alhaisten Senioritalo aikanaan valmistuu.

Salon Kukonkallion ja Hintan hoivakodit suljetaan, kun Alhaisiin suunniteltu Senioritalo valmistuu.

Senioritalo sisältyy Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vuosien 2024–2027 investointisuunnitelmaan. Suunnitelmassa todetaan, että ”tilahanke korvaa Kukonkallion ja Hintan erittäin huonokuntoiset tilat”.

Hoivakoteihin tehtiin katselmukset ja lyhyet kuntoarviot kesällä 2022, ja kummankin todettiin olevan uusimistarpeessa.

Kukonkallio sijaitsee Salon keskustan tuntumassa ja Hintta Suomusjärvellä.

Salon kaupunki omistaa Kukonkallion ja Hintan kiinteistöt. Hyvinvointialue on vuokrannut tilat kolmeksi vuodeksi. Sopimuksessa on lisäksi yhden vuoden optio.

Vastaavia sote-lainsäädäntöön perustuvia sopimuksia on tehty käytännössä kaikista kiinteistöistä, joissa tapahtuva toiminta siirtyi viime vuodenvaihteen sote-uudistuksessa kunnilta hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueen vuokrausvelvollisuus päättyy optiovuosi mukaan lukien viimeistään vuonna 2026. Senioritalo valmistuu silloin, jos rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Senioritalon rakennuttaa Suomen Hoiva ja Asunto Oy. Siihen on haettu avustusta Aralta. Hakemus on parhaillaan käsittelyssä.

Ikääntyneiden asumispalvelujen laitospainotteisuutta pyritään kääntämään kevyempiin ratkaisuihin. Senioritaloon suunnitellaan 110 ympärivuorokautisen palveluasumisen ja yhteisöllisen asumisen paikkaa.

Kukonkallion ja Hintan sulkemisesta ei ole tehty päätöstä. Niiden tulevaisuus ratkaistaan, kun Varhassa päätetään palveluverkosta.

Palvelustrategia valmistuu tänä syksynä, ja palveluverkosta tehdään ensimmäisiä päätöksiä ensi vuonna.

– Hintassa on jo nyt hyvin vähän asukkaita. Syynä on henkilöstön heikko saatavuus, sanoo Varhan ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen.

Investointisuunnitelmassa Alhaisten Senioritalon todetaan vastaavan alueen palvelutarvetta.

– Hankehan on välttämätön, vahvistaa Pöyhönen.

Hinttaa on osaltaan hiljentänyt IoT Campuksella viime vuoden lopulla avattu Campuskoti Merihelmi. Pöyhösen mukaan Varhan on tarkoitus laajentaa sen toimintaa, mutta hanke ei ole vielä vuoden 2024 investointisuunnitelmassa.

Hyvinvointialue on kampuksella kiinteistöyhtiön vuokralaisena. Vuokrasopimus siirtyi Varhalle Salon kaupungilta.

Somerolla rakennetaan jo Senioritaloa vastaavaa Palvelutalo Tervaskantoa. Sen omistaa kaupunki, joka vuokraa tilat hyvinvointialueelle. Vuokrasopimus on 30 vuotta.

Tervaskanto on tarkoitettu pääosin ikäihmisille suunnattuun ympärivuorokautiseen palveluasumiseen tai palvelutarpeiltaan sitä kevyempään yhteisölliseen asumiseen.

Varhan vuosien 2024–2017 investointisuunnitelma on runsaan 179 miljoonan euron kokonaisuus. Sosiaali- ja terveydenhuollon osuus on yli 162 miljoonaa ja pelastustoimen vajaat 17 miljoonaa euroa.

Investoinneksi luetaan myös investointien kaltaiset suuret vuokrasopimukset. Senioritalosta aiheutuva sitoumus on 17,7 miljoonaa euroa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma maalta
2 kuukautta sitten

Eli tuleeko yhtään uutta lisätilaa?? Minne pääsevät ne monet ja monet hoito- ja hoivapaikkaa kotonaan odottavat???? Odotimme, että tänne uuteen taloon tulisi huoneita juuri heille, hoitokotipaikkaa jonottaville.

Keskittävät kun eivät mutta osaa...
2 kuukautta sitten

Sama ongelma työntekijöiden saatavuudesta vaivaa aina jo lakkautettavaksi päättyjä kohteita. Usein virkamiehet ajavat kaksilla rattailla: yhtäältä julkisella puolella rakentamassa päätöksiä ja toisaalta yksityisellä puolella henkilövuokrafirmoissa osakkaina. Perniön hammaslääkäri on hyvä esimerkki henkilökunnan saatavuudesta. Poskettoman ahdas talvikäyttöön täysin sopimaton leikkimökki-parakki. Ei kuulemma vaikuttanut henkilökunnan saatavuuteen 🙂 Myös terveyskeskus on parakki ja se nyt vain vaikuttaa vetovoimaan. Ei sitä turkulainen virkamies ymmärrä eikä ammattikoulun käynyt kuntapoliitikko kuten ei ymmärrä paljosta muustakaan. Perniön hammaslääkärin julkiselle puolella jättämän aukon täytti sitten yksityinen – ei ongelmaa tilojen eikä henkilökunnan saatavuudessa – erikoista? Perniö reilun 6000 asukkaan palveluvetovoimalla on poikkeuksellinen julkisen palvelun tyhjiö ihan koko Suomen… Lue lisää »

Siiri salolainen
2 kuukautta sitten

Työvoiman saatavuus on tietysti heikko, kun paikoista on jo pitkään kiertäneet jutut sulkemisesta. Lääkäreillä ja nuoremmilla hoitajilla odotukset hyvistä nykyajan vaatimukset täyttävistä tiloista, mutta hoidettavien odotukset ja tyytyväisyys unohdetaan.

virikkeitä
2 kuukautta sitten

Ei mitään hätää, onhan meillä se Merihelmi keskellä teollisuusaluetta.

Janne Keski-Opas
2 kuukautta sitten
Reply to  virikkeitä

Jossa asukkaat tuntuvat viihtyvän. 🙂