Kun isännöitsijä varastaa, hallitus saattaa joutua vastuuseen – ”Itseäni jopa kauhistuttaa ajatus”

5
Taloyhtiön hallitus on vastuussa yhtiön varainhoidon valvonnan järjestämisestä. Kuva: TS-arkisto/Mikael Rydenfelt

Somerolla esiin tullut isännöintialan kavallusepäily on nostanut pintaan myös kysymyksen taloyhtiöiden hallitusten vastuusta.

Taloyhtiöiden hallitusten pitää valvoa yhtiön kirjanpitoa. Asunto-osakeyhtiö määrittelee asian näin: Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

– Laki ei ota yksityiskohtaisesti kantaa siihen, mitä valvontavelvoite käytännössä tarkoittaa, sanoo lakimies Heli Launto Kiinteistöliitosta.

Taloyhtiöiden hallituksia määrätään aika ajoin korvausvelvollisuuteen. Launto ei muista, että näin olisi kuitenkaan käynyt juuri kavallustapausten yhteydessä.

– Enemmän hallituksen vastuutilanteet korostuvat silloin, kun hallitus tekee nimenomaisesti lainvastaisia päätöksiä.

Lakimies Heli Launto on sitä mieltä, että olisi hyvin ongelmallista vierittää vilpillisen isännöitsijän toimia hallituksen vastuulle. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Mikäli taloyhtiö päättää vaatia hallitukselta korvauksia, asia pitää päättää yhtiökokouksessa.

Päätöksentekoon voivat osallistua ne yhtiön osakkaat, jotka eivät ole korvausvaatimusten kohteena.

– Itseäni jopa kauhistuttaa ajatus. Jos mietimme, miten hankala hallituksia on saada kasaan etenkin pienemmillä paikkakunnilla, niin jonkun on vain pakko ottaa se rooli yhteisten asioiden hoidossa, sanoo Launto.

– Kun joudutaan yhdessä rikoksen kohteeksi, olisi kova ratkaisu vaatia menetettyjä rahoja omalta porukalta.

Teoriassa tämä olisi mahdollista, mikäli hallitus olisi todistettavasti laiminlyönyt velvoitteensa.

Launto arvioi, että ainoastaan tuomioistuin voisi ratkaista sen, millainen toiminta – tai toimimattomuus – olisi riittävä peruste osoittaa hallituksen laiton toiminta.

– On kauhean vaikea vetää rajaa, missä kohtaa olisi pitänyt huomata ja mitä olisi pitänyt huomata. Jos hallitus ei olisi yhtään kiinnostunut taloyhtiön asioista eikä yhtään tietäisi isännöitsijän touhuista, niin kyllä teoriassa tämän tyyppiset laiminlyönnit voisivat johtaa jonkinlaiseen korvausvastuuseen.

Taloyhtiöissä voidaan varautua hankaliin vastuukysymyksiin ja mahdollisiin korvausvelvoitteisiin ottamalla hallitukselle vastuuvakuutus.

– Monessa yhtiössä on tällainen, sanoo Launto.

Taloyhtiön ottama vastuuvakuutus koskee aina kulloinkin nimettyä hallitusta.

Vakuutus kattaa taloudellisia vahinkoja, joista maallikkoisännöitsijä tai hallituksen jäsen ovat asunto-osakeyhtiölain mukaan korvausvastuussa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pertti
3 kuukautta sitten

Hallitus vastaa isännöitsijän toiminnasta. Siksi on täysin oikein ja kohtuullista jos isännöitsijän valvonnassa on tapahtunut laiminlyöntiä, että hallitus vastaa siitä omalla kustannuksellaan.

Kysymys mihin tarvitaan kiinteistökliittoa
3 kuukautta sitten
Reply to  pertti

Täysin väärä tulkinta. Nyt täytyy lähteä siitä olettamuksesta, että jos taloyhtiö palkkaa jonkun isännöitsiätoimiston hoitamaan taloyhtiön kirjanpitoa. Peruslähtökohta on se että kyseinen isännöitsiätoimisto noudattaa rehellisiä toimintaperiaatteita niin kuin oikesvaltiossa on tapana. Myös isännöitsiätoimiston pitää olla täysin avoin että heidän kirjanpitoa voidaan tarkastella läpi koko kauden. Koska taloyhtiön hallitus yleensä toimii ilman ilman palkkioita ja isännöitsiätoimisto veloittaa joka kuukausi, eikö se kuitenkin se vastuu taloudellista rehellisyydessä kuulu yksistään isännöitsitoimistolle – siitähän heille maksetaan.

pertti
2 kuukautta sitten

Minä tiedän tämän asian, tämä ei ole tulkinta. Lain mukaan isännöintitoimiston kuuluu hoitaa kirjanpito. Jos kirjanpidossa on ongelmia, eli väärinkirjauksia, pitää hallituksen nähdä se kulunkeissa. Kirjanpito tarkistetaan vuosittain, mutta se yleensä tarkistetaan vain, onko se muodollisesti oikein. Voi pyytää erillisen kirjanpitotarkistuksen määrätyltä alueelta. Täytyy muistaa, että hallitus vastaa isännöinnin toiminnasta, eli heidän kuuluu valvoa hänen toimiaan. Tarvittaessa erottaa ja palkata uusi. Hallituspaikka ei ole mikään kunniapaikka se on luottamustehtävä palvella osakkeenomistajia.

Kuntalainen K
3 kuukautta sitten

Myös tuossa on selkeä sudenkuoppa ”Taloyhtiön ottama vastuuvakuutus koskee aina kulloinkin nimettyä hallitusta.”, koska esimerkiksi kavallus voidaan huomata vasta seuraavan hallituksen aikana. Sen verran sekava käytäntö, että jatkossa tulee olemaan entistä vaikeampi saada hallitukseen jäseniä.

Helppo rahastus työ
3 kuukautta sitten

Asunto sijoittajana en ole ikinä törmännyt 35 vuoden aikana isännöitsijään, joka olisi moitteetta työnsä hoitanut.
Todella paljon löytyy heitä joita ei kiinnosta kuin palkkiot ja oma napa.
Taloyhtiön osakkeiden omistajien olisi syytä hallita edes perusasiat siitä miten asiat tulee hoitaa ja miten valvotaan taloyhtiöiden raha virtoja. Hyvä on myös ymmärtää että kyse on omasta omaisuudesta, ja miten sitä toivoisi hoidettavan.
Isännöitsijöissä on yllättävän paljon välinpitämättömiä henkilöitä, ei vastata puhelimeen, ei pidetä kokouksia, suositaan sukulaissuhteita taloyhtiöiden remontti yms. tarpeissa. Ei toimiteta kokouspöytäkirjoja kaikille osakkaille jne.
Viranomaistaho tarvittaisiin valvomaan myös isännöitsijöitä.