”Markkinain aikana pidätettiin juopumuksesta 50 henkilöä, joista oli 2 naista, kortinpelaajia pidätettiin 5” – Näin sujuivat Salon syysmarkkinat sata vuotta sitten

1
Markkinat näkyivät syys-lokakuun taitteessa 1922 myös Salon Seudun Kunnallislehden ilmoituksissa.

Salon keskusta on taas täyttynyt syysmarkkinoiden hulinasta. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna markkinahumuun 100 vuotta sitten.

Salon Seudun Kunnallislehti kertoi tiistaina 3. lokakuuta vuonna 1922, että markkinoita oli vietetty parin päivän ajan. Siihen aikaan markkinat alkoivat sunnuntaina ja päättyivät tiistaina. Tapahtuma levittäytyi kahdelle torille eli nykyäänkin Salon torina tunnetulle Kauppatorille sekä Eläintorille, joka sijaitsi Vähäjoen rannalla, nykyisen Sibeliuspuiston paikalla.

Eläintori oli huvittelun ja Kauppatori kaupankäynnin paikka. Lisäksi Salonjoen ranta kuhisi saalistaan myyvien kalastajien veneitä.

”Markkinoita on vietetty Salossa eilen ja tänään kauniin ilman vallitessa. Eläintorilla on kuten ennenkin kaikenlaisten ’komeljanttarien’ temmellyspaikka. Siellä pyörii karuselli ja toimii suuri sirkus, kahdet elävät kuvat ja useampia ampumatelttoja ym.

Kauppatorilla on myyntipaikkoja yli viisisataa ja niissä rihkamaa ja ruoka- ym. tavaraa hyvin runsaasti, sekä rannassa 63 kalavenettä, yhteensä 126 480 kg silakoita. Onpa siinä siis kala poikineen. Jos kilossa on keskimäärin 75 silakkaa, niin tekee summa summarum noin 9 500 000 kappaletta silakoita.

Elämä lienee yleensä ollut verrattain siivoa ja raitista, mutta kuitenkin on 11 henkilöä pidätetty juopumuksesta ja pienemmistä varkauksista.”

Markkinoille lähtivät kaikki kynnelle kykenevät. Kun markkinat päättyivät, palattiin taas arkeen. Sanomalehdessä kerrottiin perjantaina 6. lokakuuta vielä rötösten loppusaldo.

”Salon markkinain aikana pidätettiin juopumuksesta 50 henkilöä, joista oli 2 naista. Kortinpelaajia pidätettiin 5. Varkauksia ilmoitettiin 5 ja taskuvarkauksia 2, joihin syyllisinä pidätettiin 2 ja 2 muuta Turussa tekemistään varkauksista. Varastetun tavaran joukossa oli mm. nahkiaisia 720 mk:n arvosta, villatakki, taskukelloja, sarkapalttoo ja polkupyörä sekä rahaa.

Yliajetuksi joutui huvilanomistaja Oskar Laine Uskelasta ja on hän vielä sairaana. Huvilanom. Viljo Aleks Mannerheimolta tavattiin 10 litr. kanisteri, jossa oli 7 litraa spriitä. Mannerheimo pidätettiin.

Turusta oli markkinain ajaksi komennettu Saloon 10-miehinen poliisikomennuskunta.”

 

Markkinapäivien päätteeksi pidettiin tansseja.

Salon Seudun Sanomien juttu sadan vuoden takaisista markkinoista julkaistiin alun perin 30.9.2022.

 

 

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
2 kuukautta sitten

Hieno julkaisu. Historiallinen pläjäys.