Kuusi nuorta valitti oikeuteen Euroopan valtioiden leväperäisestä ilmastonmuutoksen torjunnasta

0
Valituksen tehneiden 11–24-vuotiaiden nuorten mukaan Portugalissa vuodesta 2017 asti tasaisin väliajoin riehuneet maastopalot ovat ilmastonmuutoksen suora seuraus. LEHTIKUVA/AFP
Valituksen tehneiden 11–24-vuotiaiden nuorten mukaan Portugalissa vuodesta 2017 asti tasaisin väliajoin riehuneet maastopalot ovat ilmastonmuutoksen suora seuraus. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) on määrä tänään käsitellä kuuden portugalilaisnuoren tekemää valitusta ilmastonmuutoksen torjunnasta. Kuusikon mukaan Euroopan valtiot eivät ole ryhtyneet riittäviin toimiin Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpanemiseksi.

Nuorten mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa heille jatkuvaa huolta omasta terveydestä, koska lämpötilat nousevat ja luonnonkatastrofien määrä kasvaa. Pontimena asian viemiseen oikeuteen toimivat Portugalin vuoden 2017 maastopalot, joissa sai surmansa toista sataa ihmistä ja tuhoutui valtava määrä maastoa.

– Euroopan valtiot eivät pysty suojelemaan meitä. Olemme ilmastonmuutoksen eturintamassa Euroopassa: jopa helmikuussa on joskus 30 astetta lämmintä. Helleaallot käyvät jatkuvasti pahemmiksi, perusteli kuusikkoon kuuluva Andre Oliveira, 15.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapset ovat erityisen haavoittuvia ilmastokriisin vaikutuksille. Lapsilla on oikeus YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti tulla kuulluiksi ja osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon.

– Tämä oikeus tulla kuulluksi koskee myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja torjuntaan liittyviä päätöksiä. Lasten tekemä valitus on merkittävä sen osalta, millaista tietä se näyttää lasten kuulemisen suhteen tulevaisuudessa, sanoo Pelastakaa Lasten johtava asiantuntija Tiina-Maria Levamo tiedotteessa.

EIT:n on päätettävä, kuuluuko asia sille ja ovatko nuoret uhreja, kuten he valituksessaan esittävät. Valituksen tehneet nuoret ovat 11–24 -vuotiaita.