Somerolaismies myi sotilaskiväärin terroristille, sanoo syyttäjä – Lahden terrorismivyyhdin langat ulottuvat Somerolle

0
Lahden terroristivyyhdin pääepäilty viestitteli Sanna Marinin ampumisesta. Kaikkiaan kolmea suomalaismiestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista. Neljättä miestä syytetään ampuma-aserikoksesta. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkoi maanantaina puida tapausta, jossa kolmea suomalaismiestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista.

Syytettynä on myös neljäs mies, jota syytetään ampuma-aserikoksesta. Häneen kohdistuvien syytteiden tapahtumapaikka on Somero. Syyttäjä vaatii miehelle lyhyttä ehdollista vankeusrangaistusta.

Syyttäjän haastehakemuksesta käy ilmi, että väitetyt ampuma-aserikokset tapahtuivat viime vuoden touko–lokakuussa. Syyttäjän mukaan somerolaismies myi ampuma-aselain vastaisesti toimintakuntoisen Mosin Nagant -sotilaskiväärin ja patruunoita miehelle, joka on syytettynä samassa vyyhdissä.

Lisäksi syytteen mukaan somerolaismiehen hallussa oli ampuma-aselain vastaisesti toimintakuntoinen Browning-pistooli sekä useita lainvastaisia patruunoita ja lippaita. Miehen hallusta löytyi myös kaasupistooli. Se ei ollut toimintakuntoinen, mutta sen patruunapesällä varustettu piippu ja aseen runko muodostavat luvanvaraisen asekokonaisuuden.

Todistusaineistosta selviää, että syytetyt kävivät keskusteluja aseista, patruunoista ja maksamisesta Telegram-viestisovelluksessa. Poliisi teki myös kotietsinnän.

Somerolaismies kiistää myyneensä sotilaskivääriä tai siihen kuuluvia patruunoita toiselle syytetylle. Somerolaismiehen mukaan toinen syytetty oli hänelle velkaa, mikä selittää miesten välisen rahaliikenteen.

Kaasupistoolia mies kuvailee keräilyesineeksi, jonka hän on unohtanut deaktivoida. Browning-pistoolin hän sanoo unohtaneensa luvittaa.

Lue lisää: Terrorismirikoksista syytetty mies viestitteli mahdollisuudesta Marinin poliittiseen murhaan – puhelimella tehty yli sata hakua muun muassa aseista ja äärioikeistosta