Lähes sadan miljoonan työmaat

0
Salon uusi poliisitalo nousee Tehdaskadun varteen. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa on tällä hetkellä vireillä poikkeuksellisen paljon rakentamishankkeita.

Keskusta-alueen ilmeeseen viritellään suorastaan mullistusta massiivisen asuntorakentamisen suunnitelmilla, ja useampaankin vanhaan tehdaskiinteistöön on tehty loft-luonnoksia.

Yksityisen rahan asuntohankkeet eivät ole hoputettavissa. Aika ja suhdanteet näyttävät, miten suunnitelmat etenevät toteutukseen.

Kävi miten tahansa, Salossa rakennetaan lähivuosina enemmän kuin aikoihin.

Salon sairaalan remontti on jo käynnissä, ja sen on määrä jatkua vuoteen 2027 asti. Tämän jälkeen tulevat vielä pihatyöt.

Sairaalan uudistamisen arvioidaan maksavan 60 miljoonaa euroa. Hankkeen rakennuttaja on Varsinais-Suomen hyvinvointialue, joka valitsi työn projektinjohtourakoitsijaksi Hartela Länsi-Suomi Oy:n.

Salon sairaalan toteuttaminen on Hartelan kolmas merkittävä sairaalatyömaa viime vuosina. Näistä tunnetuin on Tyksin keskussairaalan yhteyteen rakennettu Majakkasairaala.

Vaikka hyvinvointialueet painivat rahoitusvaikeuksissa, Salon hanke porskuttaa eteenpäin.

Salon uutta poliisitaloa ryhdytään rakentamaan ensi vuonna.

Noin 3 000 neliömetrin kokoinen uudisrakennus nousee Sokerisillan tontille Tehdaskadun varteen. Rakennus on mitoitettu 60 työntekijän tarpeisiin.

Projektia vetää valtion omistama Senaatti-kiinteistöt, joka kilpailuttaa urakoitsijoita parhaillaan. Hankkeen kustannusarvio on 15 miljoonaa euroa.

Poliisitalon rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä tai alkukesällä 2024, jolloin rakennus valmistuisi loppuvuonna 2025.

Aloitus on viivästynyt, mutta hanke on joka tapauksessa toteumassa.

Kolmas suuri julkisen sektorin rakentamishanke on Salon uusi senioritalo.

Myös tämän projektin budjetti on noin 15 miljoonaa euroa. Rakennuspaikka on Alhaisissa.

Senioritaloa puskevat eteenpäin Salon kaupunki, Varsinais-Suomen hyvinvointialue sekä Suomen Hoiva ja Asunto Oy. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaisi ensi huhtikuussa ja valmista olisi elokuussa 2025.

Senioritaloon tulisi 110 asuntoa.

Kilpailutussotkujen aiheuttamista viivästyksistä huolimatta senioritalo vaikuttaa olevan myötätuulessa: myös korkotukilainoitusta antava Ara on todennut sen olevan tarpeellinen investointi.