Polveen ei satu, mutta jatkuuko kovan onnen Ronja Heikkiniemen lentopalloura?

0
Ronja Heikkiniemi edusti Suomea EM-kisoissa 2021. (kuva: Euroopan lentopalloliitto)

Ronja Heikkiniemi päätyi lentopallokuplaan viimeistään juuri 15 vuotta täytettyään ja mestaruusliigadebyytin tehtyään. Hädin tuskin 18-vuotiaana hän oli jo osaltaan viemässä LP Viestiä Suomen mestariksi merkittävässä pelillisessä roolissa.

24-vuotiaana Heikkiniemi poistui pakon sanelemana kuplasta jopa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen. Ikäviä, yksittäisten kausien loppuhuipennuksia pilanneita vaivoja ja joukkueiden osalta koronavirustakin oli tullut aiemminkin. Toistaiseksi vakavin niistä tapahtui pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Salon Viestin kasvatin uran ensimmäinen kausi ulkomailla päättyi ennen kuin se virallisesti edes alkoi. Heikkiniemi joutui purkamaan sopimuksensa sveitsiläisseura Geneve Volleyn kanssa polvivamman vuoksi runsas vuosi sitten.

Toistaiseksi viimeiset viralliset ottelunsa Heikkiniemi pelasi keväällä 2022. Hän nousi kyseiselläkin kaudella piinanneista jalkavaivoista vireeseen, jossa rooli välieräsarjan voitossa LP Viestiä vastaan oli ratkaiseva. Yleispelaaja nimettiin kuukauden pelaajaksi huhtikuussa 2022. Käytännössä hän oli siis kyseisen valinnan mukaan pudotuspeleissä paras kaikista.

Suomen mittakaavalla poikkeuksellista talenttia ei ole tarvinnut epäillä. Ensimmäinen nimeäminen kuukauden liigatähdistöön tuli jo ennen täysi-ikäiseksi ehtimistä.

Hiljattain pelatuissa EM-kilpailuissa Suomen joukkue sisälsi neljä yleispelaajaa. Heistä kolme pelasi ensimmäiset A-maaottelunsa juuri ennen kisoja.

Juuri tässä tilanteessa ryhmä olisi kaivannut tervettä Ronja Heikkiniemeä.

Heikkiniemi määrittelee lentopallokuplan niin, että päätökset elämässä tehdään urheilun ehdoilla. Tämä tilanne jatkui sinne viime vuoden loppukesään asti, vaikka jo sitä ennen rinnalle olivatkin tulleet matematiikan ja tilastotieteen opinnot Tampereen yliopistossa.

Viimeisimmän vuoden aikana ajatusmaailma on muuttunut. Kaikkensa lentopallolle pitkään antanut nainen sanoo, ettei ole syvemmin edes miettinyt sitä, milloin lentopalloura jatkuu. Vai jatkuuko ollenkaan.

– En sano, että ura olisi ohi. Mutta sen voin ainakin todeta, että toivottavasti kukaan ei odota minulta mitään pikapaluuta pelikentille, Heikkiniemi paaluttaa.

Terveyden osalta valmius jatkamiseen olisi.

– Harrastan päivittäin terveysliikuntaa eli esimerkiksi juoksulenkkeilyä ja punttisalilla käymistä. Pelailen jonkun verran lentopalloakin omaksi ilokseni yliopiston kuntosarjajoukkueessa. Polveen ei satu, Heikkiniemi kertoo.

Tai sitten valmiutta ei olisi.

– Tarkoituksella en ole tässä vaiheessa etsinyt äärirajoja sille, mitä jalka kestää ja mitä ei. Olen itse asiassa opetellut, että keskiverrolle terveydentilalle ei ole hyvä mittari se, paljonko huippu-urheilijana harjoittelee. Urheilu aiheuttaa vauhtisokeuden sille, mikä on normaalimäärä liikuntaa, hän analysoi.

Siirtyminen kokonaisuudessaan opiskeluelämään on avartanut.

– Olen tajunnut, miten kiitollinen pitää olla siitä, että olen päässyt urheilemaan ja saanut siitä vielä palkkaakin. Samaan aikaan ei ole tarvinnut joka päivä miettiä, että mihin kohtaan kehoa tällä kertaa sattuu, Heikkiniemi pallottelee kahdenlaista uutta maailmaa.

Kysymystä lentopallon roolista tämänhetkisessä elämässäkin Heikkiniemi pohtii kahdelta kantilta.

– Tykkään lajista edelleen tosi paljon. Kävin alkuvuonna paikan päällä peleissä, ja olen katsonut suurella innolla ja ihailulla sekä miesten että naisten EM-kilpailut. On ihan mahtavaa, että maajoukkueilla on tuollaiset pelaamisen iloa välittävät kokeneet kapteenit kuin Kaisa (Alanko) ja Eemi (Tervaportti) . Ja on superhienoa, että miesten puolella kehittyy uusia kansainvälisen tason pelaajia, kuten (Voitto) Köykkä , (Aleksei) Zhbankov ja (Luka) Marttila .

– Samalla tiedostan sen, kuinka paljon energiaa vaatisi nousta tästä tilanteesta takaisin huippukuntoon.

Tässä kohdassa on siis paikallaan käyttää toteamusta ”aika näyttää”.

Ronja Heikkiniemi oli huippuvireessä kevään 2022 pudotuspeleissä. (kuva: Pertti Flinck)

Mikä sinusta tulee isona?

Ronja Heikkiniemi tavoittelee valmistumista kandidaatiksi yliopistosta alkaneen lukuvuoden aikana.

Mikä sinusta tulee isona?

– Olen päässyt tekemään töitä todella mielenkiintoisella alalla talousrikollisuuden torjunnassa. Ylipäätään kiinnostaisi mahdollisuus yhdistää kiinnostus matemaattisiin ongelmiin ja yhteiskuntavastuun kantamiseen.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments