Leikkauksia ja lisää velkaa

0
Hallituspuolueiden puheenjohtajat esittelivät budjettiesitystään tiistai-iltana yhden päivän kestäneen riihen päätteeksi.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäinen budjettiesitys sai osakseen samat kehut ja haukut kuin siitä valmisteluvaiheessa paljastetut osiotkin. Työnantajien edustajat ovat tyytyväisiä veronkevennyksiin ja rakennus- ja infrahankkeisiin luvattuihin panostuksiin. Työntekijäpuolikaan ei tuomitse tuloveron kevennyksiä, mutta juuri muuta hyvää se ei löydä.

Budjettien alueellisia täsmäesityksiä ovat käytännössä vain investoinnit. Varsinais-Suomesta mainitaan muun muassa Turun kehätien Naantali–Raisio-väli ja Kaarinan läntinen ohitustie. Turun Tunnin juna on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta budjetissa sitä ei vielä ole.

Suuret luvut muuttuivat hallituksen tämän viikon budjettiriiheen mennessä siitä, mitä vielä elokuussa arvioitiin. Verotulot ovat näillä näkymin jäämässä 1,4 miljardia pienemmiksi. Korkojen nousu taas nostaa valtion velanhoitomenoja viime vuodesta 2,5 miljardia euroa.

Valtion ensi vuoden talousarvion menot ovat 88 miljardia euroa. Budjetti on 11,5 miljardia euroa alijäämäinen. Menoja lisäävät muun muassa hyvinvointialueiden tarvitsema rahoitus.

Vaikka varsinkin kokoomuksen kevään vaalikampanjan ydintä oli velkaantumisen taittaminen, hallitus joutuu jatkamaan velanottoa. Törmäys todellisuuteen tapahtui heti kauden alussa. Niin edellinen kuin nykyinen hallitus elävät maailmassa, jossa tapahtuu paljon sellaista, johon ne eivät pysty vaikuttamaan.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteenliittymä Soste ry:n arvio budjetin vaikutuksista on tyly: pienituloisten määrä kasvaa ensi vuonna noin 40 000 ihmisellä, joista kolmasosa on lapsia. Sosten mukaan leikkausten vaikutukset kasautuvat samoille ihmisille ja samoille kotitalouksille, mikä lisää suomalaisten eriarvoisuutta.

Hallituksen perustelu etuuksien leikkaamiselle on työllisyyden parantaminen. Tiivistäen viesti on, että työn pitää olla aina kannattavaa, ja kun leikataan, se sattuu aina joihinkin.

Toivottavasti Soste ja muut leikkausten kohdistamista kritisoivat ovat väärässä. Joka tapauksessa Orpon hallitus käynnistää ensimmäisellä budjetillaan yhteiskunnallisen kokeilun: kasvattavatko etuuksien leikkaukset työllisten ja työtilaisuuksien määrää, kun työttömyys on alkanut taantumassa lisääntyä.