Lepolan jääsiideri syntyi vahingossa ja kypsyi vuoden rommitynnyrissä – nyt se sai kultaa kansainvälisistä kisoista

0
Lepola Vega Ice Cider on ensimmäinen Aaron Brownien jääsiideri. Se on saanut nimensä S/S Vegasta, joka juuttui 1800-luvulla Koillisväylällä jäihin. Merimiehet pysyivät hengissä syömällä lakkoja rommitynnyreistä. Kuva: Emmi Brownie

Salolaisilla siiderivalmistajilla oli kotiintuomisinaan useita mitaleja, kun Pohjoismaiden ja Baltian siiderikilpailu järjestettiin syyskuussa Riiassa Latviassa. Salolainen Lepola Drinks voitti Lepola Vega Ice Cider -juomalla jääsiiderien parhaimman sijan Nordic International Cider Awards -kilpailussa.

Riiassa saatu huomionosoitus on korkein Lepolan tähän mennessä saama. Palkintojenjaossa kyyneleet tulivatkin Lepolan siiderintekijä Aaron Brownien silmiin.

– Yllättävää oli myös, että paras sijoitus tuli juuri tässä, todella kovatasoisessa sarjassa, miettii Emmi Brownie.

Aaron ei ollut edes koskaan ennen valmistanut jääsiidereitä, vaan voittajajuoma on Lepolan ensimmäinen tätä lajia ja se tuli vasta hiljattain myyntiin.

Voittajajuoma sai alkunsa vähän vahingossa, nauraa Emmi. Vuonna 2021 he olivat saaneet ylen määrin omenoita, joille oli keksittävä käyttöä. Aaron Brownie mietti, että ylimääräisistä omenoista voisi kokeilla tehdä jääsiideriä.

Kokeilu selvästi onnistui.

Jääsiideriä tehtäessä mehu nimensä mukaisesti jäädytetään. Tämän jälkeen sen annetaan sulaa hitaasti. Ensimmäisenä sulaa makea siirappinen mehu, josta otetaan osa talteen ja käytetään siideriksi.

Siinä missä tavallisesti Lepola Drinks kypsyttelee siidereitään puolisen vuotta, tämän siiderin annettiin kypsyä kaksi vuotta, joista toinen kului vanhassa rommitynnyrissä. Omenoiden lisäksi mukana on lakkaa, joita Emmin sukutilan, Meritalon marjanjalostamon yhteydessä toimiva Lepola Drinks pystyy helposti hyödyntämään.

Lopputuloksen alkoholiprosentti on siideriksi korkea, kymmenen tilavuusprosenttia.

Riiassa Lepolan jääsiideri sai 95 pistettä, kun maksimipistemäärä on sata. Lepola kuvaa siiderin makua rikkaaksi ja moniulotteiseksi. Tuomari arvioi sen olevan “lähellä täydellistä”.

Kultasija oli jaettu: saman pistesijan sai espanjalaisen perhetilan Zapiain Bizi Goxo 2017.

Kultavoiton lisäksi Lepola Drinks sai kaksi hopeasijaa. Kisan suurimmassa, Acid dominant ciders -sarjassa, jossa kisaavat hapokkaat siiderit, hopealle tulivat sekä yrityksen Medium Dry Apple Cider että Crabapple cider.

Lisäksi halikkolainen Brinkhall Sparkling palkittiin hopealla Pet nat -sarjassa Prestige Brut -juomastaan. Pronssisijan maustettujen siiderien sarjassa sai Brinkhall Sparklingin Alma rosé.

Kilpailuun osallistui yhteensä 251 siideriä 19 maasta, ja sarjoja oli yhdeksän. Palkinnot jaettiin Riga Foods -tapahtumassa, Baltian suurimmilla ruokamessuilla.

– Tunnelma oli todella lämmin. Latviassa on edistyksellisesti luotu siiderimatkailua, ja sitä oli kivaa nähdä, kertoo Emmi Brownie.

Lepola Drinks on nyt toista vuotta mukana siiderikisoissa.

Ensimmäisenä Riiassa tulleesta voitosta kertoi Olutposti.