”Jos hyökätään, on vaikea olla provosoitumatta” – Mikko Lundén toivoo rasismi-farssin nyt päättyvän, Saku Nikkasen mielestä maahanmuutosta pitää puhua loukkaamatta

22
Kuljetusyrittäjät veivät tiistaina suoraan eduskuntaan lähes neljäkymmentä kansanedustajaa kuorma- ja pakettiautoilla. Juho Niinistö (vas.) kyyti Helsinkiin Mikko Lundénin. Saku Nikkanen nousi matkustajaksi Matti Fontellin autoon. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Eduskunta käsittelee keskiviikkona täysistunnossa hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

– Asian tiimoilta käydään vilkasta ja värikästä keskustelua, uumoilee salolainen opposition kansanedustaja Saku Nikkanen (sd.).

Hallituspuolueeseen kuuluva salolainen Mikko Lundén (ps.) odottaa, että ”reippaita puheenvuoroja tulee puolin ja toisin, mutta toisen kunnioittaminen on lähtökohta”.

Lundén kuvaa kesän rasismi- ja fasismikeskustelua älyttömäksi farssiksi.

– Asia on vakava, mutta mittasuhteet ovat kohtuuttomat. Toivon, että kaikki kuitataan tiedonannolla. Jos se ei riitä, niin mikä sitten riittää? Olen pettynyt, jos yksikin hallituspuolueen kansanedustaja lipsuu rivistä.

– Kesä ollut raskas meidän ministereillemme. En uhriudu, mutta tuntuu, että edustamaani puoluetta lyödään joka suunnalta.

Maanantaina Helsingissä järjestettiin rasismin vastainen mielenosoitus.

– Ovatko marssiin osallistuneet oppositiopoliitikot sitä mieltä, että Orpon ja Purran päät pitäisi leikata? Lundén kysyy.

Hän viittaa mielenosoituksessa näkyneeseen banderolliin, jossa sanottiin, että ”jos jotain leikataan, leikataan Petteriltä ja Riikalta pää”. Me emme vaikene -mielenosoituksen järjestäjät korostivat, että väkivaltaiset kyltit eivät edusta heidän arvojaan.

Toisen kauden kansanedustaja Lundén korostaa, että perussuomalaiset eivät ole maahanmuuttovastainen puolue.

– Me haluamme tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, joka ei ole Suomella haitallista. Politiikkaa pitää muuttaa fiksusti, eikä lähteä laukalle, ei puolin eikä toisin.

Saku Nikkanen ihmettelee, miksi Petteri Orpon (kok.) hallituksen tiedonannon tekemistä on kuvattu ”niin kovin vaikeaksi”.

– Ei pitäisi olla vaikea ottaa kantaa rasismiin. Toimenpiteet eivät tietenkään ole helppo asia. Asenteiden pitää muuttua päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla – ja niissä sitä työtä jo tehdäänkin, hän kommentoi.

– Itse ajattelen, että keskitytään tiedonantoon ja siihen liittyviin toimenpiteisiin ja koetettaisiin keskustella rakentavasti siitä, miten yhdenvertaisuutta voisi edistää ja kitkeä yhteiskunnasta rasismia.

Nikkanen kertoo kuulleensa kesän aikana kansalaisilta sellaisia näkemyksiä, että keskusteluun alettiin jo kyllästyä.

– Se sai kyllä isot mittasuhteet, ja tunteet kuohuivat. Asiasta ei voi kuitenkaan vaieta. Tietyt tahot saattavat käyttää rasistista puhetta oman asemansa pönkittämiseen. Loukkaavalla sävyllä saadaan kannatusta.

Nikkanen sanoo ajattelevansa, että yhteiskunta ja yhteiskunnan jäsenet kehittyvät.

– Maahanmuuton ja kotoutumisen ongelmista voidaan puhua kriittisesti, mutta loukkaamatta ketään. Itsekin olen sitä mieltä, että naisten asema pitää turvata maahanmuuttajayhteisöissä, eikä naisia saa esimerkiksi pakottaa jäämään kotiin.

Vaikuttaako tiedonanto siihen, millä tyylillä eduskunnassa vastedes keskustellaan?

– Lähtökohtainen oletus on, että ryhmät ottavat paremmin huomioon, millaisia heittoja salista tulee ja edustajat harkitsevat, millaista kieltä käyttävä. Toivottavasti tiedonannolla on positiivinen vaikutus, mutta aika näyttää, tuumii Nikkanen.

Hän sanoo yllättyneensä siitä, millainen ensimmäinen eduskuntakauden alku on ollut.

– Heti alkoi vihamieleinen hyökkäys meidän puoluetta ja meidän laitaa kohti. Kuntapolitiikassa kaikkien puolueiden kanssa yhteistyöhön ja kohteliaaseen puheeseen tottuneen se yllätti. Siinä on vaikea olla provosoitumatta.

 

 

Edustajat Helsinkiin raskaalla kalustolla

Suomen kuljetusyrittäjät tarjosivat tiistaina kansanedustajille kyytejä Helsinkiin. Samalle päivälle osuivat sekä eduskunnan syyskauden ensimmäinen istunto että suomalaisen yrittäjän päivä.

Päällimmäinen huoli kuljetusyrittäjien mielessä on Suomen tiestön kunto.

– Tieliikenteen osuus tavaraliikenteestä kasvaa koko ajan. Rautateillä puhutaan lähinnä henkilöliikenteestä, muistuttaa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n Länsi-Suomen toimitusjohtaja Tero Siitonen.

Siitonen oli tiistaiaamuna mukana, kun salolaiset kuljetusyrittäjät lähtivät kyytimään salolaisia kansanedustajia syysistuntokauden alkuun.

Saku Nikkanen (sd.) matkusti eduskuntatalolle Matti Fontellin ja Mikko Lundén (ps.) Juho Niinistön kyydissä.

Petteri Orpon (kok.) hallitus aikoo investoida vaalikauden aikana infraan kolme miljardia euroa. Hallitusohjelman mukaan väyläinvestoinnit kohdistetaan kasvun, työllisyyden ja huoltovarmuuden kannalta olennaisimmille väylille. Raideliikenteelle on tulossa erillinen 1,4 miljardin paketti.

Pasi Oranta ja Tero Siitonen korostavat, että teiden kunto on yrittäjille ja kuljettajille työturvallisuuskysymys. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon seudun ammattiautoilijat ry:n puheenjohtaja Pasi Oranta korostaa, että kuljettajille teiden kunto on työturvallisuuskysymys. Työmaiden moninaiset turvallisuusmääräykset eivät ulotu maanteiden työympäristöön.

– Talvikunnossapito on todella huonoa, Oranta sanoo.

Teiden kunto on myös ympäristökysymys, sanoo Tero Siitonen.

– Sujuva liikenne vähentää päästöjä. Talvella taas esimerkiksi tiellä oleva loska lisää polttoaineen kulutusta 10–15 prosenttia.

Tiestö tarkoittas SKALin puheissa koko tieverkkoa. Ammattiliikennöintiä harjoitetaan yksityisteiltä moottoriteille.

SKAL ry:n kummiyrittäjät veivät tiistaina suoraan eduskuntaan lähes neljäkymmentä kansanedustajaa kuorma- ja pakettiautoilla.

Lisäksi moni edustaja sai kuljetuksen rautatie- tai lentoasemalle tiistaina tai edeltävien päivien aikana. SKAL on perinteisesti kuljettanut kansanedustajia istuntokauden avajaisiin vaalikauden alussa.

Tiestön kunnon lisäksi liikenneyrittäjien pääteemoja ovat tiistaisessa tiedotteessa maltillinen jakeluvelvoite, kustannustehokkaat päästöjenvähennysratkaisut ja työvoiman turvaaminen alalla.

Subscribe
Huomio
22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kunnoton
25 päivää sitten

Onko teiden kuntokin rasismia.

Keijo K
25 päivää sitten

Rasismihan se on suurin ongelma Suomessa, muuten asiat ovatkin todella hyvin. Kaikilla on palvelut puhelimen soiton päässä, kenelläkään ei ole taloudellisia ongelmia. Maan johdon toiminta on oikeudenmukaista ja tasapuolista, kaikilla palvelut pelaavat moitteettomasti, taloudelliseen asemaan katsomatta. Onneksi joillakin ehkä menee huonommin (ulkomailla).

Marko
25 päivää sitten

Lunden toivoo farssin päättyvän, persut kun oppii kunnioittamaan ja puhumaan kunnioittavasti muista ihmisistä, niin heidän itse aiheuttamansa farssi loppuu. Nythän tiet tulee kuntoon ja kaikki muukin kuten Purra on lupaillut, odotellaan tässä bensan hinnan puolittumista ja muun pullistelun toteutumista. Kohta naurattaa. Vammaispalvelulaki jo peruttiin, leikkauslista alkoi kaikkein heikommassa asemassa olevista, varmaan on Purralla ylpeä olo!

MDI
25 päivää sitten
Reply to  Marko

”Kunnioittamaan ja puhumaan kunnioittavasti muista ihmisistä”, heheheh. Mielestäni höpöpuheilla on oleellisesti eri arvo kuin tuomioistuimessa tuomituilla rikoksilla, onko esim. Rydmania tai Purraa tuomittu joistain puheista tai teoista? Teot eivät mihinkään katoa eikä jälkikäteinen katuminen auta. Törkeä rattijuopumus ja liikenteen vaarantaminen katsottiin vankeustuomion arvoisiksi teoiksi ja tehtiin täysi-ikäisenä, ei minään teininä. Kissantappo lapiolla ja pentujen polttaminen spreijaamisen jälkeen nuotiolla on minulle näin valelääkärinä selvä merkki sellaisesta, ettei sekään ”tauti” poistu anteeksipyynnöllä. Keitä muuten Antti kunnioitti ase kädessä käsi ojossa tervehtijöiden kanssa? Lisääkö vientiä Saksaan ja Israeliin?

PS. En ole persuja äänestänyt.

Marko
25 päivää sitten
Reply to  MDI

Katsos tilastoja, minkä puolueen edustajat ovat saaneet eniten rikostuomioita. On siellä persuilla myös raiskauksesta tuomittu äijä korkeassa asemassa toimistolla. Sano nyt niistäkin tuomiosi tai monologisi jää vajaavaiseksi.

MDI
25 päivää sitten
Reply to  Marko

Kerro mistä löytyy muualta moinen tilasto kuin Uutispäivä Demarista? Kerrotko Rinteen tuomioista, Sannan jauhojutuista, aamiaisista ja veroilmoituksen unohtamisesta (voinko itse unohtaa ja verottaja hyväksyy?), Paavon ”kaasu”konsultoinnista, listalaisista, maamiina tavjasta ja ”rauhanpuolustajat”-evkistä jnejne.. Älä myöskään unohda mikä puolue äänesti 1917-valtiopäivillä itsenäisyyttämme vastaan ja oli Vapaussodassa itänaapurin liittolainen. Tai vaikka Terijoen ”hallituksen” Otto-Ville Kuusinen, joka oli SDPn puheenjohtaja 1911-1913 ja haudattu Kremlin muuriin, tosi meriitit täytyy sanoa.

Marko
24 päivää sitten
Reply to  MDI

Lue IKL,n ja kokoomuksen suhteesta.Miten kokoomus esim kannatti Mäntsälän kapinaa ja halusi irrottaitua parlamentarismista.Suomen historoiaan mahtuu oikeistoradikaaleja yhtä lailla kuin Vasemmistosta.Historian voi mielestäsi sensuroida mieleisekseen ,kuten nykyään on muodissa.Suomen historiaan mahtuu lukuisia äärioikeiston kannattajia jotka ovat istuneet eduskunnassa.Onko relevanttia yhdistää sata vuotta vanhoja poliittisia näkemyksiä tähän päivään ja mitä edes haet tuolla.Aika mones kerta kun käytät tuota Kuusista jutissasi.Mites olisi entisen presidentin kaappaaminen,oliko vasemmisto asialla?

pertti
24 päivää sitten
Reply to  Marko

Nimimerkki Markon koko asiapiiri nivoutuu vain yhteen asiaan. Perussuomalaisissa on kaikki vika mitä on Suomessa. Miksi niin kauhean monet ihmisett on vääräässä kun äänestävät Perusuomalaisia.
Muistikin on kummajainen kun ei muista Rinteen juttua, Marinin aamaisia,Haaviston sekoilua jne. näitä löytyy pilvin pimein. Tämä johtuu vain yhdestä ainoasta asiasta. Toimittajien vihervasemmisto taustasta ja muiden puolueiden jatkuvasta tonkimisesta vanhoja asioita joilla ne huonontavat Suomen mainetta ja tärkeät poliittiset päätökset jäävät tekemättä kun vain haukutaan Perussuomalaisia, se vie keskustelulta koko tilan.

Marko
24 päivää sitten
Reply to  pertti

Ei ole muut puolueet kirjoitelleet rasistisia kirjoituksia,niistä ketkä hallituksessa istuu.Miten Marinin aamiainen liittyy tähän rasismi keskusteluun.Missä ollaan Pertti?

MDI
24 päivää sitten
Reply to  Marko

Eikö nasseposeeraus olekaan syrjintää tai rasismia? Perehdy vassareiden puolueessa johtotehtävissä toimivan Dan Koivulaakson kirjoituksiin.

Oliko O-W Kuusinen kirjoituksissani toisen vai kolmannen kerran mutta ei se aatepohja vaikenemalla katoa, puolueen bussilla on edelleen sama suunta.

PS. IKL oli muuten oman isänmaan asialla

Allan
25 päivää sitten
Reply to  Marko

”Vammaispalvelulaki jo peruttiin, leikkauslista alkoi kaikkein heikommassa asemassa olevista, ” Mitä satuilet? Ei sitä ole peruttu. Sen voimaantuloa lykättiin siinä olevien valuvikojen korjaustavarten. Edellinen hallitus myönsi sen toteutusta varten liian vähän rahoitusta, eikä se ollut riittävän tarkkarajainen mikä olisi johtanut siihen, että vammaisten oikeudet olisivat toteutuneet eri lailla eri puolilla Suomea. Hyvä että rasismikohun jälkeen tilanne paranee, vammaisia kuitenkin kohdellaan vielä huonommin, eikä siitä ole vihervasemmisto nostanut kovaa haloota, kun se ei ole niin mediaseksikästä. Vammaisten rakenteellinen kohtelu on sellaista, että kaupassa pyörätuoliasiakkaan avustajalta kysytään, että mitä saisi olla, vaikka pyörätuolissa oleva henkilö on asiakas. Samanlaista näkee torilla tai terveyskeskuksissa tai… Lue lisää »

Marko
25 päivää sitten
Reply to  Allan

Sitä tekemässä oli myös persut ja keväällä ei ollut valuvikoja. No nyt kun kokoomuksen leikkuslistat tuli ulos alkoi takaisinvetäminen. Valuvikoja, hah hah.Sitähän oli väsäämässä tämä Juuso itse. Takinkääntö hallitus! Lisää tulee, mites se bensa ja maajussien asiat mahtaakaan hoitua, kohta naurattaa mutta ei persujen puoluetoimistolla! Persujen tukiyhdistys, allanit, ossit ja mdi,t täällä jo kuohahtelee.

Allan
25 päivää sitten
Reply to  Marko

Oli siinä vammaispalvelulaissa keväälläkin puutteita, mutta vihervasemmisto halusi sen runnoa läpi.

Marko
24 päivää sitten
Reply to  Allan

Kerro mitä puutteita kun persutkaan ei niitä keväällä löytäneet? Laki hyväksyttiin kaksi kertaa perustuslakivaliokunnassa että varmasti on oikein.Kukaan ei valittanut, kunnes nyt?

Allan
24 päivää sitten
Reply to  Marko

Lue eduskunnan pöytäkirjat tai edes STM:n sivut niin tiedät mitä puutteita jäi.

Allan
24 päivää sitten
Reply to  Marko

Kyllä siellä eduskunnan pöytäkirjoissa on tuotu niitä lain puutteita esille.

Kristillisdemokraatit ja Persut toivat niitä esille.

Oli siellä hallituspuolueen edustajakin joka myönsi, että puutteita jää, mutta laki kuitenkin täytyy saada läpi.

Ossi
25 päivää sitten
Reply to  Marko

Kyllä kait tuo Markon vuodatus koskee myös kirjoittelua, nimittelyä ja pullistelua sekä muita ihmisä kohtaan hyvin epäkunnioittavaa. Kaikki ihmiset ovat saman arvoisia. Jotkut ei vain tahdo ymmärtää muita.

Olli P
25 päivää sitten
Reply to  Marko

Juu ei puolittunut bensa viime vaalkauden aikana päinvastoin eikä tietkään korjautuneet. Hallitus ja eduskunta aloitti tänään syyskauden ja kesä meni itkupotkujengin kiemuroiden kanssa jollet ole pistänyt merkille!? Mitä tulee kunnioittamiseen ja puhumiseen muista ihmisistä niin siitä saatiin”työnäyte” todella vaalit hävinneiltä puolueilta ja näyttää jatkuvan.

Helipee
25 päivää sitten

Rasisminvastaisessa mielenosoituksessa oli tuhansia osallistujia, mutta jokaikinen perussuomalainen täysin tarkoitushakuisesti kommentoi yhtä ainoaa banderollia. Ko. henkilöitä oli pyydetty poistumaan mutteivat he kehotuksia totelleet. Olisiko järjestäjien väkivalloin pitänyt heidät poistaa paikalta? Eipä tämä artikkeli käsitystäni Lundenista ainakaan parantanut..

Sinulta kielletty, minulle sallittu?
24 päivää sitten
Reply to  Helipee

Olisi pitänyt poistaa ja aloittaa tutkinta siitä, kenen asialla ollaan. Kun nyt ollaan niin huolissaan siitä, mitä meistä ulkomailla ajatellaan, tuon banderollin näkemisen ja sen kuvan ja tekstin tajuamisen luulisi jo herättävän ajatuksia omankin maan viranomaisissa. Ulkomaalaisille käy varmasti selväksi, minkä maan oppeja sovelletaan. Siinä ’musta säkki’ – episodi on lastenleikkiä ja normaalia suomalaisten puhetta, joka kumpuaa myötätunnosta noita alistettuja naisia kohtaan. Tuon asian tapetille nostaminen ja siitä jatkuvasti jankuttaminen luottamusäänestämisineen ja selontekoineen todistaa vain opposition alhaista mieltä. Se ei uhannut kenenkään henkeä, toisin kuin tuo banderolli ja sen kannattajat mielenosoituksessa. Oman väen kissantapot ja rattijuopumukset ym ovat ilmeisesti vain… Lue lisää »

Allan
24 päivää sitten

”Oman väen kissantapot ja rattijuopumukset ym ovat ilmeisesti vain miehille ominaista uhoa heidän itsensä mielestä.”

Tuohon lisäisin, että ei näy mitään konkreettisia tekoja katumuksesta.

Salasi jopa SDP:ltä ennen EU-vaaleja rikostaustansa. Ei se osoita mitään katumusta.

Nytkin toi asian esille kun tiesi rasismikohun myötä, että asia tulee joka tapauksessa esille.

Nytkään eivät mikroilmeet ja ilmeet ylipäätään osoittaneet syvää katumusta.

Sekin mitä näkyi saattoi johtua siitä, että katui olleensa tyhmä ja jääneensä kiinni.

SDP:n nykyisestä puheenjohtajasta vielä, ei ole osoitettu, että hän olisi se kuvan henkilö joka väitti olevansa.

Muuta ulkopuolista vahvistusta ei ole.

Eikä sitä katumustakaan ole näkynyt.

Lasse Reunanen / Salo
24 päivää sitten

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja syrjimättömyys hienoja sanoja yksittäin käsiteltynä, mutta kokonaisuutta mutkistavaa kun monitulkinnallisuutta lisätään. Rasismi sinällään jo monitahoinen sisällöltään ja olisikin parempi keskustella aina tapauskohtaisesti asioista, jos joku jotain haitallista kokee asiassa. Suomi ei esimerkiksi oikein voi erkaantua syrjässä olemisesta kun maana aika erillään olemme maapallon pohjoisosassa. Viime vuosisadan alussa puhuttiin myös Itämeren valtioista (Suomi, Puola ja Baltian maat mm.) ns. reunavaltioina – hieman syrjässä olemista. EU:n liityttäessä päättäjämme puhui päätöksenteon keskiöön menemisestä, mutta aika syrjässä yhä ollaan oltu. Natossakin Suomi reunamaana edelleen syrjäinen alue maantieteellisesti.