Magneettikuvaus onnistuu kuulovammaisiltakin

0

Salon Seudun Sanomissa oli kirjoitus kuulovammaisesta urheilijasta (8.9.2023). Tekstissä sanottiin, että sisäkorvakorvaimplantti estää magneettikuvauksen. Tämä on yleinen olettamus, joka ei aina pidä paikkaansa. Joissakin tapauksissa on mahdollista tehdä magneettikuvaus sisäkorvaimplantista eli -istutteesta huolimatta. Kuvausratkaisut tehdään kussakin tapauksessa yksilöllisesti asiakkaan ja tilanteen mukaan.

Kirjoitukseni perustuu omaan kokemukseeni ja saamiini tietoihin.

Minulle on tehty istuteleikkaukset vuosina 2015 ja 2022. Omakannan terveystiedoistani löytyy otsake ”Kriittiset riskitiedot”. Siinä mainitaan istutetyypit sekä hoitaneen lääkärin teksti: ”Pään alueen sähkötoimenpiteissä ja magneettikuvauksessa tulee noudattaa laitevalmistajan ohjeita.”

Terveyskeskuslääkäri kirjoitti minulle magneettikuvaus-lähetteen. Pyysin mainitsemaan lähetteessä sisäkorvaistutteeni. Maininta oli unohtunut, koska kuvauspäivänä tutkimushoitaja luki paperiesitiedot ja totesi, ettei tutkimusta voida tehdä sisäkorvaistutteiden vuoksi. Kyse ei ollut pään alueen kuvauksesta.

Selvitin asiaa TYKS:n Kuulokeskuksesta. Lääkäri kertoi, että TYKS:n radiologi on antanut ohjeet Kuulokeskukseen, miten toimia, joten ohjeet ovat kuvausyksikön tiedossa.

Tesla on magneettikentän voimakkuuden yksikkö. Suurin osa kuvauksista tehdään voimakkuudella 1,5 teslaa. Vanhemman istutteen takia pitäisi pääni sitoa tiukalla painesidoksella, joka pitää ihon ja kallon välissä olevan magneetin paikallaan.

Uudempi istutemagneetti kestäisi mainitsemani voimakkuuden. Vaativaan kuvaukseen käytetään kolmen teslan voimakkuutta. Tällöin kohdallani ainoa mahdollisuus olisi, että magneetit poistetaan, tehdään magneettikuvaus ja magneetit asennetaan uudelleen.

Hieno asia on, että tuotekehitys ja turvallisuus menevät eteenpäin sisäkorvaimplanteissakin.

 

Anne Nummi

kuulovammainen

Kisko

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments