Maksavatko corollakuskit pian Tesla-miesten sähkön?

0
Orpon hallitus alentaa vuoden alussa polttoaineiden valmisteveroa, mutta se ei korvaa matkakuluvähennysten muutoksia. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Uuden hallituksen linjaukset autoilun kustannuksista ovat odotetusti nousseet tapetille. Viime viikolla etenkin perussuomalaisten vaalipuheet joutuivat kiusalliseen valoon, kun paljastui, että ensi vuonna monen työmatkalaisen autoilu kallistuu.

Hallitus laskee ensi vuonna polttoaineiden veroa, mutta nyhtää vähintään saman verran takaisin kiristämällä työmatkavähennyksiä.

Hallitusohjelman todellinen bensapommi on kuitenkin jäänyt tässä tohinassa varjoon.

Polttoaineiden valmisteveron lasku on pieni veto siihen verrattuna, että hallitus on päättänyt olla nostamatta jakeluvelvoitetta. Jos jakeluveloite olisi noussut vanhojen suunnitelmien mukaan, bensalitra olisi kallistunut merkittävästi. Siinä suhteessa hallitusta on soimattu turhan ankarastikin. Tosin nykyinen hallitus seuraa vain edeltäjänsä linjoilla. Edellinenkin hallitus perui velvoitteen noston, kun bensan hinta uhkasi karata liian korkeaksi.

Jakeluvelvoite tarkoittaa sitä, että polttoaineen lisäksi bensanmyyjien pitää myydä tietty määrä myös uusiutuvia polttoaineita. Osuuden pitäisi tietenkin nousta tasaisesti, jotta fossiilisten käyttö vähenee ja ilmasto pelastuu. Molemmat hallitukset ovat siis syyllistyneet vihreän siirtymän jarruttamiseen.

Todellinen silmänkääntötemppu on kuitenkin se, miten nykyinen hallitus aikoo kompensoida jakeluvelvoitteen jäädyttämisen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että sähköautojen käyttämä sähkö otetaan jakeluvelvoitteen piiriin. Vitsi on siinä, että Suomessa ei juuri tehdä sähköä fossiilisesti. Tässä laskennassa ydinsähkökin todennäköisesti lasketaan nollapäästöiseksi.

Eli bensan sekaan ei tarvitse laittaa niin paljon kalliita biopolttoaineita, koska osa autoista liikkuu ”päästöttömällä” sähköllä. Tämä on puhdas kirjanpidollinen taikatemppu, sillä mitään ilmastotekoja ei tarvitse oikeasti tehdä. Laskutapaa vain muutetaan.

Taikatempulla on mielenkiintoisia sivuvaikutuksia. Jos julkisten latausasemien sähkö kuuluu jatkossa jakeluvelvoitteen piiriin, sähkön myyjä ansaitsee latauksilla eräänlaisia sertifikaatteja siitä, että nyt on jaettu liikenteeseen tietty määrä nollapäästöistä energiaa. Se voi sitten myydä niitä eteenpäin polttoaineiden myyjille, jotka saavat näin jakeluvelvoitteensa kuitattua.

Lopputuloksena voi olla, että sähkölatauksen hinta laskee tuntuvasti. Tai jos sertifikaatit ovat halpoja, ne saattavat vähentää bensan hinnan nousupainetta. Nurinkurista kyllä.

Piakkoin julkisuudessa saataneen siis vääntää siitä, miksi polttomoottoriautoilijat maksavat sähköautoilijoiden latausreissut. Tai miksi sähköautojen latauksella hyvitetään saastuttavaa polttomoottoriautoilua.