Marttilalainen Arto Ali-Eskola osoittautui säävelhoksi – vain yksi huti osui kesän ennustukseen

0
Arto Yli-Eskolan kesän sääennustus julkaistiin 8.4.2023 Salon Seudun Sanomissa.

Keväällä Marttilan oma sääprofeetta Arto Ali-Eskola teki Salon Seudun Sanomille ennusteen kesän 2023 säästä. On aika tarkistaa, pitikö maallikkosäätieteilijän ennuste paikkansa.

Lehti vertaili Ali-Eskolan ennustusta Ilmatieteen laitoksen havaintodataan Salon Kärkän asemalta, joka on lähin sääasema marttilalaisille.

Ali-Eskolan ennuste osoittautuu hämmästyttävän osuvaksi. Yksi huti kuitenkin löytyy: elokuun sademäärä.

Elokuussa koettuja jättisateita Ali-Eskola ei ollut osannut povata. Hän oli laskenut elokuun olevan kuiva, kuivempi kuin heinäkuu.

– Se oli lipsahdus! Elokuussa vettä tulikin paljon, etenkin tässä kuun lopussa! Ali-Eskola nauraa.

– Minun olisi itse pitänyt ymmärtää etukäteen, mutta täytyy muistaa, että ennuste oli maaliskuussa annettu. Ovat viiden kuukauden päästä ajat sen verran kaukaisia, että sää alkaa minullakin olla hämärän peitossa.

Ammattimetereologit eivät uskaltaisi ennustaa säätä niin pitkälle. Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Suomen oloissa viralliset sääennusteet pitävät varsin hyvin paikkansa vain parin seuraavan viikon ajalta. Sen jälkeen heitot ovat suuria.

– Pidemmän ajan ennusteissa säätä ennustetaan vähintään kuukauden kokoisena yhtenä könttänä.

Jokisen mukaan Suomen leveysasteet ovat sääennusteiden laatimisen kannalta maailman vaikeimpia sään jatkuvan vaihtelun vuoksi. Tropiikissa pystytään tekemään sääilmiöistä tarkat ennusteet puolenkin vuoden päähän.

Ali-Eskola uskalsi ennustaa usean kuukauden päähän viikkokohtaisia ennusteita, ja ne osuivat häkellyttävän hyvin maaliinsa. Hän tiesi koleiden ja lämpimien säiden vuorottelurytmin muutaman päivän heitoilla.

Hän on seurannut säätä ja säätilastoja tarkkaan 1960-luvun alusta asti, ja lisäksi hänen ennustuksensa perustuvat kokemukseen ja ihan vain tuntumaan.

– Minä vain suoraan katson ilman olemusta. Tulevan sään tuntee, niin kuin pohjoisessa ennen vanhaan ihmiset tunsivat. Tuoksukin kertoo paljon, ja muistan vanhoja asioita, sitä, miten asiat seuraa toinen toisiansa. Tietenkin mitä pidemmälle ennustaa, sitä enemmän menee arvaukseksi.

Ali-Eskola luonnehti keväällä tulevaa kesää kokonaisuudessaan viileäksi. Hellejaksoja ei saataisi. Moni kesälomalainen sai tosiaan tuta, että ideaalikesää ei tänä vuonna saatu.

Toisaalta useita läkähdyttäviä hellepäiviä koettiin. Ali-Eskolan yleisennuste oli siis rahtusen pessimistisempi kuin olisi tarvinnut.

– Tässä oli ehkä väärinkäsitystä, Ali-Eskola miettii.

– Tarkoitin keväällä lähinnä sitä, että mitään jatkuvaa kuumaa kesää ei ole tulossa, niin kuin ei sitten tullutkaan. Ennuste kuulosti vähän kylmemmältä kuin olin ajatellut.

Miltäs nyt syyskuu näyttää?

– On pakko uskoa, että kun on kaksi kuukautta aikansa tullut vettä, nyt menisivät hanat kiinni. Uskoisin, että ensi viikolla alkaa olla merkkejä, että sateet alkavat heivata ja seuraavat kaksi kuukautta ovat kuivia ja aurinkoisia, Arto Ali-Eskola pohtii.

Samaa sanoo Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta:

– Kyllä nyt mennään kuivempaan suuntaan, ja sää on vuodenaikaan nähden kesäisen lämmintä. Sateinen kausi näyttäisi väistyvän ja korkeapainetta on tulossa päälle.

Miten kävi sääprofeetan ennustusten?

Toukokuu

  • Sääprofeetta: Toukokuu käynnistyy kylmänä ja sateisena. Äitienpäiväviikolla eli kuun puolessavälissä lämpenee ja tulee kuivempaa. Kuun lopussa ilma viilenee taas koleaksi.
  • Todellisuus: Toukokuu käynnistyi tosiaan kylmänä, öisin käytiin miinuksellakin. Sadetta saatiin hiukan vähemmän kuin Arto Ali-Eskola oletti. Lämmin kuiva jakso käynnistyi nelisen päivää ennen Ali-Eskolan ennustusta mutta kuitenkin lähellä sitä. Kuun lopussa lämpötila laski, kuten Ali-Eskola oli ennustanutkin.

Kesäkuu

  • Sääprofeetta: Kesäkuun alku on viileää ja kuivaa, tuskin 15 astetta. Puolessavälissä kesäkuuta saadaan kesäsäät. Kesän lämpimimmät päivät ovat juhannusviikolla ja sen jälkeen. Silloin voidaan päästä 25 asteeseenkin.
  • Todellisuus: Kesäkuun alku oli viileää ja kuivaa ja kuun puolessavälissä alkoi lämmetä, kuten sääprofeetta ennusti. Hellesäät tulivat juhannusviikolla, kuten ennustus oli. Tosin lämpötilat kipusivat paljon korkeammalle kuin Ali-Eskola oli laskenut. Esimerkiksi 20.6. mitattiin 30 astetta, ja koko viikko läkähdyttiin paahteessa.

Heinäkuu

  • Sääprofeetta: Sää kylmenee useaksi viikoksi. Sateita on usein, mutta määrät jäävät pieniksi. Viimeisellä viikolla poutaantuu ja lämpenee.
  • Todellisuus: Sää oli vuodenaikaan nähden viileää, keskilämpötilat jäivät 15 asteen tuntumaan, kuten sääprofeetta ennusti. Toisin kuin hän oli olettanut, heinäkuussa koettiin myös muutamia hellepäiviä (korkein lämpötila mitattiin 12.7., jolloin mittari näytti 26 astetta). Sateet jäivät vaatimattomiksi muutamia rankkasateita lukuun ottamatta. Viimeisellä viikolla sää ei suuremmin muuttunut, toisin kuin oli ennustettu.

Elokuu

  • Sääprofeetta: Lämmin sää jatkuu ensimmäisellä viikolla, sitten taas viilenee. Yleisesti elokuu on kuivempi ja lämpimämpi kuin heinäkuu.
  • Todellisuus: Ensimmäinen viikko tosiaan oli lämmin. Varsinainen hellepäivä koettiin 7.8., kun lämpötila nousi 31 asteeseen. Elokuun sademäärissä Ali-Eskolan ennuste meni eniten pieleen: vettä tuli paljon. Rankkasateisia päiviä oli elokuussa kaksinkerroin heinäkuuhun verrattuna.