Mielipide: Linjurista voisi tehdä esteettömän vetonaulan

5
Kirjoittaja kaavailee kauppakeskus Linjuriin ihan uudenlaisia mahdollisuuksia. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Mielestäni minulla olisi nyt se oikea idea Linjurin käytölle. Olen ammatiltani toimintaterapeutti ja olen harmitellut kaikki nämä vuodet, kun mm. ”vain” pyörätuolia käyttäville ei ole oikein mitään, mitä tehdä.

Monessa vapaa-ajan tekemisessä on joku este, joka ei täysin mahdollista toimimista, varsinkaan itsenäisesti.

Linjurissa on ns. pohja valmiina. Esteetöntä kulkua, tilava hissi, parkkihalli, josta pääsee kuivin pyörätuolin/rollaattorin renkain sisälle ja muistaakseni jo yksi inva-wc valmiina.

Rautatieasema on aivan vieressä.

Tiloihin tulisi ”monitoimikeskus”, jossa olisi valmiiksi biljardipöydät, joiden alle mahtuisi pyörätuoli. Pyörätuolilla käytettävä minigolf-rata, korkeuseroilla haastetta tuovat frisbeegolf-korit, korkeussäädettävä tikkataulu, jonkinlainen kevennetty keilausrata kevyemmillä palloilla jne.

Kahvilassa olisi tiski valmiina matalammalla pyörätuolia käyttävälle, pyöreät pöydät jne.

Tilat olisi suunnattu neutraalein värein vauvasta vaariin, sillä sairaus ja vammautuminen eivät katso ikää.

Tilat olisi silti suunnattu kaikille. Surullista on, että jos perheessä on yksi lapsi pyörätuolissa, mahdollistuu joku, mutta sama ei mahdollistu muille perheen terveille lapsille. Perheet, ystävät, pariskunnat jne. pystyisivät kaikki toimimaan ja viettämään aikaa yhdessä.

Vastaavaa ei ole missään. Kulkuyhteydet ovat niin hyvät, että voisin vannoa tulijoita olevan muualta Varsinais-Suomesta, myös pääkaupunkiseudulta.

Suunnitteluun saisi varmasti mukaan Salon sytyn kautta porukkaa. Omat asiakkaani olisivat mielellään kertomassa, miksi ja kuinka, jotta kaikki menisi kerralla oikein ja olisi kustannustehokasta.

Salon kaupunki voisi myös osallistua ja samalla luoda pidemmän, esteettömän reitin Teijolle.

Tämänkaltaisen esteettömän tilan luominen olisi valtakunnallisen uutisen paikka. Ei välttämättä kultakaivos, mutta mainetta se toisi sitäkin enemmän!

Jenni Mäenpää

Toimintaterapeutti

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
2 kuukautta sitten

Linjuri on niin keskeisellä paikalla, että jopa kaupungin olisi olettanut harkitsevan, millä tavoin sitä voisi edes harkita käytettäväksi. Yksi monien toivoma on Apuväline-lainaamo, koska Linjuriin on helppo tulla, paikka on tuttu, ja nyt Paikkujen kyydillä pääsee suurelta osin kaikkialta kaupungin alueilta. Samoin pikaneuvola olisi kätevä.

Veka
2 kuukautta sitten

Hieno idea! Olisipa rahaa.

Päivätoiminta ei ole oppivelvollisen paikka
2 kuukautta sitten

Saloon tarvittaisiin erityisammattikoulu, koska nyt on tuo pidennetty oppivelvollisuus ja kaikki halukkaat eivät mahdu Turun Spesiaan. Linjuriin mahtuisi muutama luokka ja koulutukseen tarvittavat apuluokatkin. Mutta kun edellinen hallitus, joka keksi tämän pidennetyn oppivelvollisuuden, ei vieläkään ymmärrä, että rahaa olisi tarvittu enemmän ja uudelle hallitukselle tiedoksi, että rahaa tarvitaan. On jääty housut kintuissa kiinni, vaikka yhdistykset yms. kertoivat, että ottakaa myös erityisoppijat huomioon.

Tavis Torilta
2 kuukautta sitten

Hyvä huomio. Näin käy, kun n.s viisaita uudistuksia piti tehdä nopeasti ajattelematta sen onnistumista ja vaikutusta. Pääasia, että me teimme sen! Lopputulos verrattavissa hyvinvointialueiden toimivuuteen.

Tosi on
2 kuukautta sitten

Eiköhän se ole kiinteistön omistajan asia mirä siihen tulee vai haluaako pitää tyhjänä .Turhaan me täällä aikaamme haaskaataan neuvoa kiinteistönomistajaa