Teijon Masuunin piippuun ilmestyi mystinen kirjain – ”Piipussa roikkuminen on ollut tekijälle hengenvaarallista”

0
A-kirjain ilmaantui ennen Wanhanajan markkinoita. Tekijä on mahdollisesti alaikäinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Teijon Wanhanajan markkinoilla moni kulkija havahtui kummalliseen näkyyn. Teijon Masuunin vuonna 1911 valmistuneen vanhan tiilisen savupiipun yläpäähän oli ilmestynyt valkoinen A-kirjain.

Teijon Masuuni Oy:n Juha Bäckmand kertoo teon vaatineen melkoista voimanponnistusta.

– Kirjain ei edes ole tikkaiden puolella. Sinne kiipeäminen ja piipussa roikkuminen on ollut tekijälle hengenvaarallista.

Bäckmand uskoo kirjaimen liittyvän nuorison kesken joko vaikutuksen tekemiseen kaveriporukassa tai sosiaalisessa mediassa kiertäviin haasteisiin.

– Onko tässä kyse nuorison somehaasteesta, jonka puitteissa kiivetään sähkötolppiin ja tehdään muita vastaavanlaisia temppuja?

Bäckmandin mukaan tiilipiipun ulkokuori on rapautunut. Siihen kiinnitettyjä, ruostuneita tikkaita ei ole käytetty vuosikymmeniin. Todennäköisyys pudota
parinkymmenen metrin korkeudesta on ollut suuri.

Tapauksesta on Juha Bäckmandin mukaan tehty rikosilmoitus. Kuva on hänen ottamansa.

Bäckmand toteaa, että tähän saakka suojeltu Teijon Masuuni on säästynyt kaikenlaiselta ilkivallalta.

– Mielestäni kaikki kulkijat ovat ymmärtäneet historiallisen rakennuskannan arvon. Tässä ei toki ole sinänsä kyse vahingosta, vaan ilmiselvästä halusta näyttää jotakin.

Teijon Masuunin taustatiimi arvelee A-kirjaimen liittyvän tekijän nimeen.

– Vaihtoehtoisesti se on jokin muu somehaaste, josta emme ole perillä.

Tapauksesta on Bäckmandin mukaan tehty rikosilmoitus. Rangaistusvaatimuksia ei yrittäjän mukaan ole, jos tekijä ilmoittautuu. Korvausvastuuta ei kuitenkaan voi välttää.

– Vaurion korjaaminen on todella kallista nostokalustonkin vuoksi. Jos tämä menee vakuutusyhtiön piikkiin, hekin vaativat korvauksia tekijältä.

Bäckmandin mielestä oleellisinta on levittää tapauksesta tietoisuutta, jotta vanhemmat osaavat katsoa nuorten tekemisten perään.

– En halua, että kukaan nuori kuolee tällaisen teon vuoksi pudotessaan kymmenien metrien korkeudesta. Kylällä on pienet piirit ja varmasti jotakin tietoa tekijästä liikkuu.

 

Artikkelia muutettu 5.9. kello 16:36. Juttuun oli luvattu lisätä rikoskomisarion kommentit, mutta SSS ei tavoittanut häntä enää myöhemmin tiistaina.