Nigerin sotilasjuntta mielissään Ranskan päätöksestä vetää joukkonsa maasta

0
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi sunnuntaina televisiohaastattelussa, että maa vetää sekä lähettiläänsä että sotilaansa Nigeristä. LEHTIKUVA/AFP
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi sunnuntaina televisiohaastattelussa, että maa vetää sekä lähettiläänsä että sotilaansa Nigeristä. LEHTIKUVA/AFP

Ranskan päätös vetää sotilasjoukkonsa länsiafrikkalaisesta Nigeristä on askel kohti suvereniteettia, sanoo maata johtava sotilasjuntta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti sunnuntaina televisiohaastattelussa, että maa vetää sekä lähettiläänsä että sotilaansa Nigeristä.

Suurlähettilään ja muiden diplomaattien paluun Ranskaan Macron kertoi tapahtuvan tunneissa, ja sotilaiden vetäytymisen on määrä toteutua vuoden loppuun mennessä. Macronin mukaan asiasta käydään keskusteluja juntan kanssa, jotta vetäytyminen tapahtuu rauhanomaisesti.

Juntan julkaiseman lausunnon mukaan kyseessä on historiallinen hetki, joka kertoo Nigerin kansan päättäväisyydestä ja tahdosta.

Sotilasjuntta kaappasi vallan Nigerin demokraattisesti valitulta presidentiltä Mohamed Bazoumilta heinäkuussa. Syrjäytetyn presidentin kanssa säännöllisesti keskustelevan Macronin mukaan juntta pitää Bazoumia panttivankina.

Ranskalla on Nigerissä toistaiseksi noin 1 500 sotilasta osana jihadistien vastaista operaatiota Sahelin alueella.

Macron totesi, että Nigerin nykyisillä viranomaisilla ei ole halua taistella terrorismia vastaan.