Niinistön mukaan YK:n yleiskokouksessa on näkynyt huoli YK:sta instituutiona

0
Presidentti Sauli Niinistö kehotti kaikkia maita tukemaan Ukrainan pyrkimyksiä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Sauli Niinistö kehotti kaikkia maita tukemaan Ukrainan pyrkimyksiä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi. LEHTIKUVA / AFP

Presidentti Sauli Niinistön mukaan huoli YK:sta instituutiona on näkynyt YK:n korkean tason viikolla New Yorkissa. Niinistö totesi suomalaismedialle yleiskokouksessa pitämänsä puheenvuoron jälkeen, että itsekriittisyys on kasvussa YK:ssa.

– Nähdään että tuloksia ei juurikaan ole saavutettu, erityisesti se koskee turvallisuusneuvoston työtä, Niinistö sanoi.

Presidentti huomautti, että myös kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen torjumisen saralla ollaan jäljessä tavoitteista.

– Tapaamisessa on näkynyt tietynlainen yhteinen huoli juuri niistä aiheista mitä mainitsin, ja ennen kaikkea tästä itse instituutiosta. Täytyy kuitenkin todeta, että muutakaan ei ole.

Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kritisoi New Yorkissa YK:ta. Myös Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoi puheenvuorossaan, että tavoitteena tulisi olla oikeudenmukaisempi järjestelmä.

Niinistö näkee YK-kritiikin osaltaan myös kritiikkinä järjestelmän haltijoita kohtaan, koska monessa maassa YK:ta pidetään länsimaiden rakentamana järjestelmänä. Presidentin mielestä YK:lla on kaikista ongelmistaan huolimatta vielä myös tehtävänsä.

– Sillä on arvo, että ihmiset joutuvat täällä kasvokkain silmästä silmään keskustelemaan keskenään.

Turvallisuusneuvoston kokoonpano vanhentunut

Niinistön mielestä kritiikki turvallisuusneuvostoa kohtaan on oikeutettua.

– Kyllähän se vähän niin on ollut, että turvallisuusneuvosto on aika hampaaton silloin, jos joku jäsenistä on jollain tavalla osallinen. Ja nyt sitten erityisesti Ukrainan kohdalla, kun Venäjällä ei ole mitään halua edes keskustella.

Suomi tukee turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden määrän kasvattamista, mutta ilman veto-oikeutta. Niinistön mielestä turvallisuusneuvosto ei enää edusta maailmaa, kun katsoo karttaa ja väkimääriä.

Niinistö odotti näkevänsä YK:n yleiskokouksessa merkkejä maailman kahtiajaosta. Brics-maiden ryhmästä (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka) hän ei odota kovinkaan kattavaa järjestelmää maailmanpolitiikkaan, koska Brics-mailla ei hänen mukaansa lopulta ole paljoakaan yhteistä.

Käymiensä keskustelujen perusteella Niinistö ei nähnyt merkkejä siitä, että Ukrainan sodan suhteen puolueettomina pysytelleet maat olisivat siirtymässä vankemmin tukemaan Ukrainaa.

– Näistä aidallaistujista moni tuntuu siellä tiukasti pysyvän.

Niinistö: Venäjän hyökkäyssota ei saisi muuttua pitkittyneeksi konfliktiksi

Niinistö sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa, ettei Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa saisi muuttua pitkittyneeksi konfliktiksi. Niinistö kehotti kaikkia maita tukemaan Ukrainan pyrkimyksiä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan saavuttamiseksi.

– Sota on suunnattu Ukrainaa vastaan, mutta se vaikuttaa meihin kaikkiin niin periaatteen kuin käytännönkin tasolla. Sillä on vakavia maailmanlaajuisia seuraamuksia. Sota Ukrainassa ei saa muuttua yhdeksi niistä monista pitkittyneistä konflikteista, joita näemme ympäri maailmaa tälläkin hetkellä, Niinistö sanoi.

– Rauha, joka kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta, on meidän kaikkien intresseissämme. Sen on oltava tavoitteena.

Niinistön mukaan Ukraina tarvitsee ponnisteluissaan rauhan saavuttamiseksi niin laajaa kansainvälistä osallistumista kuin mahdollista. Presidentin mukaan on ehdottoman tärkeää, että Jeddassa Saudi-Arabiassa käytyjä keskusteluja Ukrainan rauhansuunnitelmasta jatketaan.

Jeddaan kokoontui elokuussa globaalin etelän maita, joista moni on pyrkinyt pysymään puolueettomana Ukrainan sodan suhteen.

Niinistö sanoi Suomen tukevan Ukrainan perustavanlaatuista oikeutta puolustaa itseään ja että Ukrainan taistelu kantaa monille suomalaisille kaikuja Suomen omasta historiasta.

– Myös me olemme taistelleet vapautemme ja itsenäisyytemme puolesta huomattavasti itseämme suurempaa vihollista vastaan ja maksaneet siitä kovan hinnan. Emme halua nähdä maailman taantuvan tilaan, jossa suuret katsovat oikeudekseen alistaa pienempiään.

Monimutkainen maailma

Niinistön puhe New Yorkissa oli hänen viimeisensä YK:ssa, sillä Niinistön 12-vuotinen presidenttikausi tulee päätökseensä ensi talvena. Niinistö pyrkikin vetämään puheessaan lankoja yhteen ja peilaamaan sitä, miten maailma on kehittynyt hänen presidenttiytensä aikana.

Presidentti totesi, että kun hän vuonna 2012 puhui ensimmäistä kertaa YK:n yleiskokouksessa, maailma vaikutti varsin monimutkaiselta Arabikevään ja Euroopan talouskriisin keskellä. Maailman maat kuitenkin kokoontuvat Niinistön mukaan New Yorkiin joka vuosi varmistamaan yhdessä, että kansainvälinen yhteisö on menossa oikeaan suuntaan.

– Kun tänään puhun tällä foorumilla viimeistä kertaa, minun on kysyttävä: olemmeko onnistuneet tehtävässämme? Niinistö sanoi.

– Maailmasta on tullut entistäkin monimutkaisempi. Globaalit jännitteet ovat korkealla, ja suurvaltakilpailu kiihtyy. Erilaiset maailmankuvat näyttävät olevan keskenään törmäyskurssilla.

Niinistö puhui ensimmäisessä YK-puheessaan myös globaalin etelän maiden nopeasta talouskasvusta ja palasi nyt tähän aiheeseen.

– Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maat ovat vahvoja geopoliittisia toimijoita. Tämän hetken nopeimmin kasvavat ja runsasväkisimmät taloudet löytyvät juuri noilta alueilta. Tämä on huomioitava keskusteluissamme.

Ilmastotavoitteita nostettava

Kaikkiaan Niinistön puhe oli vetoomus monenkeskisen järjestelmän puolesta. Hän sanoi, että se on paras tapa ratkaista ilmastonmuutoksen ja pandemioiden kaltaisia haasteita.

– Mutta nyt tuohon järjestelmään kohdistuu paineita. Globaalien realiteettien muuttuessa monet ovat alkaneet kyseenalaistaa olemassa olevia rakenteita.

Niinistö penäsi jämerämpiä ilmastotoimia ja totesi, että maailma ei ole oikeilla raiteilla ilmastonmuutoksen torjumisessa.

– Olemme ottaneet merkittäviä askelia, mutta lisää on tehtävä. Kaikki edistys kestävän kehityksen tavoitteiden saralla vaarantuu, jos emme onnistu pysäyttämään maapallon lämpenemistä 1,5 asteeseen, Niinistö sanoi ja viittasi viime aikoina koettuihin sään ääri-ilmiöihin.

– Meidän on yhdessä nostettava tavoitetasoamme. Tarvitsemme kiireellisesti uusia vahvoja sitoumuksia päästöjen vähentämiseksi. Ja niitä tukemaan tarvitaan pikaisia ja tehokkaita toimia.

Anssi Rulamo