Oikeus kuulee tänään pääsyytettyä Päijät-Hämeen terrorismijutussa

0
Äärioikeistoterrorismitutkinnan syytteiden käsittely alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa viime viikolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Äärioikeistoterrorismitutkinnan syytteiden käsittely alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa viime viikolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Päijät-Hämeen terrorismirikosjutussa on määrä tänään kuulla 28-vuotiasta pääsyytettyä. Miestä syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Syyttäjän mukaan mies valmisti lainvastaisesti ja terroristisessa tarkoituksessa aseita 3D-tulostamalla. Lisäksi hänen syytetään muun muassa etsineen netistä ohjeita räjähteiden valmistamista varten.

Syyttäjän mukaan miehen teot osoittavat, että tämä oli päättänyt tehdä tai valmistella yhden tai useamman terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen. Esitutkinnassa mieheltä takavarikoitiin useita aseita, aseen osia ja patruunoita.

– Ottaen huomioon, että (syytetty) on nimenomaisesti hankkinut 3D-tulostimia, työkaluja ja erillisen varastotilan aseiden valmistamista varten, sen että (syytetyn) tarkoitus on ollut valmistaa lukuisia aseita myös myytäväksi sekä (syytetyn) omaksuma ideologia ja toiminnan tarkoitus, on tekoa pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä, syyttäjä kirjoitti haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan mies oli omaksunut äärioikeistolaisen akselerationistisen aatteen, jossa lietsotaan demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa niin sanottua rotusotaa, ja jossa valkoisen väestön ylemmyyttä puolustettaessa hyväksytään väkivallan käyttäminen.

– (Syytetyn) välittömänä tavoitteena on ollut harjoittaa, varustaa ja henkisesti valmistaa itseään osallistumaan sellaisiin väkivaltaisiin tekoihin, joilla joudutettaisiin ja osaltaan aiheutettaisiin edellä mainitun rotusodan alkaminen sekä yhteiskunnan romahtaminen.

Tänään oikeudessa on määrä kuulla myös poliisin asiantuntijaa takavarikoiduista aseista.

Syytetty: Aseet lähinnä itsepuolustukseen

Mies on myöntänyt syyllistyneensä törkeään ampuma-aserikokseen, mutta kiistää terroristisen tarkoituksen. Esitutkinnassa hän kertoi saaneensa idean aseiden valmistukseen Venäjään liittyneiden uutisten takia viime vuoden syksynä.

– Silloin päätin, että pitäiskö tehdä ase, jotta minua täältä ei niin vain tultaisi ampumaan, mies sanoi.

Hän kertoi halunneensa varautua siihen, mitä ”maailmanpoliittinen tilanne, tulevan talven sähkökatkokset sekä tulevan talven nälänhätä voivat synnyttää”.

– Olen siis varautunut puolustamaan omaisuuttani sekä itseäni. Mihinkään aloitteelliseen väkivaltaan nämä FGC-9 aseet eivät olleet tulossa. Lähinnä itsepuolustukseen ja muuhun tällaiseen.

Mies myös myönsi käyneensä netissä muun muassa aseisiin liittyvää keskustelua, mutta sanoi vain ”öyhöttäneensä” ja kirjoitusten olevan humalassa tehtyjä. Miehen mukaan ”terrorismin oloisissa viesteissä” oli kyse jännityksen, adrenaliinin ja äärimmäisten kokemusten hakemisesta sekä pahan olon purkamisesta.

Kuulusteluissa mies kertoi, että hänen mielestään yhteiskunta on huonossa jamassa ja olisi hyvä asia, että kansalaisilla olisi aseita. Kuulustelija kysyi mieheltä, haluaisiko hän tuhota yhteiskunnan sellaisena kuin se on nyt.

– Hypoteettinen ajatus tässä on, että yhteiskunta täytyy saada luhistumaan ja sen päälle pitäisi tehdä uusi. Tämä on teeman käsittelyä, mies vastasi.

Käräjätuomio määrä antaa lokakuussa

Jutussa on syytettynä 28-vuotiaan lisäksi kolme muuta miestä, jotka ovat 21-, 26- ja 66-vuotiaita. Myös 26-vuotiasta syytetään muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

21-vuotiasta miestä syytetään avunannosta terrorismirikoksiin. Jutussa syytettynä olevan 66-vuotiaan miehen väitetyillä teoilla ei syyttäjän mukaan ole ollut terroristista motiivia.

Useissa syytteistä väitetty tekopaikka on Lahti. Ajallisesti teot sijoittuvat syyttäjän mukaan vuosiin 2021–2023. Syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt pääosin.

Jutun käsittelyn käräjäoikeudessa päättyy ensi viikolla, ja tuomio on määrä antaa lokakuussa. Syyttäjä vaatii pääsyytetylle vähintään kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. 66- ja 21-vuotiaille miehille syyttäjä vaatii ehdollisia rangaistuksia. 26-vuotiaalle vaaditaan vähintään vuoden vankeutta, mutta syyttäjä aikoo ottaa kantaa ehdottomaan tai ehdolliseen rangaistukseen vasta myöhemmin.

Maria Rosvall

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments