Onko Iris tuttu televisiosta? Tuoreimmasta roolistaan hän ei saa vielä puhua, mutta kyseessä on Hollywood-tuotanto

0
Avustajat puvustavat yleensä itse itsensä. Klingbergillä on yrityksensä kautta oma vaatevarasto, josta löytyy asuja joka lähtöön. Kuvat: Jaana Pakarinen.

Kuollut nunna, vanhojen tanssien katsoja, kukkakioskin myyjä, rapujuhlien osallistuja ja äkäinen emäntä Gunvor. Tässä muutama rooli, joissa piikkiöläinen Iris Klingberg on vuosien varrella esiintynyt eri televisio-, elokuva- ja musiikkivideoproduktioissa.

– Hyvin usein avustajia tarvitaan kuitenkin ihan vain kävelijöiksi, juhlavieraiksi ja esimerkiksi ravintolaruokailijoiksi, Klingberg kertoo.

Aktiivisesti tv- ja elokuva-avustamisen Klingberg aloitti kymmenisen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on toiminut avustajana yli neljässäkymmenessä elokuvassa, televisiosarjassa, mainoksessa ja musiikkivideossa.

Ensimmäisen kerran Klingberg pääsi mukaan elokuvatuotantoon jo vuonna 1986, ollessaan 16-vuotias. Tuolloin Helsingissä kuvattiin Warren Beattyn tähdittämää Gorkin puisto -Hollywood-elokuvaa, jossa Helsinki esitti Moskovaa.

– Kaksi vuotta vanhemman ystäväni äiti vinkkasi siitä meille ja antoi ohjeet mennä bussilla Kaisaniemen puistoon. Siellä saimme esittää kadullakulkijoita. Edelleen tunnistan itseni tuosta elokuvasta – vaikka se ehkä johtuu siitä, että edellämme kulki nainen kahden venäjänvinttikoiran kanssa, niin tiedän, että hahmot hänen perässään olemme me, Klingberg nauraa.

Ylen Viraalit nerot -sarjassa Klingberg näytteli äkäistä emäntä-Gunvoria.

Elokuva-avustamisesta Klingberg innostui suuremmassa mittakaavassa esiintyessään tuttaviensa tekemällä musiikkivideolla. Pian hän haki avustajaksi myös televisiosarjoihin ja elokuviin. Facebookissa on useampikin tuhansien ihmisten ryhmä, jossa eri tuotannot ilmoittelevat avustajatarpeistaan. Avustajarooleihin lähetetään hakemus, minkä jälkeen tuotantoyhtiöt valitsevat hakemusten perusteella sopivat ihmiset rooleihin.

– Jos on joku suuri joukkokohtaus, niin saatetaan ottaa mukaan ihan kaikki, mutta yleensä valitaan vain osa, Klingberg kertoo.

Suurin osa avustajarooleista on ruudussa vilahtavia taustahenkilöitä tai ihmisiä suuremmassa ihmisjoukossa.

– Kun elokuvia leikataan, ei kaikkia avustajia välttämättä näy ruudussa ollenkaan. Joskus harvoin halutaan puherooleihinkin ihmisiä.

 

Kokemuksen kautta Klingberg on päässyt toisinaan suurempiinkiin rooleihin. Isoin rooli hänellä on ollut Ylen Viraalit nerot -sarjassa, jossa hän esittää vihaista Gunvor-emäntää. Sarja on katsottavissa Yle Areenasta.

Tuorein avustajarooli Klingbergillä on Hollywood-elokuva Svaltassa, jota kuvataan parhaillaan Tampereella. Klingberg ei itse saa kertoa elokuvasta mitään, mutta IMDB:n mukaan kyseessä on sarjamurhaajasta kertova kauhuelokuva.

– Jokaista avustamista ennen täytyy kirjoittaa salassapitosopimus, ja niissä on yleensä 5 000 euron uhkasakko. Meneillään olevista tuotannoista ei siis saa paljastaa mitään, eikä kuvauspaikoilla saa yleensä valokuvata.

Klingberg saattaa vilahtaa myös ensi syksynä ilmestyvässä tragikomediassa, jota tähdittää Iina Kuustonen.

Hän on ollut myös mukana muun muassa Klaus Härön ohjaamassa Tuntematon Mestari -elokuvassa, jota kuvattiin Ateneumissa.

– Naamani näkyy yhdessä kohtauksessa todella isona keskellä ruutua, kun katson muka kameran vieressä olevaa taideteosta.

 

Klingbergin mielestä avustamisessa parasta on päästä hetkeksi olemaan joku aivan muu kuin oma itsensä.

Näin pääset mukaan elokuva-avustajaksi

  • Avustajalla tarkoitetaan tv-sarjassa tai elokuvassa vilahtavaa taustahenkilöä tai joukkokohtauksen esiintyjää. Joskus tarjolla on myös puherooleja.
  • Jos haluat elokuva-avustajaksi, kannattaa ensimmäiseksi liittyä Facebookissa toimiviin ryhmiin, joissa ilmoitetaan avustajatehtävistä.
  • Ryhmiä ovat muun muassa: Elokuva- ja TV-sarja-avustajat, Tv-sarja/elokuva extrat ja esiintyjät ja esimerkiksi Syke-sarjan oma: Avustajat@Syke.
  • Myös Länsi-Suomen elokuvakomissio ja Scene Turku ylläpitävät avustajarekisteriä, jota kautta voi saada kutsuja avustustehtäviin.
  • Omia avustajarekisterejään on myös esimerkiksi Solar Filmsillä ja Yellow Filmillä.
  • Yleensä avustustehtävät on ryhmitetty yhden tai muutaman päivän kuvausjaksoon, joten pitkään produktioon ei tarvitse sitoutua.
  • Tavallisimmin elokuva-avustajille maksetaan palkkioksi esimerkiksi 20 euron lahjakortti tai elokuvalippu(ja).
  • Suuremmissa rooleissa myös palkkiot ovat suuremmat.
Välillä avustajakuvauksiin saattaa tarvita vaikkapa hääpukua, Iris Klingberg näyttää.

 

Yleensä avustajia pyydetään varaamaan kuvauksia varten kohtaukseen sopiva vaatetus. Joskus taas avustajat vaatetetaan tuotantoyhtiön puolesta.

– Maskeerauksen kautta menevät kuitenkin kaikki avustajatkin, Klingberg kertoo.

Hänelle itselleen erilaisiin kohtauksiin sopivan vaatetuksen löytäminen on usein suhteellisen helppoa. Klingbergillä on ystävänsä kanssa Saippuaenkelit-niminen yritys, jonka kautta he vuokraavat erilaisia asuja. Alun perin yritys puvusti keskiaikajuhlia, mutta sittemmin vaatteita on tullut vuokrattavaksi monipuolisemmin esimerkiksi teattereiden kautta.

Yleensä avustamisesta maksetaan avustajille pieni palkkio, tavallisimmin esimerkiksi 20 euron lahjakortti tai elokuvalippuja. Mitä suurempi rooli, sitä suurempi on myös palkkio.

– Suurin palkkioni on itse asiassa ollut 10 000 euroa, Klingberg yllättää.

– Mutta se oli kilpailuvoitto. Minun oli tarkoitus mennä avustamaan Mysteerilaulajat-kilpailuun, jossa minun piti esittää yhtä laulajista. Siellä minua kuitenkin pyydettiin sittenkin kilpailijaksi ja voitinkin siitä sitten 10 000 euroa!

Klingberg ei harrasta näyttelemistä.

– Olen ammatiltani maatalouslomittaja, niin esimerkiksi kesäteatteriproduktioihin pitäisi sitoutua niin, etten työni puolesta pysty.

Hän kertoo, ettei avustajaharrastusta tehdä rahan takia, sillä palkkiot ovat pieniä. Hän on päässyt harrastuksen kautta kuitenkin näkemään elokuva- ja tv-tuotantoa ja saanut uusia tuttavia.

– Parasta siinä on se, että pääsee hetkeksi olemaan joku ihan muu ja paeta omasta arjesta.

 

Tämä juttu on julkaistu Vapaalla ja viihteellä -teemalehdessä. Lue tästä koko teemalehti