Orpon hallitus kokoontuu ensimmäiseen budjettiriiheensä – valmistelevia neuvotteluita käyty pari viikkoa

0
Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostama hallitus on sitoutunut vahvistamaan julkista taloutta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostama hallitus on sitoutunut vahvistamaan julkista taloutta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallitus kokoontuu päättämään valtion ensi vuoden taloudenpidosta kaksipäiväiseen budjettiriiheen. Kyseessä on pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ensimmäinen budjettiriihi.

Valmistelevat neuvottelut valtion ensi vuoden taloudenpidosta jatkuivat vielä maanantaina. Ministerien erityisavustajista ja virkamiehistä koostuva ryhmä on jo pari viikkoa valmistellut budjettiriihtä.

Keskustelujen henkeä on kuvattu hyväksi, koska talouspolitiikka sitoo hallituspuolueita eniten yhteen. Lisäksi paljosta, kuten etuuksien leikkaamisesta, on sovittu jo kesäkuussa päättyneissä hallitusneuvotteluissa.

Valtio on varautunut käyttämään ensi vuonna noin 87 miljardia euroa esimerkiksi kansalaisten palveluihin. Tästä summasta kymmenisen miljardia euroa rahoitetaan ottamalla lisää velkaa.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostama hallitus on sitoutunut vahvistamaan julkista taloutta ja kääntämään Suomen velkaantumiskehityksen.

Hallitus on arvioinut, että tämä tarkoittaa kuuden miljardin euron sopeutuksia julkiseen talouteen tämän vaalikauden aikana. Nähtäväksi jää, riittääkö edes tämä.

Työllisyystoimien varaan on laskettu vajaat kaksi miljardia euroa. Keskeisimpänä toimena hallitus aikoo leikata työttömyysturvasta.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan hallituksen säästöpäätökset pienentäisivät valtion ensi vuoden menoja 0,7 miljardia euroa. Sen mukaan työttömyysturvaan laitetaan ensi vuonna rahaa 340 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Ensi vuoden talousarvioesityksen lisäksi hallitus neuvottelee budjettiriihessä vuosien 2024–2027 julkisen talouden suunnitelmasta sekä vuoden 2023 toisesta lisätalousarviosta. Budjettiriihi jatkuu keskiviikkona.

Sanna Nikula

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments