Otto Etelätalo kiekkoili Helsingin IFK:n junioreissa nykyisten Suomen NHL-tähtien Miro Heiskasen ja Anton Lundellin kanssa – Miten ihmeessä Huippu-Pohjola-leirillekin valittu taitopelaaja päätyi II divisioonaan ja Kiekkohaihin?

0
Entisen Helsingin IFK:n juniorin Otto Etelätalon kotihalli sijaitsee nykyisin Salossa. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Alle 16-vuotiaiden SM-kultaa HIFK:ssa. Alle 18-vuotiaiden SM-kultaa HIFK:ssa. Alle 20-vuotiaiden SM-pronssia HIFK:ssa. Kausi Jokerien alle 20-vuotiaiden SM-sarjajoukkueessa. Valinnat Pohjola- ja Huippu-Pohjola-leireille, joihin kutsun saavat ikäluokan parhaat alle 16-vuotiaat pelaajat.

Salon Kiekkohaiden 23-vuotiaan hyökkääjän Otto Etelätalon ansioluettelo on vakuuttavaa luettavaa.

Syyskuussa 2023 Etelätalo istuu Salon jäähallin pukukopissa ja valmistautuu Kiekkohaiden harjoituksiin. Alkamassa on kausi II divisioonassa. Miten ihmeessä Etelätalo on päätynyt Stadista Saloon ja II divisioonaan?

– Tyttöystäväni on Salosta ja muutimme tänne. Pelasin viime kaudella harrastesarjaa El Panterassa, kun päävalmentaja Marko Vuori soitti pyysi Kiekkohaihin, Etelätalo taustoittaa.

Kaiken takana oli siis tässäkin tapauksessa nainen. Ja lopulta päävalmentaja Vuori, joka nouti harrastelätkään liian hyvän Etelätalon takaisin valtakunnan sarjoihin ja ensimmäisiin miesten peleihin.

Etelätalo ehti pelata viime keväänä kaksi runkosarjaottelua ja yhden pudotuspeliottelun.

– Nuorten SM-sarjassa vauhti on kovempaa ja taitoa on enemmän kuin II divisioonasssa, mutta kyllä II divisioonassa pelataan yhtä kovaa. Päätä saa pitää ylhäällä, Etelätalo sanoo.

HIFK:ssa junioreissa Etelätalon joukkuekavereina olivat muun muassa NHL:n nykyinen tähtipuolustaja, yli 70 pistettä viime kaudella mättänyt Dallas Starsin Miro Heiskanen sekä Florida Panthersissa parin viime kauden ajan otteillaan säväyttänyt ja Stanley Cupin finaaleissa kesällä pelannut hyökkääjä Anton Lundell.

Oliko Etelätalolla HIFK-juniorina haaveita ”Stadin kirkkaista valoista”?

– Totta kai oli. Pienenä haaveilin, että pääsisi isoihin valoihin juuri IFK:ssa. Muutamat liigatreenit pääsin vetämään ja se oli tosi hieno kokemus. Sitten tuli loukkaantumisia ja muuta, niin ei vain lähtenyt pidemmälle.

Helsingin Jokerien organisaatiossa Etelätalo pääsi läheltä aistimaan KHL:ää.

– Kyllä KHL heijastui meidän juniorijoukkueeseemme. Silloin elättiin pahinta korona-aikaa ja KHL-Jokereissa oli paljon tautitapauksia. Osa junioreista lähti pelaamaan KHL:ää. Puitteet olivat meilläkin kunnossa.

Heiskasen tai Lundellin ei tarvitse vaivata päätään muulla kuin jääkiekolla, mutta Etelätalo paiskii pelaamisen ohella töitä turkulaisella varastolla.

– Se yllätti, miten rankkaa jääkiekon ja töiden yhdistäminen on. Töissä painat ensin kahdeksan tuntia ja sitten tulet hallille hikoilemaan vielä pariksi tunniksi. Uni tulee silmään nopeasti illalla, Etelätalo naurahtaa.

Itseään 173-senttinen Etelätalo luonnehtii taitopelaajaksi.

– Tykkään pelata kiekon kanssa ja luoda peliä. Osaan mä maalejakin tehdä, mutta syöttäminen ja pelikäsitys ovat olleet aina vahvuuksiani, hän luettelee.

– Tavoitteena on vetää hyvä kausi, johtaa joukkuetta mahdollisimman hyvin ja auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon.

Kiekkohaiden päävalmentaja Marko Vuori odottaa Etelätalolta vahvaa kautta. Muutenkin Vuori on tyytyväinen kokoonpanoon, mutta yhtä maalivahtia joukkueeseen vielä haetaan.

– Otto on päässyt todella hyvin sisään joukkueeseen. Odotan innolla hänen esityksiään. Viime kaudella meillä oli paljon loukkaantumisia ykkös-kakkosketjussa. Toivottavasti äijät pysyisivät nyt terveinä, Vuori sanoo.

Etelätalon mukaan joukkueen tavoitteena on päästä pudotuspeleihin.

– Ja jos vaikka ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Porukka on tosi hyvä ja jäällä meininki on ollut hyvää ja työteliästä. Maaleja osaamme tehdä, mutta puolustuspelaamisessa voimme vielä parantaa.

II divisioonaa Kiekkohait–VG-62 Salon jäähallissa lauantaina 16. syyskuuta kello 16.

Jääkiekon miesten II divisioona, lohko 6

Chiefs (Turku), Haka (Paimio), Kiekkohait (Salo), KuKi (Harjavalta), LaJy (Laitila), LuKi-82 (Eurajoki), PKS (Paimio), RNK Hoci (Raisio), VG-62 (Naantali)
Kaksinkertainen sarja välisarjalla lisättynä (22 ottelua). Pudotuspeleihin 8 parasta.
9. sijoittunut karsii III divisioonasta tulevan karsijan/karsijoiden kanssa.

Kiekkohaiden kokoonpano kaudella 2023-2024

Maalivahdit: Niklas Sahakangas (syntymävuosi 2004), Eetu Helin (1994)*
Puolustajat: Tony Uschanow (1997), Jani Koskinen (1997), Miikka Ranki (1997), Juuso Kivimäki (2003), Eero Salmenoja (1997), Henri Mansala (2001)*, Jyri Varho (1997), Oskari Kataja (2005)
Hyökkääjät: Jesperi Kosonen (2000), Nestori Numminen (1996), Tuomas Raunio (2000)*, Tommi Tiainen (2003), Rasmus Heikkilä (2000), Jere Laakso (2003), Jaakko Kainulainen (1998), Eetu Ojala (2002), Arvi Rauhala (2005)*, Casper Lilja (2001), Otto Etelätalo (2000), Heikki Huhto (1997), Roope Yrjölä (1992), Henry Seipell (1997), Tuukka Raassina (2004)
Päävalmentaja: Marko Vuori
*= uusi pelaaja

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments