Pääkirjoitus: Ilmastonmuutos vie makkaratkin lautaselta

7
Uusissa ravitsemussuosituksissa otetaan huomioon ruoan ilmastovaikutus. Liha joutuu tikunnokkaan, mutta paistotikun. Kuva: Uudenkaupungin Sanomat/Patrick Paldanius

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat olleet tänäkin kesänä kaikkien nähtävissä. Myrskyt ja tulvat ovat entistä rajumpia, helteet ja kuivuus poikkeuksellisen kovia. Ilmastonmuutosta vastaan taistellaan monin tavoin, ja kamppailu ulottuu myös arkisesti ruokapöytään.

Pohjoismaissa on laadittu asiantuntijavoimin uudet ravitsemussuositukset. Viimeksi niitä päivitettiin kymmenkunta vuotta sitten. Sen jälkeen huoli ja tietämys ruokavalion vaikutuksesta ilmastoon ovat vain lisääntyneet. Suositukseen on ensimmäistä kertaa otettu mukaan ympäristö- ja ilmastonäkökulma. Niinpä siinä kehotetaan ihmisiä vähentämään etenkin lihan syöntiä.

 

Ravitsemussuosituksen perusidea on, että ruokavalion pitäisi olla kasvipohjaista. Lautasella pitää olla aiempaa enemmän kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunoita ja täysjyvätuotteita. Punaista lihaa taas pitäisi käyttää mahdollisimman vähän, samoin valkoista lihaa. Niiden sijaan pitäisi syödä runsaasti vastuullisesti tuotettua kalaa.

Tarkoitus on hyvä, mutta edullisen broilerisilpun vaihtaminen huomattavasti kalliimpaan kalaan on monelle iso taloudellinen kysymys.

Vähennettävien elintarvikkeiden listalla ovat myös prosessoidut lihatuotteet, makkarat ja leikkeleet, sekä vähärasvaiset maitotuotteet.

 

Vaikka ympäristövaikutukset ovat vahvasti mukana, ravitsemussuosituksissa on ensisijaisesti kyse terveydestä. Ensin on otettu huomioon terveysvaikutukset ja niihin pohjautuvat ruokaryhmien määrälliset suositukset, ja sen jälkeen on arvioitu ympäristövaikutuksia.

Ravitsemussuositukset eivät ole määräyksiä. Pohjoismaiset suositukset saadaan sovitettua Suomeen todennäköisesti ensi vuonna. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on aloittamassa kansallisten ravitsemussuositusten päivittämistä.

Tällä viikolla julkistettiin strategisen tutkimuksen neuvoston politiikkasuositus siitä, miten yhteiskunnassa voidaan tukea siirtymistä kasvi- ja kalapainotteisempiin ruokavalioihin.

 

Suosituksia tullaan ajan myötä noudattamaan joukkoruokailuissa. Kouluateriat herättävät helposti keskustelua aikuisten joukossa, mutta nuoret voivat olla vanhempiaan valveutuneempia.

Vaikka pitäisi ilmastonmuutoksesta puhumisesta liiallisena vouhotuksena, kannattaa suositukset ottaa vakavasti oman terveyden takia. Sekasyöjäihmiselle kasvisten lisääminen ja lihan vähentäminen on helpoimmillaan pientä ruokavalion fiksausta, ei mullistava elämänmuutos.

Subscribe
Huomio
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
12 päivää sitten

Torjun ilmastonmuutosta ja luontokatoa syömällä punaista lihaa.

Tammisiltalainen
12 päivää sitten
Reply to  Urpo

Hmm. Onko makkara punaista lihaa? Ainakin ryynimakkarassa on niin vähän lihaa, että se kelpaa joillekin vegaaneillekin. Voisivat Afrikassa opetella syömään heinäsirkkoja, niitä kun siellä riittää. Suomessa heinäsirkkabuumi tuli ja meni, mutta jos niitä saa kotipihalta niin. Vai tuleeko uskonto vastaan?

Tavis Torilta
12 päivää sitten

Taitaa olla vain suomalaiset, jotka näihin ilmastovouhotuksiin lähtevät mukaan? Maailman tapahtumien mittakaavassa suomalaisten toiminnat tuntuvat täysin olemattomilta.

Veka
12 päivää sitten
Reply to  Tavis Torilta

Mihinkäs perustat tämän väitteesi?

Marko
12 päivää sitten
Reply to  Urpo

Ai, syöt raakaa lihaa, kannattaa kypsentää niin tulee paremman makuista! Muista olla syömättä sitten muuta kuin sitä lihaasi, voi mennä ilmasto sekaisin suolistokaasuista.

Urpo
12 päivää sitten
Reply to  Marko

En syö raakaa lihaa. Artikkelissakaan ei punaisella tarkoitettu raakaa.

Syön lihan lisäksi paljon muutakin, kuten kasviksia.

Mikä sinun ruokavaliossasi torjuu ilmastonmuutosta ja parantaa luontoarvoja?

Kari
12 päivää sitten

Tämä vouhotus käy kukkarolle turhan rajusti