Päävalmentaja Savolainen sai positiivisen ensivaikutelman uudesta Vilppaasta ja pyrkii vuotta viisaampana välttämään viime kauden turbulenssin

0
Djimon Henson puolusti tiistai-illan harjoituksissa Tyree Eadyeta. DeAndre Dishman (oik.) piti puolestaan silmällä Onni Mäkysen tekemisiä. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Ensivaikutelman voi saada vain kerran. Se on Vilppaan uudesta korisliigajoukkueesta päävalmentaja Jussi Savolaiselle positiivinen.

Yhdysvaltalaispelaajista Djimon Henson, Tavon King ja Tyree Eady saapuivat Saloon torstaina, DeAndre Dishman sunnuntaina. Valtavia havaintoja ei siis vielä voi tehdä, mutta kaikki toistaiseksi tehdyt ovat suotuisia.

– Torstaina tullut kolmikko on hyvässä kunnossa, ei vaivoja. Kaikki kyselevät paljon ja ovat halukkaita oppimaan, Savolainen luonnehtii.

– Henson on todellakin korintekijä. Kingillä riittää nopeutta ja myös omaa pisteidentekotaitoa – hänen kohdallaan pelintekeminen on se meidän merkittävin asiamme. Eady taas kyseli maanantaina monta kertaa puolustusjuttuja, vaikka kävimmekin läpi pitkälti hyökkäysasioita, päävalmentaja vahvistaa ennakkoajatukset pelaajista todeksi myös Salohallin parketilla.

Halukas oppimaan on myös Savolainen itse. Hän toteaa, että valmistautuminen toiseen päävalmentajakauteen Korisliigassa poikkeaa melkoisesti ensimmäisestä.

– Kyllä kokemus on jännä juttu, se tuo rauhaa ja selkeyttä. Viime kausi oli tosi opettavainen – oli paljon turbulenssia, peli aaltoili, pelaajia vaihtui, Savolainen kertaa.

Vilpas lähti viime kauteen systeemillä, jossa ei ollut varsinaista pelintekijää, eikä sellaista kauden mittaan hankittukaan. KeyShawn Feazell oli puolestaan ainoa lähtökohtaiselta pelipaikaltaan sentteri.

Nyt roolitus on merkittävällä tavalla erilainen ja lähtökohtaisesti selkeämpi.

– Tällä kertaa on kaksi selkeää sentteriä (Dishman ja Luukas Vaara), kaksi nelospaikan pelaajaa (Riku Laine ja Juho Nenonen) samoin kuin kaksi pelintekijää (King ja Teemu Suokas). Kakkos-kolmospaikalla on kolme lähtökohtaisesti isoja minuutteja pelaavaa miestä (Eady, Henson ja Mikko Koivisto), Savolainen luettelee.

Teemu Suokas (pallon kanssa) ja Tavon King (toinen vasemmalta) muodostavat Vilppaan takamieskaksikon.

Vilppaan valmennus kävi viime kauden päätyttyä toukokuussa varsin tarkasti läpi paitsi menneiden asioiden perkaamista myös suunnitelmia tulevasta. Niinpä Savolaisella oli mahdollisuus liittyä mukaan Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetiimiin, josta päävastuussa oli häntä aikanaan Vilppaassa valmentanut Mikko Tupamäki.

– Kesältä tarttui mukaan paljon uusia juttuja ja tuli koettua koripalloelämää vähän eri kantilta, toteaa pari viikkoa kesän aikana lomailemaan ehtinyt Savolainen.

Vilppaan vaihtuvuus on nyt suurempi kuin esimerkiksi vuosi sitten.

– Toisaalta ulkomaalaispelaajat vaihtuvat yleensä muutenkin joka vuosi, eli perusasiat pitää käydä läpi joka tapauksessa, Savolainen huomauttaa.

– Yksi viime kauden oppi minulle olikin se, että ne perusasiat pitää olla koko joukkueella hyvin hallussa ennen kuin siirrytään enemmän nyansseihin. Viime kaudella edettiin välillä ehkä liian nopeasti, hän lisää.

PeU-Basket on pelannut I divisioona B:ssä jo kymmenen kautta. Sen ajan Vilppaan harjoitusrinkiin on kuulunut niin sanottu viides ulkomaalaispelaaja.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen ainakin kauden alussa.

– Ainakaan heti ensimmäisiin peleihin ei PeU:lle näillä näkymin ole tulossa ulkomaalaispelaajaa. Valmius siihen on olemassa esimerkiksi silloin, jos kotimaiseen pelaajistoon iskee loukkaantumissuma tai PeU-Basket tarvitsee selkeästi lisävahvistusta. Jos syyskausi menee suunnitelmien mukaan, niin joulutauolla katsotaan sitä tilannetta uudestaan, Savolainen kertoo.

Vaikka Vilppaan harjoitusvahvuus kapenee totutusta yhdellä pelaajalla, huomauttaa päävalmentaja tilanteen muuttuneen myös omien nuorehkojen pelaajien osalta.

–  Tuukka (Juntunen) ja Onni (Mäkynen) pelasivat keväällä viimeiset junioriottelunsa. Niinpä he ovat jatkossa täysin Vilppaan ja PeU:n miesten pelaajia. He ovat nyt myös valmiimpia ensinnäkin pysymään Vilppaan harjoitusvauhdissa ja myös tuomaan treeneihin lisäarvoa. Sama pätee uuteen kasvoon Thomas Rönnholmiin.

Vilpas pelaa harjoitusottelun ensi viikon tiistaina Nokialla ja perjantaina Uudessakaupungissa. Oman Hanhivaara-turnauksen vuoro on 22. ja 23. syyskuuta.