Kilosport vaihtui Paimiossa koiratanssiin ja agilityyn, yöpyäkin saa – ”Etsimme säilytystilaa keinonurmille, mutta perustettiinkin koiraurheilukeskus”

1
Timo ja Tuulia Liuhto ovat agilityn ammattilaisia. Kuvassa koirat Nikka, Ipa ja Toki. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Koirien ja koiraharrastajien käyttöön suunnattu Sporttikoirakeskus avautuu Paimiossa syyskuussa.

Keskuksen perustajat Tuulia ja Timo Liuhto ovat pitkän linjan agilityammattilaisia. Aiemmin Espoossa koirahallia pitänyt kaksikko on tuttu näky kansainvälisillä ja kotimaisilla agilityareenoilla.

Koiraurheilukeskus rakentuu vanhan ykköstien varteen Kilosportin entiseen liiketilaan Hevonpäässä.

– Tämä paikka tupsahti eteemme yllättäen. Etsimme säilytystilaa keinonurmimatoille, mutta nyt tässä kävi näin, nauraa pariskunta, joka asuu muutaman kilometrin päässä hallilta.

He ovat työn touhussa, sillä tekemistä riittää vielä: esteitä ja kalustoa täydennetään, sosiaalitiloja, keinonurmea ja opasteita viimeistellään. Hallin valaistus on jo vaihdettu led-valoihin. Liuhdot ovat käyttäneet apunaan paikallisia toimijoita.

Kolmen sisäradan lisäksi piha-alueelle on rakennettu ulkorata. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Koiraurheilukeskuksen kolmella sisäkentällä voi harrastaa esimerkiksi agilitya, tokoa, rallytokoa, doboa, noseworkia, hoopersia ja koiratanssia joko itsenäisesti tai kouluttajien johdolla. Kesäisin käytössä on myös täysimittainen 20 x 40 metrin ulkokenttä, jolla on kivituhkapohja.

– Vuokraamme hallia koirayhdistyksille ja toiminimillään työskenteleville eri lajien kouluttajille. Myös yksittäiset koiraharrastajat voivat vuokrata tiloja omatoimiseen treenaamiseen.

Timo Liuhto muistuttaa, että aloittelevan harrastajan kannattaa pyytää vinkkejä kokeneilta kouluttajilta.

– Asiakkailta edellytetään hyviä käytöstapoja, muiden huomioon ottamista ja koirien sisäsiisteyttä. Keinonurmi on sen verran tyyris, että pissavahingot eivät ole toivottavia, hän sanoo.

Sisäkenttien pohjina ovat Saltex-keinonurmi, hiekkatekonurmi sekä tavallinen tekonurmi. Kiinteät väliseinät takaavat koirakoille työrauhan.

Tuulia Liuhto ja Ipa-koira harjoittelivat piharadan esteitä. Sporttikoirakeskus avautuu syyskuussa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tonttikauppaan sisältyi hallin vieressä sijaitseva omakotitalo. Kauempaa tulevat voivat vuokrata sitä esimerkiksi viikonlopuksi.

– Taloon on tehty peruskorjaus, ja laitettu katto, salaojat, sadevesijärjestelmät ja viemärit kuntoon, Tuulia Liuhto kertoo.

– Täällä voi pitää vaikka leirejä. Tämäntyyppisiä leirikeskuksia koiraihmisille ei juuri ole tarjolla.

Taloon voi majoittua 10–12 ihmistä, ja myös karavaanipaikkoja löytyy. Sekä ihmiset että koirat voivat virkistäytyä viereisellä Paimionjoella.

Sporttikoirakeskus haluaa tarjota koiraharrastajille laadukasta ohjausta ja neuvontaa. Alan ammattilaisina Tuulia ja Timo Liuhto hyödyntävät suhteitaan ja tarjoavat koulutusta myös ulkomaisten osaajien johdolla.

– Syksyksi on sovittuna kouluttajavierailuja Tanskasta ja Tšekeistä.

Timo Liuhto kertoo haaveilleensa koirahallista pitkään:

– Olen jo 1990-luvulla piirtänyt paperille hahmotelman omasta koirahallista.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
3 kuukautta sitten

Toivottavasti koirien hakkaajien haamut eivät tule varjostamaan toimintaa, keskittyihän uutisointi vahvasti juuri Paimioon.