Perusasiat ovat tärkeitä Lionel Messillekin – maailmankuulu kirurgi Sakari Orava luennoi Salon lukiossa

0
Sakari Orava valittiin kunniagalleriaan viime vuonna Varsinais-Suomen Urheilugaalassa.

Tietyt jalkoihin kohdistuvat vaivat ovat yhteisiä niin kuntoliikkujille kuin huippu-urheilijoillekin. Esimerkiksi juoksijanpolvi ja penikkatauti kiusaavat monia.

Näihin asioihin pystyy myös vaikuttamaan, ja varsinaisen juoksun tai kävelyn lisäksi kovin tärkeitä ovat myös esimerkiksi lihaskuntoon liittyvät harjoitukset. Pienistä perusjutuista rakentuu iso kokonaisuus.

Salon lukiossa yhdessä Jarmo Karin kanssa tiistaina luennoivan Sakari Oravan ansioluettelo sisältää maineikkaita nimiä. Kirurgi, ortopedi ja professori Orava jäi eläkkeelle juuri ennen kuin koronavirus alkoi vallata alaa Suomessa.

Hän on operoinut muun muassa Lionel Messin jalan. Monet nostavat Messin jo maailmanhistorian parhaaksi jalkapalloilijaksi. Yksi urheiluhistorian tunnetuimmista nimistä on Oravan vastaanotolle valtavalla mediahuomiolla vuonna 2010 tullut David Beckham. Juoksijoista toimenpiteitä tehtiin aikanaan muun muassa maailmanennätysmies Haile Gebrselassielle.

Yli 25 000 leikkausta työuransa aikana tehnyt Orava luennoi siitä perusaiheesta, jolla leikkauksia voi osittain välttää: kuinka ennaltaehkäistä ja ikävämmissä tapauksissa hoitaa juoksijanpolvea, penikkaoireita ja akilleskipuja?

Jarmo Kari on puolestaan salolaislähtöinen urheilufysioterapeutti ja jalkaspesialisti. Hän aloitti työskentelyn urheilulääkäriasemalla vuonna 1988.

Työhistoria on pitkä. Alkaen yli kymmenvuotisesta pestistä Lentopalloliitossa ja jatkuen Turun anatomian, fysiologian ja biomekaniikan opettajuuteen Turun ammattikorkeakoulun tanssinopettaja- ja sirkustaiteen opiskelijoille.

Tällä hetkellä Kari työskentelee jalkaneuvola Fysiopaletissa, jolla on toimipisteet Turussa ja Salossa.

Jarmo Karin ja Sakari Oravan luento Salon lukion isossa salissa tiistaina klo 18–20. Vapaa pääsy.